Ben jij een echte balletfan?

Jump is voor liefhebbers van ballet, of je nou steengoed bent en graag danser wilt worden of ballet als hobby hebt en voor de lol aan ballet doet.

De fanclub brengt je dichterbij je favoriete dansers. Op deze pagina vind je allerlei leuke weetjes, interviews, foto’s en filmpjes. Ook organiseren we regelmatig leuke activiteiten in Nationale Opera & Ballet, het huistheater van Het Nationale Ballet.

Wie weet win je een ontmoeting met één van de dansers of mag je zelfs een balletles samen met hen volgen!

Schattig meisje

Activiteiten: wat is er te doen in en buiten ons theater?

Jump activiteiten

2023/2024

Familieinleidingen

Voor jong en oud

Rondleiding

Door het theater

Jump Dansdag 2023

Jump dansdag

Dansers van Het Nationale Ballet

De dansers van Het Nationale Ballet
Solomé en Timothy

Over Het Nationale Ballet

Het Nationale Ballet is het grootste klassieke dansgezelschap van Nederland. Er dansen ongeveer 80 dansers bij het gezelschap, uit wel 25 verschillende landen. Er zijn net zoveel mannelijke als vrouwelijke dansers. 

Rangen in ballet

Rangen in ballet

Bij Het Nationale Ballet zijn er verschillende rangen. Van Junior Company tot Eerste solist. Klik op de link hieronder voor een uitgebreide uitleg.

Sneeuwvlokjes

Danser worden?

Wil jij later een professionele danser worden? Dan moet je al vroeg beginnen en heel veel trainen en oefenen. Dan kan je auditie doen voor een dansacademie. Hoe je precies een danser wordt, lees je hieronder.

Jump dansdag

Tips van Dansers

Wil je weten hoe een dag van een danser eruit ziet? Of wil je hulp bij een bepaalde balletpas? De dansers van Het Nationale Ballet geven je tips!

Tips van onze dansers

Wil je weten hoe een dag van een danser eruit ziet? Of wil je hulp bij een bepaalde balletpas? De dansers van Het Nationale Ballet geven je tips!

Tip van Remi Wörtmeyer

Heb moed! Met moed vraag je altijd het beste van jezelf, kan je soms uit de groep stappen om je eigen pad te volgen en heb de moed om te dromen!
Zijn balletdocent in Australie riep altijd in de studio: "moed, moed, moed!"

Tip van Bruno

Het belangrijkste is dat je van ballet moet houden. Als je professioneel danser wilt worden moet je serieus zijn, goed slapen, veel oefenen en veel focus hebben, want dat is het belangrijkste in ballet. Het is echt een heel mooie carrière.

Tip van Michele Esposito

“Stringo i denti e vado avanti!”, oftewel vrij vertaald: “Bijt door de zure appel heen en blijf doorgaan!”.

Tip van Sem Sjouke 

Zoek competitie op! Blijf oefenen en focus op kracht.

Dansles

Hoe word ik danser?

Droom jij er al je hele leven van om een danser te worden? Lees hier hoe je jouw dromen werkelijkheid kan maken!

Hoe word ik danser?

Als je professioneel balletdanser wilt worden, moet je vroeg beginnen met trainen. Heel veel trainen zorgt voor een goede basis. Daarnaast moet je aanleg, talent en een geschikt lichaam voor klassiek ballet hebben, muzikaal zijn en discipline hebben. En natuurlijk heb je een goede dansopleiding nodig.

Oriëntatie lessen bij een balletacademie

Je kunt soms al oriëntatielessen volgen bij een balletacademie om te kijken of ballet iets voor jou is. Na deze oriëntatielessen doe je auditie voor een vooropleiding.

Vooropleiding

Als je zeven of acht jaar bent kan je auditie doen voor een vooropleiding. Waarom is een auditie nodig? Omdat veel kinderen danser willen worden en er maar weinig plekken zijn. Daarnaast zijn er maar weinig kinderen geschikt voor de vooropleiding. Het is eigenlijk hetzelfde als andere topsporten, niet iedereen kan de top behalen. Voor meer informatie klik je hier voor de website van de Nationale Balletacademie en hier voor het Koninklijk Conservatorium.

Jump in les
Jump jongen in les

Middelbare school

Het Gerrit van der Veen College in Amsterdam heeft een speciale 'balletklas' voor kinderen van de Nationale Balletacademie. Je volgt hier een havo- of vwo-opleiding. Het rooster is aangepast zodat je iedere dag balletles kunt volgen. Soms mag je ook meedoen aan voorstellingen van Het Nationale Ballet.

HBO-dansopleiding

Nadat je de vooropleiding hebt afgerond, kan je auditie doen voor een HBO-dansopleiding. De HBO-opleiding tot klassieke balletdanser duurt drie jaar. Je krijgt vooral veel praktijkvakken en leert heel veel verschillende rollen dansen. Je moet hard trainen om een zo hoog mogelijk niveau te halen. Tijdens en na deze opleiding moet je auditie doen bij de balletgezelschappen in Nederland of het buitenland. En dan duimen dat je ergens wordt aangenomen!

Jonge ballerina's

Audities voor de balletacademie

Is balletdanser(es) worden jouw grootste droom? Lees hier hoe en waar je informatie kunt vinden over audities van balletopleidingen in Nederland.

Audities voor de balletacademie

Nationale Balletacademie

Lees meer over de vooropleiding

Jonge ballerina aan barre
Le corsaire pas de deux

Nog meer leren over ballet?

Ben jij een echte balletfan en wil je nog meer leren dan je al weet? Op deze pagina vind je korte beschrijvingen van termen in het ballet en leuke filmpjes met uitleg!
 

Animatievideo Notenkraker & Muizenkoning

Animatievideo Notenkraker & Muizenkoning