Campagnebeeld Anansi

Hoe ANANSI the stories of the world bevrijdde

Zinderende voorstelling vol zang en dans, over de listige spin Anansi 

Voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs

17 nov. 2021 - 13.00 uur

Hoe ANANSI the stories of the world bevrijdde

Vergeet Spiderman. Komend seizoen neemt de mythische spin Anansi het roer over. Voor een nieuwe, spannende familieproductie over dit bijzondere wezen dat de halve wereld is over gereisd, werken De Nationale Opera en Het Nationale Ballet samen met een mix van artiesten. Gerenommeerde operasolisten, musici uit diverse genres, balletdansers en dansers uit de hiphopscene: samen vertellen ze een fascinerend verhaal dat verschillende culturen, klanken en bewegingsstijlen op innovatieve wijze samenbrengt.

Hoe ANANSI de stories of the world bevrijdde is de eerste in een nieuwe reeks producties die De Nationale Opera en Het Nationale Ballet de komende jaren samen zullen uitbrengen.

Voor deze familievoorstelling verdiepten de makers zich in de verhalen over de spin Anansi, die in West-Afrika ontstonden, meereisden met de tot slaafgemaakten naar het Caraïbisch gebied – en dankzij Surinaamse en Antiliaanse Nederlandsers ons land bereikten. In deze voorstelling bevrijdt de vindingrijke spin, die iedereen te slim af is en altijd de dans weet te ontspringen, de gevangen verhalen van de wereld uit de klauwen van de sluwe tijger Tigri. Al krijgt hij deze verhalen uiteraard niet zonder slag of stoot.

De kracht van verhalen vertellen

Een veelzijdig artistiek team is verantwoordelijk voor deze nieuwe muziektheaterproductie. Verschillende culturen, klanken en verhalen komen op een speelse wijze in deze nieuwe creatie bij elkaar. In de kleurrijke compositie van Neo Muyanga word je, aan de hand van het buitengewoon originele libretto van Maarten van Hinte, meegenomen in een muzikale vertelling waarin westerse muziekstijlen zijn verweven met Afro-Caribische invloeden en West-Afrikaanse percussie. Veelbelovende solisten en de klassiek geschoolde dansers van de Junior Company staan, in de innovatieve regie van Kenza Koutchoukali en de veelzijdige choreografie van Shailesh Bahoran, samen met dansers uit de hiphopscene en verschillende instrumentalisten op het toneel. Anansi vertelt het verhaal dan ook niet alleen, want het vertellen van verhalen doe je vanuit de Afrikaanse orale traditie juist samen. Het eclectische kostuum- en decorontwerp is in handen van Dieuweke van Reij.

Veelheid van stemmen

Laat je betoveren door de avonturen van de ondeugende spin Anansi. De titelrol van Anansi wordt vertolkt door de jonge Zuid-Afrikaanse tenor Zwakele Tshabalala, die het opneemt tegen Tigri, gezongen door de Letse bas-bariton Agris Hartmanis. Zij worden op het toneel vergezeld door DNO-publieksfavorieten Claron McFadden, Katia Ledoux en Martin Mkhize.

Anansi-tori's

Het libretto is gebaseerd op Anansi-tori’s, ofwel de vele vertellingen van verhalen waarin de spin Anansi centraal staat. Via de Afrikaanse diaspora brachten tot slaaf gemaakten hun verhalenschat aan Anansi-tori’s mee naar de nieuwe wereld. Elke vertelling is uniek, want iedere spreker vertelt een Anansi-tori op een eigen manier.

ALGEMENE INFORMATIE

Grotendeels Nederlands gezongen (gedeeltelijk Engels).

Muziek: Neo Muyanga

Libretto: Maarten van Hinte

Regie: Kenza Koutchoukali
Choreografie: Shailesh Bahoran
Muzikale begeleiding: Het Balletorkest, DJ Abstract, Carlo Hoop

Wanneer
17 nov. 2021 - 13.00 uur 

Waar: Nationale Opera & Ballet

Duur: circa 75 minuten
Kosten: € 4,- per leerling, inclusief lesmateriaal, workshop en voorstelling
Geschikt voor: onderbouw Voortgezet Onderwijs

Inschrijven 
NB. U wordt doorgestuurd naar het 'Inschrijfformulier Primair Onderwijs', maar u kunt dit gebruiken om klassen uit het voortgezet onderwijs in te schrijven voor de schoolmatinee op 17 november 2021.

Als spin-off van deze voorstelling ontwikkelde uitgeverij Wilde Haren in samenwerking met Nationale Opera & Ballet het boek Hoe ANANSI de verhalen van de wereld bevrijdde. Het is geschreven door Maarten van Hinte met illustraties van Brian Elstak, Serena Angelista ontwierp de cover. Het is verkrijgbaar vanaf 13 november in boekwinkels door het hele land en bij Nationale Opera & Ballet. Gratis exemplaren worden uitgedeeld aan alle leerlingen die met hun school de voorstelling bezoeken, zodat zij de verhalen van de spin Anansi kunnen zien, horen, lezen én doorvertellen. De Freek en Hella de Jonge Stichting heeft het voor Nationale Opera & Ballet mogelijk gemaakt dit boek te kunnen ontwikkelen en te verspreiden onder de scholen.

Scènefoto Mr. & Mrs. Perfect

Mr. & Mrs. Perfect

Workshops én voorstelling in de klas

Speciaal voor het VMBO

Data in overleg

Mr. & Mrs. Perfect

Scènefoto Mr. & Mrs. Perfect

Het Nationale Ballet presenteert samen met Poldertheater een nieuwe voorstelling met workshops in de klas, speciaal voor leerlingen van het VMBO. Mr & Mrs Perfect is geïnspireerd op het ballet Les Noces van Stravinsky. 

De oudere zus van Ka gaat trouwen, met een man die Ka helemaal niet bevalt. En ineens komen er allerlei regeltjes en tradities om de hoek kijken. Maar wat als je gewoon vrij wilt zijn? Of de traditie anders interpreteert dan je familie? Gaat het dan goed mis of is er ergens in het midden toch een compromis te vinden?

Dit schooljaar gaat Het Nationale Ballet de samenwerking aan met Poldertheater. In Amsterdam is Poldertheater al jarenlang de cultuureducatieve theatergroep met het grootste bereik onder vmbo-leerlingen. Kernwaarde is het bieden van een theaterervaring aan elke leerling door het geven van workshops en het spelen van een voorstelling in de klas, in een intieme, laagdrempelige setting met veel persoonlijke aandacht. Nu slaan deze twee organisaties de handen ineen voor een project op het raakvlak van toneel en dans, waarbij op ieder moment de verbinding wordt gezocht met de eigen leefwereld van de leerlingen.

Naast de live voorstellingen in de klas bieden we ook de mogelijkheid aan om de voorstelling op video te bekijken. Ook in dat geval komen wij naar school toe voor workshops met de leerlingen. Meer informatie over ons aanbod van voorstellingen op video vindt u hier.

Tekst: Janwillem Slort
Compositie: Tony Roe (geïnspireerd op Igor Stravinsky)
Regie: Sheila Bosman
Choreografie: Bruno da Rocha Pereira
Spel, dans en muzikale uitvoering: Lisa Carreno, Samantha van den Doel, Vitaly Medvedev, Chuck Kerk.

Scènefoto Mr. & Mrs. Perfect

PRAKTISCHE INFORMATIE

Voor: klas 1, 2 of 3 VMBO (alle niveaus)
Wanneer: in overleg
Duur: 3 x 50 minuten of 2 x 100 minuten (workshops en voorstelling + nagesprek)
Locatie: in het eigen klaslokaal
Kosten: € 18,- per leerling bij 3 x 50 minuten en € 22,- per leerling bij 2 x 100 minuten

Voor meer informatie en reserveren, neem contact op met het Poldertheater.