Vergeet Spiderman. Komend seizoen neemt de mythische spin Anansi het roer over. Voor een nieuwe, spannende familieproductie over dit bijzondere wezen dat de halve wereld is over gereisd, werken De Nationale Opera en Het Nationale Ballet samen met een mix van artiesten. Gerenommeerde operasolisten, musici uit diverse genres, balletdansers en dansers uit de hiphopscene: samen vertellen ze een fascinerend verhaal dat verschillende culturen, klanken en bewegingsstijlen op innovatieve wijze samenbrengt.
Hoe ANANSI de stories of the world bevrijdde is de eerste in een nieuwe reeks producties die De Nationale Opera en Het Nationale Ballet de komende jaren samen zullen uitbrengen.
Voor deze familievoorstelling verdiepten de makers zich in de verhalen over de spin Anansi, die in West-Afrika ontstonden, meereisden met de tot slaafgemaakten naar het Caraïbisch gebied – en dankzij Surinaamse en Antiliaanse Nederlandsers ons land bereikten. In deze voorstelling bevrijdt de vindingrijke spin, die iedereen te slim af is en altijd de dans weet te ontspringen, de gevangen verhalen van de wereld uit de klauwen van de sluwe tijger Tigri. Al krijgt hij deze verhalen uiteraard niet zonder slag of stoot.
De kracht van verhalen vertellen
Een veelzijdig artistiek team is verantwoordelijk voor deze nieuwe muziektheaterproductie. Verschillende culturen, klanken en verhalen komen op een speelse wijze in deze nieuwe creatie bij elkaar. In de kleurrijke compositie van Neo Muyanga word je, aan de hand van het buitengewoon originele libretto van Maarten van Hinte, meegenomen in een muzikale vertelling waarin westerse muziekstijlen zijn verweven met Afro-Caribische invloeden en West-Afrikaanse percussie. Veelbelovende solisten en de klassiek geschoolde dansers van de Junior Company staan, in de innovatieve regie van Kenza Koutchoukali en de veelzijdige choreografie van Shailesh Bahoran, samen met dansers uit de hiphopscene en verschillende instrumentalisten op het toneel. Anansi vertelt het verhaal dan ook niet alleen, want het vertellen van verhalen doe je vanuit de Afrikaanse orale traditie juist samen. Het eclectische kostuum- en decorontwerp is in handen van Dieuweke van Reij.
Veelheid van stemmen
Laat je betoveren door de avonturen van de ondeugende spin Anansi. De titelrol van Anansi wordt vertolkt door de jonge Zuid-Afrikaanse tenor Zwakele Tshabalala, die het opneemt tegen Tigri, gezongen door de Letse bas-bariton Agris Hartmanis. Zij worden op het toneel vergezeld door DNO-publieksfavorieten Claron McFadden, Katia Ledoux en Martin Mkhize.
Anansi-tori's
Het libretto is gebaseerd op Anansi-tori’s, ofwel de vele vertellingen van verhalen waarin de spin Anansi centraal staat. Via de Afrikaanse diaspora brachten tot slaaf gemaakten hun verhalenschat aan Anansi-tori’s mee naar de nieuwe wereld. Elke vertelling is uniek, want iedere spreker vertelt een Anansi-tori op een eigen manier.
ALGEMENE INFORMATIE
Grotendeels Nederlands gezongen (gedeeltelijk Engels).
Muziek: Neo Muyanga
Libretto: Maarten van Hinte
Regie: Kenza Koutchoukali
Choreografie: Shailesh Bahoran
Muzikale begeleiding: Het Balletorkest, DJ Abstract, Carlo Hoop
Wanneer
17 nov. 2021 - 13.00 uur
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: circa 75 minuten
Kosten: € 4,- per leerling, inclusief lesmateriaal, workshop en voorstelling
Geschikt voor: onderbouw Voortgezet Onderwijs
Inschrijven
NB. U wordt doorgestuurd naar het 'Inschrijfformulier Primair Onderwijs', maar u kunt dit gebruiken om klassen uit het voortgezet onderwijs in te schrijven voor de schoolmatinee op 17 november 2021.
Als spin-off van deze voorstelling ontwikkelde uitgeverij Wilde Haren in samenwerking met Nationale Opera & Ballet het boek Hoe ANANSI de verhalen van de wereld bevrijdde. Het is geschreven door Maarten van Hinte met illustraties van Brian Elstak, Serena Angelista ontwierp de cover. Het is verkrijgbaar vanaf 13 november in boekwinkels door het hele land en bij Nationale Opera & Ballet. Gratis exemplaren worden uitgedeeld aan alle leerlingen die met hun school de voorstelling bezoeken, zodat zij de verhalen van de spin Anansi kunnen zien, horen, lezen én doorvertellen. De Freek en Hella de Jonge Stichting heeft het voor Nationale Opera & Ballet mogelijk gemaakt dit boek te kunnen ontwikkelen en te verspreiden onder de scholen.