Messa da Requiem
Foto: Marta Syrko

5 redenen om uit te kijken naar... Messa da Requiem

5 december 2022

1. De componist: Giuseppe Verdi

Giuseppe Verdi was boven alles een componist van opera’s. Hij componeerde er in zijn leven 26, waarvan er vele nog steeds deel uitmaken van het kernrepertoire van operahuizen wereldwijd. Dat is ook in zijn Requiem te horen: zelden klonk een religieus werk zo theatraal: van het angst inboezemende ‘Dies irae’ tot een tot tranen roerend ‘Libera me’.

2. De choreograaf en regisseur: Christian Spuck

Christian Spuck is als choreograaf en operaregisseur de juiste persoon om koor, solisten en zangers samen te brengen op het podium. In zijn poëtische tableaus laat hij niet de dood naar de voorgrond treden, maar het leven. Verschillende emoties, zoals verdriet, de angst voor het onbekende en woede om de broosheid van het menselijk bestaan passeren de revue.

3. Nieuwe samenwerking tussen de opera en het ballet

Na het succes van Missa in tempore belli in het voorgaande seizoen bundelen de zangers van het Koor van De Nationale Opera en de dansers van Het Nationale Ballet opnieuw hun krachten. Belangrijk voor de totstandkoming van zulke samenwerkingen is dat de twee kunstvormen, dans en muziektheater, gelijkwaardige partners zijn op het podium.

4. Op de bok: Eun Sun Kim

De Zuid-Koreaanse dirigent Eun Sun Kim is een van de meest vooraanstaande dirigenten van haar generatie en sinds 2021 muziekdirecteur van de San Francisco Opera. De partituur van Verdi’s meesterwerk heeft al meer dan eens op haar lessenaar gestaan, al is deze ervaring er ook een van eerste keren: voor het eerst staat ze op de bok bij De Nationale Opera én voor het eerst heeft ze de leiding over een scenische uitvoering van Verdi’s Requiem.

5. Topsolisten

Het koor heeft een groot aandeel in Verdi’s Requiem, maar ook de solisten moeten van goede huize komen. Voor deze uitvoeringen heeft De Nationale Opera een dubbele bezetting van internationale topsolisten samengesteld, met veel nieuwe gezichten en een aantal oude bekenden: tenor Freddie de Tomaso zong bij De Nationale Opera eerder de rol van Ismaele in Verdi’s Nabucco, en tenor Saimir Pirgu vertolkte de rol van Il Duca in Verdi’s Rigoletto. Bas Alexander Vinogradov hielp het gezelschap eerder dit seizoen uit de brand, door de rol van Escamillo in Carmen over te nemen van een zieke collega.

  • Messa da Requiem is van 9 t/m 25 februari 2023 te zien bij Nationale Opera & Ballet.