Verhaal le Nozze di Figaro

I

Graaf Almaviva wil een avontuurtje met het kamermeisje Susanna. Daarom gaf hij de kamerdienaar Figaro, met wie zij gaat trouwen, een kamer naast de zijne. Ooit heeft Figaro een trouwbelofte gedaan aan Marcellina, die hem daar nu aan komt houden, gesteund door haar vriend Bartolo. Dat is gunstig voor Almaviva, die Figaro's huwelijk op de lange baan probeert te schuiven. Hoewel zelf ontrouw, is de Graaf jaloers als de page Cherubino dweept met de Gravin. Figaro wil de Gravin, die lijdt onder het gedrag van haar man, helpen door een intrige waarin Cherubino zal meespelen.

II

Een anonieme brief informeert Almaviva over een zogenaamd rendez-vous van de Gravin. Intussen wordt voor hemzelf een val opgezet: Susanna zal toestemmen in een afspraakje, maar in haar plaats zal de als vrouw verklede Cherubino daarheen gaan. Vervolgens zal de Gravin haar man betrappen.

III

Door een moedervlek beseft Marcellina plotseling dat Figaro haar verdwenen zoon Raffaello is; Bartolo erkent de vader te zijn. Niets staat de bruiloft van Figaro en Susanna meer in de weg. Tijdens de ceremonie krijgt de Graaf een briefje toegespeeld, waarin Susanna hem een tête-à-tête belooft. De Graaf prikt zich aan een speld, die als zegel heeft gediend en die hij Susanna als bevestiging laat terugbezorgen door Barbarina, de dochter van de tuinman Antonio.

IV

Doordat Barbarina de speld is kwijtgeraakt, ontdekt Figaro wat er gaande is. Hij verbijt zijn jaloezie en geeft Barbarina een andere speld om naar Susanna te brengen. De Gravin en Susanna wisselen van kleren: in plaats van Cherubino − die het erg druk heeft met Barbarina, op wie hij verliefd is − zal de Gravin zelf verkleed als Susanna de Graaf opwachten. Figaro gaat naar de plaats van het rendez-vous. Hij benadert de 'Gravin' maar herkent Susanna aan haar stem. Tijdens een door Figaro en Susanna gespeelde liefdesscène meent de Graaf zijn echtgenote te betrappen en hij roept allen op als getuigen. Als de echte Gravin zich laat zien, moet Almaviva haar wel om vergiffenis vragen.