De Nationale Opera presenteert

Die Walküre RICHARD WAGNER (1813-1883)

UIT AUDI'S LEGENDARISCHE RING

Tijdsduur 4:45

Pauzes 2

Van Richard Wagner

Taal Duits

Boventitels Nederlands en Engels

Nog eenmaal, nu écht voor de allerlaatste keer, is Die Walküre te zien - het meest aansprekende tweede deel uit ‘de Ring’- in de legendarische enscenering van Pierre Audi. Een vurig spektakel rondom goden, halfgoden en stervelingen. 

Het conflict tussen macht en liefde

Op onovertroffen wijze toont Die Walküre het fatale conflict tussen macht en liefde, het grote thema van Wagners Ring des Nibelungen. Met Die Walküre, de eerste dag van zijn ‘Buhnenfestspiel’, maakte Wagner een reuzensprong van het voorspel Das Rheingold naar de daadwerkelijke handeling.
 

Goden met menselijke verlangens

Het meeslepende drama biedt personages met wie we ons moeiteloos kunnen identificeren, zinderende muziek en vurig spektakel. Die Walküre vormt als het ware het menselijk hart van Wagners mythische vierluik. De goden blijken menselijk in hun verlangens en de gedoemde liefde van Wotans bastaardkinderen Sieglinde en Siegmund wordt in dit deel bezegeld. Wotans dochter Brünhilde – een van de Walküren – wordt door hem gestraft als ze het liefdespaar te hulp wil komen. Ze verliest haar goddelijke status en daarmee haar onsterflijkheid. Omringd door een vuurzee slaapt Brünhilde tot een held haar wakker zal kussen.

Wagner

Adventure seats

Avontuurlijk ingesteld, geen last van hoogtevrees en zin om Die Walküre op een ongewone manier te beleven? Neem dan plaats op de adventure seats. Deze plaatsen zweven boven het podium en bieden een uniek perspectief op de opera.
Let op: vanuit de adventure seats is er geen zicht op de boventiteling.

Bestel adventure seats

Team en cast 

Marc Albrecht
Een van de vele bijzonderheden van deze enscenering van Die Walküre is het orkest dat niet is weggestopt in de bak maar deel uitmaakt van het toneelbeeld. Voor het eerst dirigeert DNO’s chefdirigent Marc Albrecht Die Walküre, een langgekoesterde wens van hem. Voor deze laatste opvoeringen stelde DNO een topcast samen met enkele van de beste Wagner-solisten van vandaag.

Set
Met het prachtige decor van George Tsypin en de kostuums van Eiko Ishioka.

Eva-Maria Westbroek
Over Eva-Maria Westbroek schreef de Volkskrant (2017): ‘Ze is niet alleen Nederlands visitekaartje in de internationale operawereld – ze zingt in de grootste huizen, van The Met in New York tot Covent Garden in Londen – de sympathieke sopraan is enorm geliefd.’ Bij De Nationale Opera debuteerde ze op sensationele wijze in Lady Macbeth van Mtsensk, waarna de drukbezette zangeres terugkeerde voor onder meer La fanciulla del West, Les Troyens, Manon Lescaut, Wozzeck en La forza del destino. Met de rol van Sieglinde verwierf zij internationale faam.

 

Pierre Audi

Regisseur

PIERRE AUDI (regie) werd in 1988 artistiek directeur van De Nederlandse Opera. Van januari 2013 tot september 2018 was hij directeur van De Nationale Opera. In de tijd dat hij leiding gaf aan De Nationale Opera en voorganger De Nederlandse Opera, is een van zijn verdiensten geweest dat hij Nederland een eigen operatraditie heeft gegeven. Visie en durf is de combinatie die hem respect bracht, in Nederland en ver daarbuiten. Als directeur én als regisseur.

Marc Albrecht

Chef-dirigent

Marc Albrecht, chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, staat bekend om zijn interpretaties van werken van Wagner en Richard Strauss en van hedendaagse muziek.

Die Walküre

‘Musikdrama’
in 3 bedrijven
Libretto
Richard Wagner
Wereldpremière
26 juni 1870
Königliches Hof-und Nationaltheater München

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Marc Albrecht
Regie
Pierre Audi
Decor
George Tsypin
Kostuums
Eiko Ishioka
Robby Duiveman
Licht
Wolfgang Göbbel
Cor van den Brink
Video
Maarten van der Put
Dramaturgie
Klaus Bertisch
Orkest
Nederlands Philharmonisch Orkest
Siegmund
Michael König
Hunding
Stephen Milling
Wotan
Iain Paterson
Sieglinde
Eva-Maria Westbroek
Brünnhilde
Martina Serafin
Fricka
Okka von der Damerau
Gerhilde
Dorothea Herbert
Ortlinde
An de Ridder
Waltraute
Kai Rüütel
Schwerleite
Julia Faylenbogen
Helmwige
Christiane Kohl
Siegrune
Bettina Ranch
Grimgerde
Eva Kroon
Rossweisse
Iris van Wijnen

Orkest

Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest
Al ruim 30 jaar is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartner van De Nationale Opera en wordt het gerekend tot de beste opera-orkesten ter wereld. Het Concertgebouw in Amsterdam is het vaste hoofdpodium voor de concerten van het orkest. Naast de programma’s met chef-dirigent Marc Albrecht en Gordan Nicolic (muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest) wordt samengewerkt met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en –solisten en met vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Het orkest maakt klassieke muziek bereikbaar voor iedereen die er voor open staat: niet alleen op de hoofdpodia maar ook op talloze avontuurlijke en ongebruikelijke podia brengt het orkest via muziek mensen samen. Zo zorgt het orkest voor de mooiste en beste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars. Met zijn gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staat het orkest midden in de samenleving. Jaarlijks zijn er ongeveer tweehonderd activiteiten voor muziekeducatie, buurtparticipatie en talentontwikkeling. In seizoen 2019-2020 speelt Het Nederlands Philharmonisch Orkest de DNO-producties: Pagliacci I Cavalleria rusticana, Die Walküre, Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny en Die Frau ohne Schatten. Het Nederlands Kamerorkest zal te horen zijn in Così fan Tutte en La Cenerentola.

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes

  di 29 jan NRC-Die Walküre 2004

  ‘Deze productie van Die Walküre is een triomf van tijdloze mythische tover en esthetische eenvoud’

  di 29 jan Theaterkrant - Die Walküre 2013

  “Pierre Audi’s enscnering van Die Walküre (het tweede deel uit Wagners megaopus Der Ring des Nibelungen) is een klassieker.”

  di 29 jan De Volkskrant - Die Walküre 2004

  “Audi's veelgeprezen regie is, de special effects daargelaten, van een schitterende soberheid en concentreert zich op de handelingen en innerlijke roerselen van de personages zelf. Dat alles maakt deze Walküre opnieuw tot een belevenis.”

  ma 20 jan Eddie Vetter, De Telegraaf (23 april 2013)

  ‘Na vijf uur muziekdrama kreeg Die Walküre opnieuw een stormachtige bijval in het Muziektheater. Bij binnenkomst is de aanblik van George Tsypins toneelbeeld nog steeds overweldigend […] Thomas Johannes Mayer excelleert in lyrische passages als hij de menselijke aspecten van Wotan vertolkt. […] Sterke bijdragen zijn er verder van Günther Groissböck als een sinister dreigende Hunding en van Doris Soffel, de enige uit de oude cast, opnieuw een ijzig dominante Fricka. De acht Walküren laten geen wens onvervuld in de opwindende Walkürenritt.’

  do 30 jan Frits van der Waa, Volkskrant

  Het is opnieuw een formidabele cast. (...) Gebleven zijn ook dirigent Hartmut Haenchen en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ze spelen met evenveel vuur als regisseur Pierre Audi in zijn enscenering laat ontbranden. Audi’s veelgeprezen regie is, de special effects daargelaten, van een schitterende soberheid en concentreert zich op de handelingen en innerlijke roerselen van de personages zelf. Dat alles maakt deze Walküre opnieuw tot een belevenis.

  do 30 jan Eddie Vetter, Telegraaf

  De uitzonderlijke productie heeft dus de topbezetting gekregen die zij verdient. Dat maakt deze reprise tot een mijlpaal in de geschiedenis van De Nederlandse Opera.