Foto's & video's

Gently Quiet

Dansers van Het Nationale Ballet dansen in hun eentje op straat

Dansers van Het Nationale Ballet doemden de afgelopen tijd overal in de stille stad op. Eenzaam en alleen dansten zij op typisch Amsterdamse plekken. De dansers werken mee aan Gently Quiet, een poëtische productie van choreograaf Peter Leung en cameraman Altin Kaftira, die verbeeldt hoe wij nu ver van elkaar verwijderd zijn. 

Opvallen deed het project al. Behalve dat het aandacht kreeg in de internationale media, blijven hier op straat veel mensen even staan om te kijken. Vooral kinderen dansen soms enthousiast mee. Zo biedt Gently Quiet de dansers in deze tijd toch even een klein podium, een klein publiek én een gevoel van verbondenheid met collega’s en gezelschap.

Ondertussen levert het echter ook nog wat anders op. Peter Leung: “Veel dansers zijn vanaf hun elfde continu bezig met dans, nu is er tijd voor reflectie. Als vlinders komen ze uit hun cocon.”

Bastiaan Stoop, danser van Het Nationale Ballet, tijdens de opnames voor Gently Quiet op een brug in Amsterdam.

#dancersathome - Remi Wörtmeyer

Eerste solist en choreograaf Remi Wörtmeyer is een kunstenaar in hart en nieren. Naast het creëren van choreografieën en dansen op het hoogste niveau, maakt Remi namelijk ook hele mooie kostuums en kunstwerken. Bekijk hier hoe Remi te werk gaat.

 

#dancersathome - Alexandria Marx

 

Dansers tonen nieuwe choreografie vanuit hun huis

Hou vol.
Danseres en choreograaf Milena Sidorova heeft, geinspireerd door de huidige situatie, een choreografie gemaakt.
Samen met de dansers presenteert zij deze choreografie genoemd naar het nummer waarop gedanst wordt 'Hold on' van de Nederlandse band Di-rect.

 

 

#dancersathome - Daniel Montero Real

 

Making-of barre en vloeren

Omdat de studio’s van Het Nationale Ballet op dit moment gesloten zijn, brengen wij de studio naar onze dansers toe. De afgelopen weken heeft onze rekwisieten afdeling hard gewerkt om barres en vloeren te maken voor al onze dansers. Op die manier kunnen onze dansers toch nog dansen en trainen, maar dan in hun eigen huis.

 

 

 

BALLERINA DANCES IN EMPTY STREETS OF AMSTERDAM

 

Ballerina dances in the empty streets of Amsterdam

Hou vol. In afstand zullen we elkaar op nieuwe manieren vinden. Niets kan ons stoppen schoonheid, mededogen en liefde te tonen. Blijf muziek maken, blijf dansen en bovenal: blijf veilig. ❤️ #artconnectsusall #keepondancing Dit speciale project is gemaakt door filmmaker Sasho Pramatarov, featuring Marc Daniel van Biemen en Floor Eimers, op nieuwe muziek van Bob Zimmerman. . . . . . . . . Stay strong. In distance we will find each other in new ways. Nothing can stop us from showing beauty, kindness and love. Keep dancing and stay safe. Director: Sasho Pramatarov Dance: Floor Eimers (Het Nationale Ballet Violist: Marc Daniel van Biemen (Het Koninklijk Concertgebouworkest) Composer: Bob Zimmerman Location: Het Concertgebouw

Geplaatst door Het Nationale Ballet - Dutch National Ballet op Dinsdag 14 april 2020

 

#DANCERSATHOME

 

How to make a ballet? Becoming Frida - YouTube playlist

Ben je altijd al benieuwd geweest hoe een ballet wordt gemaakt? In deze YouTube playlist kun je zien hoe een nieuw ballet tot stand komt. Frida: vanaf de eerste repetitie, tot aan het podium.

Adagio Hammerklavier - Hans van Manen

Adagio Hammerklavier wordt wereldwijd beschouwd als een van de klassiekers van de twintigste-eeuwse danskunst. Zelf noemt Van Manen de choreografie voor drie paren een ‘ode aan de vertraging’. Geïnspireerd door een adagio uit een pianosonate van Beethoven onderzoekt Van Manen hóe langzaam een beweging kan zijn. Het resultaat omschreef hij ooit als ‘een wiel dat, na een zet, nog nét loopt, nét niet omvalt’.