Foto's & video's

 

Nederlandse Dansdagen 2020

Peter Leung - The Same Space

 

The Same Space is het dansfilmproject van Peter Leung, young creative associate van Het Nationale Ballet. Het maakt onderdeel uit van de Virtuele Residenties van de Nederlandse Dansdagen. 

GRATIS | 9 oktober t/m 30 november

Lees meer  Bekijk online première

 

Keynote Theresa Ruth Howard - Positioning Ballet 2019

Deconstructie van de anatomie van balletcultuur en -hiërarchie

"Laten we ons voorstellen hoe ballet eruit zou kunnen zien wanneer dansers meer zeggenschap hadden, en wanneer er van hen verwacht werd om kritisch te denken, om criteria en normen te bevragen, en hen gevraagd werd mee te zoeken naar oplossingen voor problemen in het systeem."

Theresa Ruth Howard is een voormalig ballerina en oprichter van Memoirs of Blacks in Ballet. Tijdens de conferentie Positioning Ballet in 2019, georganiseerd door Het Nationale Ballet, gaf Theresa een keynote over 'De deconstructie van de anatomie van cultuur en leiderschap in ballet'. De keynote is een scherpe en aangrijpende analyse van de balletcultuur en -hiërarchie. Ze vraagt zich af op welke manier de cultuur haar kunstenaars verdedigt en onderzoekt hoe echte verandering kan worden bereikt.

Theresa Ruth Howard is een pionier op het gebied van diversiteit in ballet en we zijn erg blij dat we sinds 2017 met haar samenwerken. Dit seizoen blijft ze een belangrijke partner in de verdere ontwikkeling van Nationale Opera & Ballet naar een meer inclusieve cultuur.

 

GENTLY QUIET

Dit is de allerlaatste solo van de Variaties uit 'Gently Quiet'. Sebia Plantefève danst haar solo in het hier oh zo rustige noorden van Amsterdam, bij de NDSM-werf waar het normaliter gonst van de activiteiten. Sebia is vorig jaar begonnen bij het Junior Ballet. De solo is gemaakt door choreograaf Peter Leung voor zijn serie Gently Quiet

Film: Altin Kaftira
Muziek: Setareh Nafisi en Nicholas Robert Thayer

 

GENTLY QUIET

We zijn bij de op één na laatste solo van Variaties uit 'Gently Quiet'. Deze keer danst Bastiaan Stoop zijn solo aan de stille Amstel. Als je goed kijkt, zie je ons theater op de achtergrond! De solo is gemaakt door choreograaf Peter Leung voor zijn serie Gently Quiet

Film: Altin Kaftira
Muziek: Setareh Nafisi en Nicholas Robert Thayer

 

gENTLY QUIET

Vlakbij het Amstel Hotel in Amsterdam danst Yvonne Slingerland haar solo uit Variaties uit 'Gently Quiet'. Yvonne is in 2017 bij Het Nationale Ballet gekomen en danst in ons Corps de Ballet. De solo is gemaakt door choreograaf Peter Leung voor zijn serie Gently Quiet

Film: Altin Kaftira
Muziek: Setareh Nafisi en Nicholas Robert Thayer

 

gENTLY QUIET

Herken je deze plek in Amsterdam? In de rustige stad danst Lore Zonderman een solo uit de Variaties van 'Gently Quiet' , een choreografie van Peter Leung.

gENTLY QUIET

Op de rustige Reguliersgracht in het midden van Amsterdam danst Alejandro Zwartendijk de zevende solo van Variaties uit 'Gently Quiet' van Peter Leung. 

GEntly Quiet

In de zesde solo in Variations of 'Gently Quiet' zien we Antonina Tchirpanlieva in haar eentje dansend langs de lege Amsterdamse grachten. De 'verstilde' solo's zijn gemaakt door choreograaf Peter Leung in de lege straten van Amsterdam.

Music: Setareh Nafisi and Nicholas Robert Thayer

 

THERESA RUTH HOWARD 

Keynote over diversiteit in ballet - te zien vanaf 19 juli 9.00 uur

Het Nationale Ballet organiseert jaarlijks de internationale balletconferentie Positioning Ballet. De top van de balletwereld kwam bijeen om te debatteren en te reflecteren over een aantal thema's: erfgoed, diversiteit en identiteit. Theresa Ruth Howard - voormalig danseres, journaliste en initiatiefnemer van Memoirs of Blacks in Ballet - gaf een keynote over diversiteit in ballet: een gepassioneerd betoog over openheid, diversiteit en verantwoordelijkheid: "Het enige wat je moet doen is mensen uitnodigen."

Lees de volledige toespraak hier in ons online magazine.

 

Gently Quiet - Kira Hilli

De vijfde solo Variations uit Gently Quiet wordt gedanst door Kira Hilli bij het Eye Filmmuseum in Noord-Amsterdam. De 'verstilde' solo's zijn gemaakt door choreograaf Peter Leung in de lege straten van Amsterdam.

Film: Altin Kaftira
Muziek: Setareh Nafisi en Nicholas Robert Thayer

 

DANSFRAGMENTEN DON QUICHOT

Laat de zomer(vakantie) maar beginnen! Kijk mee naar drie prachtige dansfragmenten uit de productie Don Quichot. Deze versie is door topchoreograaf Alexei Ratmansky in 2010 gemaakt voor Het Nationale Ballet.

 

GENTLY QUIET - TESS STURMAN

Choreograaf Peter Leung maakte prachtige choreografieën in de lege straten van Amsterdam. In de vierde solo Variations uit 'Gently Quiet' danst Tess Sturmann bij Hortus Botanicus Amsterdam in Amsterdam-Oost. Gently Quiet is een onderdeel van ons alternatieve programma.
Choreografie: Peter Leung Choreographer
Film: Altin Kaftira
Muziek: Setareh Nafisi en Nicholas Robert Thayer

 

Choreografie Avec Le Temps 

Choreograaf Annabelle Lopez Ochoa heeft een choreografie op Avec le Temps gemaakt en helemaal zelf gefilmd met danserskoppel Jingjing Mao en Rémy Catalan. Het resultaat is deze prachtige intieme video! 

Choreografie, camera en edit: Annabelle Lopez Ochoa
Muziek: Léo Ferré bij Wende Snijders
Dansers: Jingjing Mao en Rémy Catalan

 

Gently Quiet met Luiza Bertho aan het IJ

"Ik bedacht me dat artiesten als vlinders zijn: buiten, vrij, dansend… vliegend", zegt choreograaf Peter Leung over de totstandkoming van Gently Quiet: 11 korte dansfilms, opgevoerd in een verlaten Amsterdam. Deze week, deel 3: een bijzondere solo van coryphée Luiza Bertho aan het IJ in Amsterdam-Noord.

 

The making-of the social distancing tutu

Het Nationale Ballet en G-Star RAW hebben de krachten gebundeld voor een unieke samenwerking waarbij de ‘nieuwe realiteit’: social distancing, op een artistieke manier gevisualiseerd wordt. Speciaal voor deze samenwerking heeft Nationale Opera & Ballet een constructie ontworpen van een tutu met een doorsnede van 3 meter, waar G-Star Raw een indrukwekkend denim design op heeft gemaakt. 
 

 

Variations uit ‘Gently Quiet’ met Dustin True

“Ik bedacht dat artiesten als vlinders zijn, vlinders die willen vliegen. In deze korte films stellen ze zich voor dat ze buiten zijn, vrij, dansend… vliegend.” - Peter Leung, choreograaf van Gently Quiet . Samen met filmmaker Altin Kaftira maakte hij elf korte dansfilms, opgevoerd in een verlaten Amsterdam. In deze tweede solo Variations uit ‘Gently Quiet’ danst Dustin True voor de Hermitage Amsterdam aan een stille Amstel rivier.
Muziek: Setareh Nafisi en Nicholas Robert Thayer

 

G-STAR RAW & HET NATIONALE BALLET PRESENTEREN 'SAFE DISTANCE BALLET'

G-Star RAW en Het Nationale Ballet hebben de krachten gebundeld voor een unieke samenwerking waarbij de nieuwe realiteit - social distancing - op een artistieke manier gevisualiseerd wordt. De 1.5 meter samenleving komt tot uiting in een speciale choreografie van eerste solist en choreograaf Remi Wörtmeyer, onder begeleiding van Het Balletorkest met als center piece een indrukwekkende denim tutu met een doorsnede van 3 meter. Ze lieten zich inspireren door lege theaters, artiesten zonder podium en de 'dans' van ieder individu bij het vinden van zijn of haar weg in het nieuwe normaal. 

Bekijk meer over Safe distance Ballet

‘Variations’ uit Gently Quiet

De komende maanden zullen wij elke week een solo delen uit de serie Gently Quiet van choreograaf Peter Leung en filmmaker Altin Kaftira. In deze eerste solo ‘Variations’ uit Gently Quiet danst Grand sujet Erica Horwood in de verlaten Hortus Botanicus in Amsterdam.

 

 

DAVID DAWSON 25 JAAR BIJ HET NATIONALE BALLET

25 jaar geleden kwam David Dawson als danser bij Het Nationale Ballet. Al snel bleek hij ook over een uitzonderlijk choreografisch talent te beschikken. In 2000 creëerde hij zijn eerste grootschalige productie voor ons huis, terwijl hij destijds nog een danser was: A Million Kisses To My Skin, en zijn succes leidde tot een zeer succesvolle internationale carrière. Van 2004 tot 2006 was David huischoreograaf bij Het Nationale Ballet, sinds 2015 is hij als Artistic Associate aan ons gezelschap verbonden.

Zijn werk staat op het repertoire van grote internationale gezelschappen, waaronder Semperoper Ballett, San Francisco Ballet, Mariinsky Ballet, English National Ballet, The Royal Ballet, Bayerisches Staatsballett, Pacific Northwest Ballet, Staatsballett Berlin, Boston Ballet en Vienna State Opera Ballet. Hij sleepte voor zijn werk talrijke prijzen in de wacht, waaronder de Benois de la Danse (2003), een Gouden Masker (2006), hij werd twee keer genomineerd voor een Gouden Zwaan (2003 and 2013), een tweede Benois de la Danse (2010), en recentelijk The Isadora Duncan Dance Award (2019). Bij Het Nationale Ballet wordt regelmatig nieuw en bestaand werk van David Dawson gedanst, waaronder Timelapse (Mnemosyne) (2011), Overture (2013), Empire Noir (2016), Citizen Nowhere (2017), Tristan + Isolde (2018), Requiem (2019) en hopelijk binnenkort zijn langverwachte Four Seasons. David Dawsons unieke stijl is sterk geworteld in het klassieke ballet, dat hij verder opgerekt en uitgepuurd heeft, met als effect dat zijn werk glashelder en emotioneel geladen is. Geniet van deze hoogtepunten van Davids werk met ons bij Het Nationale Ballet.

Wereldpremière Gently Quiet

Met trots presenteren wij ... de wereldpremière van Gently Quiet! Peter Leung, young creative associate bij Het Nationale Ballet, en filmmaker Altin Kaftira, maakten tijdens de lockdown elf korte dansvideo's die zijn opgenomen op verschillende verlaten locaties in Amsterdam. We brengen de komende weken video's uit deze serie Gently Quiet uit, maar geniet vooralsnog eerst van deze prachtige compilatievideo.

Meer  informatie: Gently Quiet

Regie: Peter Leung & Altin Kaftira
Concept & choreografie: Peter Leung
Director of photography & editing: Altin Kaftira
Muziekcompositie: Setareh Nafisi & Nicholas Robert Thayer
Dansers: Luiza Bertho, Kira Hilli, Erica Horwood, Sebia Plantefève, Yvonne Slingerland, Bastiaan Stoop, Tess Sturmann, Antonina Tchirpanlieva, Dustin True, Lore Zonderman, Alejandro Zwartendijk.

Gently Quiet

Dansers van Het Nationale Ballet dansen in hun eentje op straat

Dansers van Het Nationale Ballet doemden de afgelopen tijd overal in de stille stad op. Eenzaam en alleen dansten zij op typisch Amsterdamse plekken. De dansers werken mee aan Gently Quiet, een poëtische productie van choreograaf Peter Leung en cameraman Altin Kaftira, die verbeeldt hoe wij nu ver van elkaar verwijderd zijn. 

Opvallen deed het project al. Behalve dat het aandacht kreeg in de internationale media, blijven hier op straat veel mensen even staan om te kijken. Vooral kinderen dansen soms enthousiast mee. Zo biedt Gently Quiet de dansers in deze tijd toch even een klein podium, een klein publiek én een gevoel van verbondenheid met collega’s en gezelschap.

Ondertussen levert het echter ook nog wat anders op. Peter Leung: “Veel dansers zijn vanaf hun elfde continu bezig met dans, nu is er tijd voor reflectie. Als vlinders komen ze uit hun cocon.”

Bastiaan Stoop, danser van Het Nationale Ballet, tijdens de opnames voor Gently Quiet op een brug in Amsterdam.

#dancersathome - Remi Wörtmeyer

Eerste solist en choreograaf Remi Wörtmeyer is een kunstenaar in hart en nieren. Naast het creëren van choreografieën en dansen op het hoogste niveau, maakt Remi namelijk ook hele mooie kostuums en kunstwerken. Bekijk hier hoe Remi te werk gaat.

 

#dancersathome - Alexandria Marx

 

Dansers tonen nieuwe choreografie vanuit hun huis

Hou vol.
Danseres en choreograaf Milena Sidorova heeft, geinspireerd door de huidige situatie, een choreografie gemaakt.
Samen met de dansers presenteert zij deze choreografie genoemd naar het nummer waarop gedanst wordt 'Hold on' van de Nederlandse band Di-rect.

 

 

#dancersathome - Daniel Montero Real

 

Making-of barre en vloeren

Omdat de studio’s van Het Nationale Ballet op dit moment gesloten zijn, brengen wij de studio naar onze dansers toe. De afgelopen weken heeft onze rekwisieten afdeling hard gewerkt om barres en vloeren te maken voor al onze dansers. Op die manier kunnen onze dansers toch nog dansen en trainen, maar dan in hun eigen huis.

 

BALLERINA DANCES IN EMPTY STREETS OF AMSTERDAM

 

Ballerina dances in the empty streets of Amsterdam

Hou vol. In afstand zullen we elkaar op nieuwe manieren vinden. Niets kan ons stoppen schoonheid, mededogen en liefde te tonen. Blijf muziek maken, blijf dansen en bovenal: blijf veilig. ❤️ #artconnectsusall #keepondancing Dit speciale project is gemaakt door filmmaker Sasho Pramatarov, featuring Marc Daniel van Biemen en Floor Eimers, op nieuwe muziek van Bob Zimmerman. . . . . . . . . Stay strong. In distance we will find each other in new ways. Nothing can stop us from showing beauty, kindness and love. Keep dancing and stay safe. Director: Sasho Pramatarov Dance: Floor Eimers (Het Nationale Ballet Violist: Marc Daniel van Biemen (Het Koninklijk Concertgebouworkest) Composer: Bob Zimmerman Location: Het Concertgebouw

Geplaatst door Het Nationale Ballet - Dutch National Ballet op Dinsdag 14 april 2020

 

#DANCERSATHOME

 

How to make a ballet? Becoming Frida - YouTube playlist

Ben je altijd al benieuwd geweest hoe een ballet wordt gemaakt? In deze YouTube playlist kun je zien hoe een nieuw ballet tot stand komt. Frida: vanaf de eerste repetitie, tot aan het podium.

Adagio Hammerklavier - Hans van Manen

Adagio Hammerklavier wordt wereldwijd beschouwd als een van de klassiekers van de twintigste-eeuwse danskunst. Zelf noemt Van Manen de choreografie voor drie paren een ‘ode aan de vertraging’. Geïnspireerd door een adagio uit een pianosonate van Beethoven onderzoekt Van Manen hóe langzaam een beweging kan zijn. Het resultaat omschreef hij ooit als ‘een wiel dat, na een zet, nog nét loopt, nét niet omvalt’.