Igone de Jongh ontvangt Frans Banninck Cocqpenning

Igone de Jongh ontvangt Frans Banninck Cocqpenning

1 november 2019

Igone de Jongh ontvangt vanavond de gemeentelijke onderscheiding, de Frans Banninck Cocqpenning, uit handen van burgemeester Femke Halsema. De penning wordt aan Igone de Jongh uitgereikt direct na afloop van haar allerlaatste voorstelling bij Het Nationale Ballet. De Jongh ontvangt de onderscheiding vanwege haar grote verdiensten als eerste soliste bij Het Nationale Ballet en haar bijdrage aan de Nederlandse dans.

Igone de Jongh, tot en met vanavond eerste soliste van Het Nationale Ballet, neemt na een indrukwekkende carrière van 24 jaar afscheid van het gezelschap. In 1996 begon ze bij Het Nationale Ballet in de laagste rang als adspirant en in 2003 promoveerde ze op vierentwintigjarige leeftijd tot de hoogste rang van eerste soliste.
Igone volgde haar dansopleiding aan de Nationale Balletacademie en The Royal Ballet School.  Haar toenmalige adjunct-directeur in Londen noemde haar een ‘enigma’. ‘Een danseres met zo’n bijzondere kwaliteit, dat je wel naar haar móét kijken.’

Al tijdens haar opleiding won ze de Arnold Haskell Award. In 2002 ontving ze de Aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ’79 en een jaar later de Alexandra Radius Prijs. Igone heeft vrijwel alle hoofdrollen in het klassieke repertoire op haar naam staan en is ze de muze van choreograaf Hans van Manen. Het Britse danstijdschrift Dance Europe vermelde in 2015 Igone in de categorie ‘Dancer of the year’ voor haar rollen in John Neumeier’s La Dame aux Camelias en Hans van Manen’s Fantasia.

In 2016, tijdens haar twintigjarig jubileum als balletdanseres, werd Igone onderscheiden met de Gouden Zwaan voor de grote bijdrage die zij met haar glansrijke danscarrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd. Enkele maanden later werd Igone om diezelfde reden benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Voormalig burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan reikte de Koninklijke onderscheiding aan haar uit, na afloop van een premièrevoorstelling van Ted Brandsens Coppelia.

Sinds 2015 is Igone tevens jurylid in het populaire tv-programma Dance, Dance, Dance. Dit jaar is ze samen met topacteur Pierre Bokma te zien in de Theater Na de Dam-productie De ballerina van Auschwitz.

Nederlands enige echte prima ballerina.’ (Trouw)
Prima ballerina Igone de Jongh danst (…) zoals Maria Callas zong.’ (NRC)

Frans Banninck Cocqpenning
De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Het zijn mensen die uit hoofde van hun (betaalde) functie in allerlei comités en stichtingen zitting hebben gehad en op die manier veel voor Amsterdam hebben gedaan en betekend. Voor de penning komen ook mensen in aanmerking die uitzonderlijk grote prestaties voor Amsterdam hebben verricht op sportief, wetenschappelijk, journalistiek, kunstzinnig, politiek, economisch gebied met een landelijke of internationale uitstraling.

Foto header: Igone de Jongh in Romeo en Julia door Het Nationale Ballet.
Fotograaf: Altin Kaftira