Onderweg

Waar gaan Don Quichot en Sancho Panza naar toe, denk je?

Onderweg

Wat hebben ze meegenomen op die lange tocht?

Zijn Don Quichot en Sancho Panza emigranten?

  • EMIGRANTEN
    Emigranten verhuizen naar andere landen om allerlei redenen: soms om ergens anders te gaan werken maar soms ook vanwege de liefde! Begin 2017 emigreerden 115.000 Nederlanders naar een ander land.

In het verhaal verlaten Don Quichot en Sancho Panza hun huis, maar niet om ergens anders heen te verhuizen. Ze gaan ‘gewoon’ weg, op avontuur, zonder eindbestemming.

Don Quichot en Sancho Panza zijn dus geen emigranten, maar zijn ze dan misschien vluchtelingen?

  • VLUCHTELINGEN
    Vluchtelingen zijn gedwongen onderweg, meestal vanwege oorlog. Ook racisme of religieuze conflicten kunnen de oorzaak zijn van vertrek uit eigen land. Eind 2016 zijn er wereldwijd 65,6 miljoen mensen op de vlucht. 17,2 miljoen mensen zijn hun land ontvlucht, waaronder bijna 5,5 miljoen Syriërs. 40,3 miljoen mensen zijn ontheemd: op de vlucht in eigen land.

Don Quichot is zijn droom achterna gegaan: hij wil ridder worden en heldendaden verrichten. Sancho volgt Don Quichot in de hoop dat hij lekker eten zal krijgen onderweg.

Als Don Quichot en Sancho geen vluchteling zijn en geen emigrant hoe zou je ze dan noemen?

Don Quichot is een...

Sancho Panza is een...

La Mancha

Castilië-La Mancha is één van de 17 zelfstandige regio's van Spanje. De regio ligt in het zuidoosten van het land, de hoofdstad heet Toledo. De oppervlakte van de regio bedraagt 79.463 km² en in 2016 had Castilië-La Mancha een inwonertal van 2,05 miljoen mensen. Ter vergelijking: Nederland had in 2016 een inwonertal van 17,02 miljoen mensen en heeft slechts een oppervlakte van 41.526 km². Cervantes wilde met zijn boek Don Quichot, La Mancha meer bekendheid geven, hij was trots op deze regio.

La Mancha