Daniel Montero Real
Foto: Sebastien Galtier

Daniel Montero Real

Daniel Montero Real werd geboren in Santander in Spanje, en groeide op met één droom: balletdansers worden. Van 2009 tot 2010 studeerde Daniel aan het Real Conservatorio Profesional de Danza Mariemma in Madrid, waarna hij zijn opleiding vervolgde aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam. Nadat hij hier in 2013 afstudeerde, werd hij toegelaten tot de Junior Company van Het Nationale Ballet. In 2014 stroomde hij als élève door naar het Nationale Ballet, waar hij een jaar later toetrad tot het corps de ballet. In 2018 werd Daniel gepromoveerd tot coryphée en in 2020 volgde zijn promotie tot grand-sujet.

Tijdens zijn danscarrière bij Het Nationale Ballet heeft hij al diverse solistische rollen in avondvullende balletklassiekers mogen vertolken, waaronder Frits in Notenkraker & de Muizenkoning, de Pas de Quatre in The Sleeping Beauty, de Pas de Six in Het Zwanenmeer en Nino in Coppelia. Ook was hij te zien in balletten van toonaangevende hedendaagse choreografen, waarbij Hans van Manens Déjà Vu pas de deux en Solo voor Daniel persoonlijke hoogtepunten zijn. Ook danste Daniel in de première van Eric Gauthiers solo Ballet 101. Een voorstelling die hij door heel Europa heeft mogen dansen zoals in Londens Royal Opera House, Veneties beroemde La Fenice theater en op het Terre des Hommes NL’ 50th anniversay gala in Spanje. Hij werd voor ambassadeur voor deze organisatie van 2016 tot 2020.

Behalve als dansers is Daniel ook actief als singer-songwriter. Hij zong onder andere op het WarChild Gala in AFAS LIVE in 2019 en op de Spaanse ambassade in Denk Haag ter gelegenheid van de Nationale Day of Spain in 2022. Datzelfde werkte hij als zanger én als danser mee aan Sedrig Verwoerts Do All Dogs Go To Heaven? Bij Het Nationale Ballet, waarvoor hij tevens een nieuwe zangpartij schreef.

Daniel gaat komend seizoen 23/24 zichzelf verder ontwikkelen als zanger en danser.

CV

Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2013


Geboorteplaats
Santander (Spanje)


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
Coryphée (2018), Corps de ballet (2015), Élève (2014), Junior Company (2013), Grand Sujet (2020)


Opleiding: 
Real Conservatorio Superior de Música (Madrid, Spanje), Nationale Balletacademie (Amsterdam, Nederland).


Ambassador Terre des Hommes: 
Daniel was Ambassador voor Terre des Hommes van 2016 tot 2020.