Four Temperaments
Foto: Marta Syrko

5 redenen om uit te kijken naar ... Four Temperaments

14 september 2023

1. VIER GENERATIES OP ÉÉN AVOND

In Four Temperaments presenteert Het Nationale Ballet vier bijzondere werken van choreografen uit vier generaties – George Balanchine (1904), Hans van Manen (1932), Ted Brandsen (1959) en Juanjo Arques (1977). In elk stuk zijn een andere tijdsgeest en invalshoek te zien en te horen, wat de voorstelling tot een wervelend vierluik maakt.

 

2. WERK VAN MEESTERCHOREOGRAFEN

George Balanchine en Hans van Manen worden beiden beschouwd als meesterchoreografen en de grote dansvernieuwers van hun tijd. Balanchines The Four Temperaments – geïnspireerd door de vier persoonlijkheidstypen uit de Oudheid – is nog altijd even swingend en pittig, en blijft zelfs 75 jaar na de première nog verrassen. Frank Bridge Variations, in 2005 gemaakt door Van Manen, kenmerkt zich door contrasten en creëert met eenvoud een sterke zeggingskracht.

 

3. NIEUW WERK VAN DIRECTEUR TED BRANDSEN

Naast zijn functie als directeur van Het Nationale Ballet is Ted Brandsen ook actief als choreograaf. Speciaal voor het programma Four Temperaments maakt hij een nieuw ballet voor een groot ensemble, op het opzwepende The Chairman Dances van John Adams. Dit muziekstuk is een fragment uit Adams’ opera Nixon in China, maar wordt inmiddels regelmatig door choreografen als zelfstandig stuk gebruikt – juist omdat het zich zo goed leent voor dans!

 

4. NIEUW WERK VAN JUANJO ARQUÉS

Brandsen is niet de enige die voor Four Temperaments een nieuw werk maakt: ook Juanjo Arques creëert een nieuwe choreografie. Deze internationaal succesvolle choreograaf was eerst als danser aan Het Nationale Ballet verbonden, maar nam in 2012 afscheid van het podium om zich volledig op het choreograferen te richten. Van 2017 tot 2021 was hij Young Creative Associate bij Het Nationale Ballet. Nu presenteert hij Full Frontal, waarbij hij ingaat op de effecten van stress op ons dagelijks leven. Op Michael Gordons krachtige muziekstuk Weather One verbeelden negen dansers de maatschappij en laten zij in solo’s, duetten en groepsdelen zien wat stress met je doet en hoe je er (samen) mee om kan gaan.

 

5. BIJZONDERE RELATIES MET MUZIEK

Wat alle vier de choreografen in dit programma bindt, is dat zij nadrukkelijk de dialoog aangaan met de muziek die zij voor hun stukken gebruiken. Balanchine sprak ooit de gevleugelde woorden “See the music, hear the dance”, en ook in het werk van de andere drie choreografen dienen de gebruikte composities niet alleen als soundtrack, maar vormt de muziek een essentieel onderdeel van de choreografie.

 

  • Four Temperaments is van 16 tot en met 30 september te zien in Nationale Opera & Ballet