Speeldata

3-25 juni

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

2:30, incl. 1 pauze

Tickets

Vanaf €28

Der Freischütz

Riskante deal met de duivel

Het verhaal van Der Freischütz ademt met zijn duivels, geesten en andere griezels volop de sfeer van de Romantiek. Maar we zien ook een ambitieuze jonge kerel die alle geluk verwacht van een prachtige koningsdochter. Daarvoor moet hij echter een strijd leveren met een bekrompen samenleving die vasthoudt aan de bestaande orde en tradities. In Der Freischütz staat de oude wereld tegenover een nieuwe. Hoeveel van de tradities en gewoontes wil men behouden? Wat willen we veranderen? En wie gaat ons daarbij helpen?

Riskante deal met de duivel

Met Der Freischütz schreef Carl Maria von Weber zijn beroemdste werk. Naast romantische aria’s, prachtige liederen en koren, bevat dit werk aangrijpende atmosferische muziek. Zij verenigt de liefelijkheid en het geweld van de natuur met de roerselen van de menselijke ziel. En met zijn verklanking van de donkere machten in de Wolfschlucht-scène creëerde Weber een muzikale schildering die ook de grootste componisten na hem jaloers maakte.

 

Debuut van Kirill Serebrennikov

De succesvolle Russische theater-, opera- en filmregisseur Kirill Serebrennikov, maakt met deze regie zijn debuut bij De Nationale Opera. In zijn aanpak van Der Freischütz staat de strijd om het succes op de voorgrond – zowel in de wereld van de jagers als in die van de kunstenaars. Met de Duitse tenor Benjamin Bruns en de Zuid-Afrikaanse sopraan Johanni van Oostrum krijgen we de geknipte cast voor het liefdeskoppel Max en Agathe. De innemende sopraan Ying Fang (Susanna in de recente Le nozze di Figaro) vertolkt opnieuw een publiekslieveling met haar Ännchen.

Met Mozart-specialist, en tevens één van de meest onderlegde dirigenten in het vroege 19de-eeuwse repertoire, Riccardo Minasi, krijgt het Koninklijk Concertgebouworkest een verrassende en deskundige leiding voor deze rijkgeschakeerde partituur.

Voorstellingsinformatie

Libretto  Friedrich Kind, naar Der Freischütz van August Apel

Muzikale leiding  Riccardo Minasi
Regie en decor  Kirill Serebrennikov
Kostuums  Kirill Serebrennikov en Tanya Dolmatovskaya
Licht  Franck Evin
Choreografie  Evgenyi Kulagin

Fürst Ottokar + Kilian  Michael Wilmering
Kuno  James Platt
Agathe  Johanni van Oostrum
Ännchen  Ying Fang
Kaspar + Ein Eremit  Günther Groissböck
Max  Benjamin Bruns
Samiel  Riccardo Minasi

Orkest  Koninklijk Concertgebouworkest

Koor  Koor van De Nationale Opera

Opera in drie bedrijven (1821)
Gezongen in het Duits

Gratis programmaboek

Klik op de link hieronder en ontvang vóór de première het online programmaboek. Hierin kunt u prachtige beelden bewonderen en alles lezen over de muziek en cast!

Bestel kaarten

Ook in deze onzekere tijden werken wij hard door om u, zodra dit weer mogelijk is, veilig prachtige voorstellingen te kunnen brengen. Voor een aantal voorstellingen kunt u op dit moment al zonder risico kaarten boeken. Als een voorstelling onverhoopt toch niet door kan gaan, gaan we op zoek naar een nieuwe datum of u krijgt u het aankoopbedrag terug. Kijk samen met ons uit naar het moment waarop we u weer mogen verwelkomen en bezoek straks weer als eerste ons theater!

Om uw bezoek in verband met het coronavirus zo veilig mogelijk te laten verlopen, volgt Nationale Opera & Ballet de richtlijnen van het RIVM. Lees meer

Tickets worden geladen...
KCO

Koninklijk Concertgebouw-orkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest behoort tot ’s werelds beste orkesten. De unieke klank en stilistische flexibiliteit stelt het orkest in staat om met de meest vooraanstaande componisten en dirigenten te werken. Zo stonden Gustav Mahler, Richard Strauss en Igor Stravinsky meer dan eens voor het orkest. Sinds de oprichting in 1888 heeft het orkest slechts zeven chef-dirigenten gekend: Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum, Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Mariss Jansons en Daniele Gatti. Momenteel is de positie vacant. De Academie van het Concertgebouw leidt jonge, talentvolle musici op in het orkestspel. Het Koninklijk Concertgebouworkest is dit seizoen te horen in Der Freischütz onder leiding van Riccardo Minasi.

Foto: Simon van Boxtel

Inleiding

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt een inleiding plaats, met achtergrondinformatie die uw theaterbezoek kan verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes

De Nationale Opera Studio wordt mogelijk gemaakt door

HF

Deze productie is onderdeel van Holland Festival

Anderen bekeken ook

WERELD-
PREMIÈRE

I have missed you forever
Opera
I have missed you forever
12-18 maart | 5 voorstellingen
Internationaal Theater Amsterdam, Grote zaal

De kaartverkoop voor I have missed you forever start op dinsdag 1 februari om 12.00. In...

info & tickets

NIEUWE
PRODUCTIE

Tosca
Opera
Tosca
12 april - 8 mei | 9 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Liefde, lust en politieke intriges buitelen over elkaar in het leven van de...

info & tickets

NIEUWE
PRODUCTIE

Anna Bolena
Opera
Anna Bolena
10-29 mei | 7 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

‘Succes, Triomf, Delirium!’ – klonk het uitzinnige publiek in 1830 bij de première van...

info & tickets
NOB visual

Opera & ballet online

Nooit genoeg van opera? Ontdek meer dan 2.584 uur aan:

  • aria's en operafragmenten
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen