Dates

Vanaf 27 mei 2021

Location

Online, i.s.m. SPUI25

Running time

70 minuten

Tickets

Gratis

Joep Leerssen bij een lezing in Nationale Opera & Ballet

Joep Leerssen legt de cultuurhistorische context bloot van de onbekende maar fascinerende, broeierige opera Die ersten Menschen.

Bijbelse broedermoord en moderne erotiek

Schilderij van Fernand Cormon: Kaïns omzwervingen na Gods vervloeking

De vroeggestorven componist Rudi Stephan koos het beruchte toneelstuk Die ersten Menschen van de Duitse schrijver en filosoof Otto Borngräber als libretto voor zijn eerste en enige opera. In Borngräbers toneelstuk krijgt de bijbelse broedermoord van Kaïn op Abel een incestueus-erotisch motief. Ook in Stephans muziektheatrale interpretatie ervan zijn het Kaïns erotische verlangens naar zijn eigen moeder die hem uiteindelijk tot de moord op zijn broertje Abel drijven.

Rudi Stephans biografie wordt getekend door de twee wereldoorlogen; de eerste bepaalde zijn vroege levenseinde, de tweede droeg eraan bij dat veel materiaal van en over hem verloren ging. Die ersten Menschen bleef gespaard. Naar aanleiding van de productie van dit weinig uitgevoerde werk door De Nationale Opera, legt vooraanstaand cultuurhistoricus Joep Leerssen de cultuurhistorische context bloot waarin Die ersten Menschen tot stand kwam, en situeert hij het radicale en rijke werk binnen de vele culturele omwentelingen in de eerste decennia van de 20ste eeuw. 

Praktische informatie

Lezing door cultuurhistoricus Joep Leerssen
naar aanleiding van de voorstelling Die ersten Menschen van De Nationale Opera

Tijdstip livestream: do. 27 mei, 17.15 - 18.30

De opname van de livestream is bovenaan deze pagina zichtbaar. Is afspelen niet mogelijk, bekijk de video dan hier direct op YouTube. 

Campagnebeeld Die ersten Menschen

Lezingen

In samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en SPUI25 organiseert Nationale Opera & Ballet een reeks prikkelende lezingen, die gratis toegankelijk zijn en los van de voorstellingen bezocht kunnen worden.