Dates

10 and 11 July 2021

Location

Dutch National Ballet Academy, Online

Running time

80 minutes

Tickets

€15,-

Sprong

End-of-year performance Dutch National Ballet Academy

For several years now, the Dutch National Ballet Academy’s end-of-year performance has been an exciting highlight of the end of Dutch National Opera & Ballet’s ballet season. Due to the corona restrictions that are still in place, this year’s production by the leading classical ballet academy (which is affiliated to Dutch National Ballet) will be presented through live streaming.

Tailor-Made

The theme of this year’s Dancers of Tomorrow programme is Tailor-Made, as all the works have been especially choreographed or adapted for this edition. The premiere ballets include new creations by the internationally acclaimed Juanjo Arqués, by choreographer and principal dancer with Dutch National Ballet, Remi Wörtmeyer, and by Ernst Meisner, artistic director of the Dutch National Ballet Academy and artistic coordinator of the Junior Company. And exclusively for this edition of Dancers of Tomorrow, the renowned contemporary choreographers’ duo Andrea Leine and Harijono Roebana have adapted a version of their early hit production If we could only even if we could

 

Programme

All the pupils and students of the Dutch National Ballet Academy are taking part in this edition of Dancers of Tomorrow and together, in works by, among others, Juanjo Arqués and Ernst Meisner, they provide a varied, tailor-made programme.

 

 

Programma

10 Years Tailor Made

NBA 1 t/m 4

De jongste leerlingen (NBA 1 t/m 4) zijn te zien in werelddanschoreografieën van choreografe en docente Iva Lešić, wiens werelddanschoreografieën als tien jaar lang een bruisend hoogtepunt vormen tijdens de Dansers van Morgen-voorstellingen. Om dit te vieren blikt Lešić ditmaal terug op tien jaar ‘tailor made’-choreografieën en koos daaruit de meest feestelijke dansen. De leerlingen van NBA 1 vertolken een Indonesische zitdans uit Lešićs productie Samenwerking uit 2011. Voor de leerlingen uit NBA 2 selecteerde ze ‘Hopa’ uit Grenzeloos (2013), een expressieve en extreem snelle Servische dans. NBA 3 danst de Turkse ‘AsukMasuk’ uit WereldAct! (2014), met een komische rol voor de twee jongens in de groep, en NBA 4 besluit het werelddansfeest met een opzwepende Hongaarse zigeunerdans uit De Wereldexpress uit 2012.

 

New Beginning

NBA 7

Geïnspireerd door de enorme passie en gretigheid van jonge dansers creëerde choreograaf en eerste solist van Het Nationale Ballet Remi Wörtmeyer voor deze Dansers van Morgen-editie New Beginning. Het is een uiterst energieke, neoklassieke choreografie met speelse elementen, die door de dynamiek, complexe patronen en het hoge tempo het nodige vergt van de achttien Bachelor-studenten. Voor Wörtmeyer is deze periode als het ware ook een ‘reset’ na de coronalockdown, een nieuw begin, waarbij de studenten – en wij allen – hopelijk ook positieve dingen meenemen uit de tijd die nu achter hen/ons ligt. Wörtmeyer zette zijn creatie op vijf delen uit het bekende Carnival des Animaux van Camille Saint-Saëns en ontwierp zelf de vrolijke, fris ogende kostuums in wit, geel en blauw. New Beginning wordt gedanst door de leerlingen van NBA 7. 

 

Once Remembered and Then Lost

HBO-studenten

Net als Remi Wörtmeyer liet docente Amy Raymond zich voor haar nieuwe creatie Once Remembered and Then Lost inspireren door de gebeurtenissen in de afgelopen coronatijd. Haar choreografie op muziek van avant-garde celliste Zoë Keating is een reflectie op wat ons overkomen is, waarbij het eerste deel van het stuk refereert aan hoe het leven vóór de pandemie was en het tweede deel aan een leven waarin we de controle aanvankelijk volledig zijn kwijtgeraakt. Na de structuur van haar choreografie te hebben vormgegeven, heeft Raymond de tien Bachelor-studenten alle vrijheid gegeven om hun eigen ervaringen, gevoelens en hun eigen verlies – hoe klein of groot ook – in het stuk te verwerken. Once Remembered and Then Lost vertelt daardoor niet één verhaal, maar verschillende verhalen tegelijkertijd. 

 

Choreographic Project Highlights

Ook dit studiejaar organiseerde de Nationale Balletacademie – net als in de twee voorgaande seizoenen – weer een Choreographic Project. Leerlingen uit NBA 5, 6 en 7 en studenten van het AD- en Bachelor-programma krijgen met dit project de kans om – samen met een zelfgekozen danserscast – eigen creaties te maken en aldus hun talent voor het zelf choreograferen te ontdekken en ontwikkelen. Dit keer namen wederom ruim twintig leerlingen en studenten deel aan het Choreographic Project, en uit hun bijdragen hebben we voor deze editie van Dansers van Morgen drie creaties geselecteerd, die de choreografen in spe sinds de première in december verder hebben kunnen uitwerken. U ziet:

  • Nothing matters when we are dancing – choreograaf Wisse Scheele, danser Arthur Erlanson
  • Conceal – choreograaf Zoë Greten, danser Nicola Jones
  • Perihelion – choreograaf Calista Shepheard, danser Christian Mathot

 

Jota

NBA 5, 6 en 7

Docent Grigori (Grisha) Tchitcherine creëerde voor deze ‘tailor-made’-editie van Dansers van Morgen een caractère-parendans voor de leerlingen van NBA 5 en 6 en enkele jongens uit NBA 7. Hij liet zich daarbij inspireren door diverse caractère-versies van de Spaanse jota en door het Capriccio Brilliante ‘Jota Aragonesa’ van Mikhail Ivanovich Glinka, door Tchitcherine aanduidt als ‘de vader van de Russische muziek’. Glinka bracht tijdens zijn leven twee jaar in Spanje door en nam de bekende Spaanse volksdans als uitgangspunt voor een symfonisch werk. Tchitcherine doet, zegt hij, eigenlijk het tegenovergestelde: hij ontdoet Glinka’s compositie van de meest symfonische delen, om zo de meest dansbare, meest oorspronkelijke jota-melodieën te behouden.

 

If we could only even if we could (fragment)

HBO-studenten

LeineRoebana, het gezelschap van Andrea Leine en Harijono Roebana, veroverde met zijn unieke, eigenzinnige danstaal en werkwijze een geheel eigen plaats in de internationale danswereld. Voor Dansers van Morgen maakte het choreografenduo een aangepaste, ingekorte nieuwe versie van hun hitproductie If we could only even if we could uit 1995. Het gebruikte bewegingsmateriaal wordt getypeerd door onregelmatige, grillige vormen, die overigens wel met de grootste precisie moeten worden uitgevoerd. Kenmerkend is daarnaast de zogeheten ‘fysieke schizofrenie’ in het stuk, wat betekent dat bewegingen niet vanuit één centrum, maar vanuit verschillende centra in het lichaam vertrekken.

 

Wanderer

HBO-studenten

Ook internationaal vermaard choreograaf en voormalig tweede solist van Het Nationale Ballet Juanjo Arqués creëerde voor deze Dansers van Morgen-editie een nieuwe ‘tailor made’-choreografie: Wanderer, op een pianocompositie van David Lang. Arqués liet zich daarbij inspireren door de vluchtelingencrisis en, meer in het algemeen, door iedereen die – wellicht mede als gevolg van de coronacrisis – ingrijpende keuzes maakt en nieuwe wegen inslaat. De vijf dansers in Wanderer verbeelden een groep vrienden of familieleden die huis en haard verlaten op zoek naar een nieuwe toekomst en naar meer stabiliteit. Uiteindelijk staat ieder individu echter voor zijn eigen keuzes en lukt het de een wel en de ander niet om zijn of haar dromen waar te maken.

 

Poulenc Suite

HBO-studenten

Voor de feestelijke afsluiting van deze Dansers van Morgen-editie tekent artistiek leider Ernst Meisner, met een groot klassiek werk voor alle 36 hbo-studenten. Hoewel er de afgelopen maanden nog steeds restricties golden ten aanzien van het aantal studenten dat tegelijkertijd in één studio mocht vertoeven, vond Meisner dat de jonge dansers toch de kans moesten krijgen om zich in een dergelijk omvangrijk ‘tutuballet’ te bewijzen. Hij koos daarbij voor Poulencs Concert voor twee piano’s, een uiterst levendige compositie, bestaande uit korte delen met veel verschillende ritmes, zodat hij de studenten in kleinere groepjes kon opdelen. Het uitgangspunt daarbij was om hen, gezien alle gemiste live-lessen in het afgelopen coronajaar, op een veilige en verantwoorde manier uit te dagen om op topniveau te schitteren.

    De verschillende onderdelen van de voorstelling worden aan elkaar verbonden door backstage-video’s van danser en filmmaker Thomas van Damme, voormalig danser van de Junior Company van Het Nationale Ballet en het Staatsballett Berlin.

    Dansers Nationale Balletacademie
    Foto: Altin Kaftira
    Dansers Nationale Balletacademie
    Foto: Altin Kaftira

    Order tickets

    Dancers of Tomorrow: Tailor-Made is part of the Academy of Theatre and Dance's online festival 'be CONNECTED' and will be streamed on the website of the festival on 10 and 11 July. The stream starts on 10 July at 8:15 PM (CET) and will remain available until 11 July 11:00 PM (CET).

    loading Loading tickets...