home home
home home
Home
home

De Nationale Opera

De Nationale Opera creëert en voert muziekdramatische kunst op en legt daarbij de focus op kwaliteit, diversiteit en innovatie. Dit uit zich in een nieuwe benadering van operaklassiekers, het herontdekken van zelden gespeeld repertoire en het creëren van nieuwe opera’s. Laat u inspireren, we heten u van harte welkom in ons theater.

Achter de schermen

Van decors tot kostuums en van special effects tot pruiken; vrijwel alles wordt in eigen ateliers geproduceerd. Bekijk hier video's van een aantal ateliers.

In Ariodante spelen poppen een belangrijke rol. Aan het eind van elke akte blikken deze poppen vooruit op de volgende akte. Bekijk in deze video hoe de poppenspelers te werk gaan.
In ons atelier wordt hard gewerkt aan de verschillende historische kostuums die in Chovansjtsjina gebruikt worden. Neem een kijkje achter de schermen.
Als dramaturg van De Nationale Opera is Klaus Bertisch de bewaker van het verhaal dat de opera op het toneel vertelt.
In het theater is iedere avond weer anders. Bekijk in deze video wat er op en rondom het podium gebeurt tijdens Il trovatore.
Neem een kijkje in onze ververij, waar Rosalinda Lourens ervoor zorgt dat alle opera- en balletkostuums precies de juiste kleur krijgen.
Ontmoet de mensen van Nationale Opera & Ballet! In deze video zie je meer over het leven en de uitdagingen van koorlid Frank Engel.

Artistieke Staf

De Nationale Opera is het grootste operagezelschap van Nederland. Hier vindt u een overzicht van de artistieke staf.

Koor

Een groot aandeel van het internationale succes van De Nationale Opera wordt geleverd door het Koor van De Nationale Opera, dat zestig leden telt. Wij stellen ze graag aan u voor.

Een rijke geschiedenis

Volledige geschiedenis
1965

Der Rosenkavalier

Der Rosenkavalier (Richard Strauss), die op 17 november 1965 in première ging in de Congreszaal van de RAI in Amsterdam, is de eerste opera van de nieuwe stichting. Het is ook één van de twee producties van de Nederlandse Operastichting waarin Gré Brouwenstijn en Cristina Deutekom beide mee zongen.

1966

Don Carlos

Op 17 juni 1966 gaat Verdi’s opera Don Carlos in première. Gré Brouwenstijn vertolkte in deze productie de rol van Elisabetta. De muzikale leiding is in handen van Bernard Haitink (foto).