home home
home home
Home
Home De Nationale Opera presenteert

Wozzeck Alban Berg (1885-1935)

Aangrijpend meesterwerk

Tijdsduur 1:30

Van Alban Berg

Taal Duits

Boventitels Nederlands en Engels

Alban Bergs opera Wozzeck laat ons meebeleven hoe een kwetsbaar mens tot een wanhoopsdaad kan komen. De muzikale taal die daarbij gebruikt wordt, was begin twintigste eeuw uiterst vernieuwend.

In het kort

Met Wozzeck schreef componist Alban Berg een van de meest vernieuwende opera’s van de twintigste eeuw. Dit aangrijpende werk maakt duidelijk hoe een kwetsbaar mens tot een wanhoopsdaad kan komen. Wozzeck werd een instant klassieker en de zeggingskracht is nog altijd onverminderd. 

het verhaal

Wozzeck vertelt over de gelijknamige jonge soldaat, die aan het front door zijn meerderen wordt uitgebuit en mishandeld. Door de vernederingen en de verschrikkingen op het slagveld verliest hij langzaamaan zijn grip op de realiteit. Wanneer Wozzeck naar huis terugkeert en ontdekt dat zijn vriendin Marie een verhouding heeft, raakt hij in extreme verwarring met noodlottige gevolgen… 

achtergrond

Toen Alban Berg Georg Büchners onvoltooide theaterstuk Woyzeck las, maakte dat grote indruk. Al in 1914 wilde Berg er een opera van maken, maar hij werd als soldaat opgeroepen om te dienen in de Eerste Wereldoorlog. Toen hij terugkeerde van het slagveld, stelde deze ervaring hem in staat om Büchners verhaal om te schrijven naar een schrijnende, dramatische en meeslepende opera.

In Wozzeck combineerde Berg zijn atonale componeerstijl met meer traditionele muzikale vormen. Hierdoor ontstond er een unieke muziekstijl waarin hij de jonge, waanzinnig wordende soldaat indrukwekkend een stem geeft. 

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Marc Albrecht
Regie 
Krzysztof Warlikowski
Decor en kostuums 
Małgorzata Szczęśniak
Licht 
Felice Ross
Video 
Denis Guéguin
Choreografie 
Claude Bardouil
Dramaturgie 
Christian Longchamp
Orkest 
Nederlands Philharmonisch Orkest
Koor 
Koor van De Nationale Opera
Instudering 
Ching-Lien Wu
Kinderkoor 
Nieuw Amsterdams Kinderkoor
Instudering kinderkoor 
Eline Welle
Wozzeck 
Christopher Maltman
Tambourmajor 
Frank van Aken
Andres 
Jason Bridges
Hauptmann/Der Narr 
Marcel Beekman
Doktor 
Sir Willard White
Marie 
Eva-Maria Westbroek
Margret 
Ursula Hesse von den Steinen

de makers

Regisseur Krzysztof Warlikowski geldt als een van de grote theatervernieuwers van zijn generatie. In zijn studietijd assisteerde hij grootheden als Giorgio Strehler, Ingmar Berman en Peter Brook. Hij won verschillende prijzen en regisseerde wereldwijd heel uiteenlopende stukken, van Shakespeare en Sophocles tot Kafka en Kushner. Warlikowski is artistiek directeur van het Nowy Teatr in Warschau.

Christopher Maltman neemt de titelrol van Wozzeck voor zijn rekening; de Nederlandse stersopraan Eva-Maria Westbroek zingt en speelt de rol van Marie. 

Muziek

Wozzeck
Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Marc Albrecht

Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is al meer dan 30 jaar vaste orkestpartner van De Nationale Opera en wordt internationaal gerekend tot de beste operaorkesten. Ieder seizoen spelen de twee orkesten het merendeel van de operaproducties in Nationale Opera & Ballet. Het NedPhO|NKO verzorgt in Het Concertgebouw een veelzijdige concertprogrammering en speelt daarnaast in andere Nederlandse concertzalen en op buitenlandse podia en festivals.

Het NedPhO|NKO brengt klassieke muziek ook bij mensen voor wie een bezoek aan een concertzaal niet vanzelfsprekend is. Musici trekken eropuit naar klaslokalen om kinderen te laten ervaren hoe leuk het is om een instrument te bespelen en naar klassieke muziek te luisteren. De musici delen hun liefde en passie voor muziek met jong en oud in bijvoorbeeld ziekenhuizen of op festivals. Klassieke muziek wordt zo bereikbaar voor iedereen.

Inleidingen

Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding in de foyer. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag.

Deze productie is onderdeel van Opera Forward Festival en wordt mede mogelijk gemaakt door:

Founding Partners Opera Forward Festival

Fonds21 van den Ende Foundation

Partner Opera Forward Festival

Dioraphte

 

    ma 01 feb New York Times over Lulu

    Under Mr. Albrecht […] the Vienna musicians played Berg’s score as if it were a natural extension of Wagner, late Brahms and early Strauss — a completely valid approach.