home home
home home
Home
Het Nationale Ballet presenteert

Ode aan de meester Hans van Manen

Koop kaarten Of bel:
+3120 625 5455

Hans van Manen 85

Tijdsduur 2:05

Pauzes 2

Geen choreograaf heeft zo’n groot stempel op de dans in Nederland gedrukt als Hans van Manen. In dit hommageprogramma Ode aan de  meester  ter gelegenheid van zijn vijfentachtigste verjaardag voegt Het Nationale Ballet wederom een parel van meester Hans van Manen aan het repertoire toe.

In het kort

Hans van Manen mag deze zomer dan 85 zijn geworden, zijn ster is wereldwijd nog immer rijzende. Begin juli werd hij door het Franse Ministerie van Cultuur benoemd tot 'Commandeur des Arts et des Lettres', waarmee hij de hoogst mogelijke staatsonderscheiding op het gebied van kunst en letteren in Frankrijk ontving. De afgelopen jaren nam zowel het Marijinski Ballet als het Bolsjoi Ballet werk van hem op het repertoire en ook het Ballet de l’Opéra National de Paris gaat zijn werk uitvoeren. Het Nationale Ballet is er dan ook trots op Van Manen als vaste choreograaf in zijn gelederen te hebben en trakteert u in Ode aan de meester op vier meesterlijke creaties. 

 • 5 Tango's
 • Symfonieën
 • Sarcasmen
 • Hans van Manen

  Vaste choreograaf

  Hans van Manen heeft het moderne ballet - als een combinatie van academische ballettechniek met moderne dans en bewegingstechnieken - bij een groot publiek populair weten te maken.

  On the move

  Nieuw voor ons gezelschap is On the Move, dat Van Manen in 1992 voor Nederlands Dans Theater maakte. De voor de meesterchoreograaf zo kenmerkende helderheid in vorm en structuur is hier tot op het bot uitgekristalliseerd: elke lijn, blikrichting, overgang en muzikale frase voelt onontkoombaar.

  On the Move wordt tot en met 3 mei 2018 begeleid door de internationaal vermaarde violiste Liza Ferschtman. 

  Muziek: Sergej Prokofjev - Concerto for violin and orchestra nr. 1 in D major, opus 19    

   

  ALLTAG

  Alltag is alleen te zien tijdens de première!

  Choreografie: Hans van Manen met delen uit balletten van Martin Schläpfer (7, Obelisco en Partita Nr. 6)

  Hans van Manen maakte in 2014 Alltag voor Ballett am Rhein. Hij creëerde dit werk voor vier dansers, waaronder artistiek directeur Martin Schläpfer die nog maar sporadisch als danser op het podium te vinden was. Van Manen en Schläpfer zijn niet alleen grote bewonderaars van elkaars werk, maar ook persoonlijke vrienden. 

  Niet alleen de Duitse pers reageerde enthousiast, ook het publiek reageerde na de wereldpremière met een minutenlang durende staande ovatie.

  Dansers Ballett am Rhein: Martin Schläpfer, Marlúcia do Amaral, Doris Becker en Alexandre Simões.

  Symphonieën der Nederlanden

  Symphonieën der Nederlanden werd in 1987 gecreëerd voor de opening van Amsterdam Culturele Hoofdstad. Van Manen zag bij  Andriessens gelijknamige, opzwepende muziek beelden voor zich van Amerikaanse marching bands en gaf daaraan zijn eigen frisse, soms dwarse, maar steeds aanstekelijke interpretatie.

  Sarcasmen

  Minstens even iconisch is Sarcasmen, in 1981 gemaakt voor Rachel Beaujean en Clint Farha. Dit ballet voor twee dansers en een pianist gaat over elkaar uitdagen, treiteren zelfs, maar nooit ‘over de top’ – dat zou tenietdoen aan de geraffineerde chic en erotiek van de choreografie.

  5 Tango's

  Van alle Van Manen-balletten is 5 Tango’s misschien wel het meest uitgevoerd. In 1977 zette Van Manen met dit werk de ‘tango nuevo’ van Astor Piazzolla in Nederland op de kaart. De choreografie, gezet op vijf contrastrijke composities, is een zinderend duet tussen de onderhuidse passie van de tango en de koele distantie van het ballet.

  5 Tango's wordt begeleid door Sexteto Canyengue o.l.v. Carel Kraayenhof tot en met september 2017. 
   
  Muziek: Astor Piazzolla -Todo Buenos Aires, Mort, Vayamos al diablo, Resurreccion del angel, Buenos Aires hora cero
   

  Muziek

   

  On the Move

  • Sergej Prokofjev - Concerto for violin and orchestra nr. 1 in D major, opus 19 
    

  Alltag –  alleen te zien tijdens de première

  ·         Muziek op tape:

  Adagio uit Piano Sonata op. 1 No. 4 C major door  Manuel Blasco de Nebra; gedeelten uit: 1st movement of Symphony No. 7  door Gustav Mahler;  gedeelte uit  “Du bist die RuhD 776 door Franz Schubert en de Toccata uit Partita for Piano No. 6 E minor BWV 830 door Johann Sebastian Bach

  Symphonieën der Nederlanden

  • Louis Andriessen - Symphonieën der Nederlanden
    

  Sarcasmen

  • Sergej Prokofjev - Cinq Sarcasmes, opus 17
    

  5 Tango’s

  • Astor Piazzolla -Todo Buenos Aires, Mort, Vayamos al diablo, Resurreccion del angel, Buenos Aires hora cero

   

  Muzikale begeleiding Ode aan de meester

  Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe
   

  Liza Ferschtman - viool, On the Move 
  Begeleiding tot en met 3 mei 2018

  Liza Ferschtman kreeg op haar vijfde haar eerste vioollessen van Philip Hirschhorn. Inmiddels treedt de Nederlandse violiste op in binnen- en buitenland met toporkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, de London Philharmonic, het Yomiuri Nippon Orchestra en het Boedapest Festival Orkest. Daarnaast is zij een gepassioneerd kamermusicus, en speelt ze met musici als Elisabeth Leonskaja, Jonathan Biss, Alisa Weilerstein, Christian Poltera, Julius Drake, en vele anderen. Ze is sinds 2007 artistiek leider van het Delft Chamber Music Festival, maar treedt ook op op andere festivals in Europa (Risor, West Cork, Kempten Festival, Prussia Cove) en de Verenigde Staten. Met haar gepassioneerde spel en grote podiumuitstraling weet zij het publiek te raken. In 2006 ontving ze de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding voor Nederlandse musici. 

  Sexteto Canyengue o.l.v. Carel Kraayenhof  - 5 Tango's
  Begeleiding tot en met september 2017 

  Begin jaren tachtig ontdekte Carel Kraayenhof de bandoneon. Hij werd zo gegrepen door enerzijds de diepe melancholie en anderzijds de overweldigende kracht van het bandoneongeluid, dat hij wel bandoneonspeler moest worden – al zou het hem twintig jaar kosten. Lang had hij er echter niet voor nodig om een van de bekendste tangomusici te worden. In 1985 richtte hij met anderen Tango Cuatro op en drie jaar later Sexteto Canyengue, waarmee hij in dit programma 5 Tango’s begeleidt. Kraayenhof werkte diverse malen met Astor Piazzolla, tot de dood van de componist in 1992. In 2002 wist hij prinses Maxima – en daarmee heel Nederland – tijdens haar huwelijk met Willem-Alexander tot tranen toe te roeren met zijn vertolking van Piazzolla’s Adios Nonino.

   

  Het Balletorkest
  Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een bijzonder karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen diverse (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH.

  Matthew Rowe
  Matthew Rowe werd in januari 2013 aangesteld als muzikaal leider van Het Nationale Ballet en chef-dirigent van Het Balletorkest. Hiermee is hij de eerste dirigent die beide posities tegelijk inneemt. Opmerkelijke producties bij de Nationale Opera & Ballet waren bijvoorbeeld Christopher Wheeldons Cinderella, de Europese première van Alexei Ratmansky’s Firebird, de wereldpremiere van Shen Wei’s Sacre du Printemps en vele choreografieën van Hans van Manen. Daarnaast is Rowe regelmatig gastdirigent bij andere grote dansgezelschappen, waaronder The Royal Ballet, Birmingham Royal Ballet, Stuttgarter Ballett en het Pools Nationaal Ballet in Warschau. Rowe is een graag geziene gast bij de BBC-orkesten. Ook is hij live commentator bij de BBC Proms Concerten, maakte hij een dirigeercursus voor de interactieve iWonder Guide van de BBC en werkte hij mee aan de BBC-serie Maestro. Hij staat bekend om zijn veelzijdigheid met een breed repertoire op het gebied van opera, ballet, eigentijdse muziek en begeleiding van stomme films zoals Charlie Chaplins City Lights en Sergej Eisensteins Pantserkruiser Potemkin. Recente projecten waren o.a. een Frank Zappa retrospectief met het Doelen Ensemble, de viering van de 100ste verjaardag van John Cage in San Diego en een uitvoering van Bernsteins West Side Story ter gelegenheid van de viering van het 125-jarig bestaan van het Concertgebouw.

   

  Inleidingen

  Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag. De inleidingen worden gegeven in de inleidingenruimte. De toegang tot deze ruimte bevindt zich tussen de even en oneven garderobe. 

   ma 13 feb Trouw about On the Move

   ‘Van Manen pays tribute to dance in this ballet (..) And once again, it is a breathtaking experience’.

   ma 13 feb Noordhollands Dagblad

   ‘Passion flies from the stage in Hans van Manen’s 5 Tangos’

   ma 13 feb de Volkskrant about Sarcasm

   ‘A penetrating specimen of dance expression and of partners who provoke, torment and sneer at one another, yet apparently can’t do without each other’.