home home
home home
Home

Het Nationale Ballet

Het Nationale Ballet ontwikkelt, produceert en toont ballet op internationaal topniveau. Het Nationale Ballet wil op die manier een groot en eigentijds publiek in contact brengen met en in vervoering laten raken door de schoonheid van de kunstvorm. Laat u inspireren, we heten u van harte welkom in ons theater.

Achter de schermen

Neem met deze video's een kijkje achter de schermen van Het Nationale Ballet. Zie onze solisten op hun allermooist in actie, ontdek hoe Igone de Jongh haar spitzen voorbereidt en neem een kijkje bij het Kostuumatelier en de afdeling Kap en Grime.

In deze eerste aflevering van 'The making-of Mata Hari' duikt presentatrice Sylvana Simons in het verhaal van Mata Hari. Ze spreekt met choregraaf Ted Brandsen en librettiste Janine Brogt.
Voor het nieuwe ballet Mata Hari worden meer dan 300 kostuums gemaakt. In deze tweede aflevering van The Making of Mata Hari neemt kostuumontwerper François-Noël Cherpin je mee in zijn proces.
Bekijk in deze derde aflevering van The Making of Mata Hari hoe het decor van een volledig nieuw ballet tot stand komt.
Eerste soliste Anna Tsygankova vertelt in deze video wat het voor haar betekent om de bijzondere rol van Mata Hari te dansen.
In de vijfde aflevering ontmoet Sylvana componist Tarik O’Regan en kijkt ze bij de repetities van Het Balletorkest.
In deze laatste aflevering komt alles samen! Sylvana Simons blikt samen met Ted Brandsen terug op 'The Making of Mata Hari'.

Artistieke & Muzikale staf

Een overzicht van de artistieke en muzikale staf van Het Nationale Ballet

Gezelschap & Dansers

Het Nationale Ballet heeft zich in de afgelopen vijftig jaar ontwikkeld tot een toonaangevend balletgezelschap met een uniek en breed repertoire, een traditie in vernieuwing en met zo'n 80 dansers die uit de hele wereld afkomstig zijn. Het gezelschap neemt een vooraanstaande plaats in binnen het Nederlandse culturele leven en daarbuiten.

Een rijke geschiedenis

Volledige geschiedenis
1947

Françoise Adret

Françoise Adret leidt het Ballet van de Nederlandse Opera (1947-1959).

1948

Ballet der Lage Landen

Mascha ter Weeme richt het Ballet der Lage Landen (1948-1959) op.