Speeldata

8-29 juni 2022

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

Ruim 2 uur

Tickets

Niet beschikbaar

Hans van Manen festival

Eerbetoon aan de grootmeester van het Nederlandse ballet

In 2007 was het Hans van Manen Festival dat Het Nationale Ballet ter gelegenheid van Van Manens vijfenzeventigste verjaardag organiseerde hét hoogtepunt van het theaterseizoen. Komende zomer wordt Van Manen negentig, en opnieuw verzamelt de internationale danswereld zich om een eerbetoon te brengen aan de grootmeester van het Nederlandse ballet.

Dit jaar werken er acht dansgezelschappen en -ensembles aan het festival mee:

(Inter)nationale topdansgezelschappen

Dit keer werken in totaal acht dansgezelschappen en -ensembles aan het festival mee: het Wiener Staatsballett, het Ballett am Rhein Düsseldorf-Duisburg, het Stuttgarter Ballett, Nederlands Dans Theater 1, Nederlands Dans Theater 2, Introdans en daarnaast natuurlijk Het Nationale Ballet en de Junior Company van Het Nationale Ballet. Samen tonen zij een dwarsdoorsnede van het omvangrijke Van Manen-repertoire. Ook bevat het programma een Nederlandse première: het Ballett am Rhein danst Dances with Piano, een bewerkte versie van Dances with Harp, dat Van Manen in 2014 voor ons gezelschap maakte.

 

Baanbrekend

Het Stuttgarter Ballett danst Van Manens kortste, maar daardoor niet minder grootse meesterwerk Solo en het Wiener Staatsballett is te zien in een vroege Van Manen: Four Schumann Pieces, oorspronkelijk gemaakt voor het Britse Royal Ballet. Nederlands Dans Theater presenteert een vroege en een latere Van Manen: NDT 1 danst zijn baanbrekende Situation uit 1970; NDT 2 schittert in Simple Things.

 

Kleurrijke ‘evergreens’

Introdans en de Junior Company zorgen vooral voor een kleurrijke noot, met respectievelijk Polish Pieces en In the Future, twee ‘evergreens’ waarin de bonte kostuums van Van Manens vaste ontwerper Keso Dekker een belangrijke rol spelen. Het Nationale Ballet danst maar liefst negen balletten van de meesterchoreograaf. Van een vroeg werk als Metaforen tot wereldwijd succesvolle ‘klassiekers’ als Grosse Fuge, Adagio Hammerklavier en 5 Tango’s. Maar ook latere choreografieën als Concertante, Two Pieces for HET en Frank Bridge Variations.

Credits

4 unieke programma’s met 19 baanbrekende werken

Muziek
Louis Andriessen, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Benjamin Britten, David Byrne, Jean-Yves Daniel-Lesur, Henryk Mikolaj Górecki, Joseph Haydn, Guy Klucevsek & Alan Bern, Frank Martin, Carlos Micháns, Frederic Mompou, Arvo Pärt, Astor Piazzolla, Robert Schumann, Erkki- Sven Tüür, Peteris Vasks, Jacob ter Veldhuis en Heitor Villa-Lobos

Muzikale begeleiding  
Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe en Jonathan Lo
Carel Kraayenhof Ensemble 

8 gezelschappen vieren 90ste verjaardag Hans van Manen

HVMF

Verschillende programma’s

Tijdens het Hans van Manen Festival worden diverse choreografieën door verschillende dansgezelschappen en -ensembles uitgevoerd. Klik op onderstaande link voor een overzicht van alle programma’s en meer informatie over de choreografieën.

Introductie Hans van Manen Festival

Hans van Manen Festival pre trailer
Recensies

De oerklassiek gevormde Smirnova lanceert zichzelf als prachtige nieuwe Van Manen-danseres en laadt elke pose met ingehouden spanning en aardse emotionaliteit.

10 juni

Hans van Manen verveelt nooit"

"De balletten van Van Manen tonen zelfbewuste mensen, brutaal, stoer en sexy.

9 juni

Zijn juwelen staan achter hem: de dansers van Het Nationale Ballet die in zijn tijdloze, muzikale klassiekers laten zien hoe een Van Manen tot zijn recht komt.

12 juni

Trailer - Programma I - Hans van Manen Festival

Trailer - Hans van Manen Festival

Trailer - Programma II - Hans van Manen Festival

Trailer - Programma II - Hans van Manen Festival

TRAILER - PROGRAMMA III - HANS VAN MANEN FESTIVAL

Trailer 3

TRAILER - PROGRAMMA IV - HANS VAN MANEN FESTIVAL

TRAILER - PROGRAMMA IV - HANS VAN MANEN FESTIVAL

Hans van Manen Festival - Behind the Scenes

Hans van Manen Festival Behind the Scenes

Podcast - Hans van Manen Festival

Lin van Ellinckhuijsen in gesprek met Henk van Dijk, videomaker van 1975 tot 2018 bij Het Nationale Ballet en partner van Hans van Manen.

Over samenwerken en samenleven met Hans van Manen.

Concertante
Concertante
Situation
Situation
Polish Pieces
Polish Pieces
Grosse Fuge
Grosse Fuge
Floor Eimers

Floor Eimers over Concertante

“In werken van Hans voel ik me altijd de ultieme danser. Ik kan mezelf laten zien als artiest, maar krijg ook de ruimte om gewoon Floor te zijn. Zo ook in Concertante: het haalt het beste in je naar boven. De bewegingen zijn heel krachtig en lenen zich er volledig voor om in optimale staat op het toneel te staan. Samen met mijn partner moet ik een flow vinden die klopt én waar Hans tevreden mee is. We letten daarom goed op elkaar: we kijken om ons heen, vangen stiekem elkaars blik en zorgen dat we op hetzelfde moment bewegen. Dat zorgt voor een mooie spanning op het toneel, die we echt samen voelen – met zijn tweeën en met de hele groep.”

Lees wat andere dansers vertellen!

Feestelijk jaar vol Hans van Manen initiatieven

In het feestelijke jaar dat Hans van Manen zijn negentigste verjaardag viert, worden naast het Hans van Manen Festival diverse initiatieven ontplooid: een documentaireserie, een tentoonstelling en een boek!

Balletorkest

Het Balletorkest

o.l.v. Matthew Rowe en Jonathan Lo

Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland.

Het Balletorkest

Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de balletgeschiedenis, zoals Tsjaikovski’s NotenkrakerLe Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. 

Meer over Het Balletorkest

Partner

Deze productie is onderdeel van