New Moves 2022

Studio Boekman is een plek voor ontmoetingen: tussen opera, ballet en publiek, tussen erfgoed en vernieuwing, tussen makers en maatschappelijke partners, en tussen mensen van alle verschillende leeftijden en culturen. Experiment, diversiteit en talentontwikkeling staan hierbij centraal. Met (jeugd)voorstellingen, contextprogramma’s, clubavonden, labs en nog veel meer onderzoeken we hoe het ballet en de opera van de toekomst eruitzien. Wie en wat staan er op het toneel? Wie zitten er in de zaal? Op welke onontdekte talenten, culturele tradities en nog niet vertelde verhalen kunnen wij onze schijnwerpers richten?

New Moves 2022 | Foto: Khayla Fitzpatrick

Ian Castro

Studio Boekman is een intiem vlakkevloertheater met een aangrenzend theatercafé, waar bezoekers een warme, informele en inclusieve ontvangst wacht. Studio Boekman is gericht op jong publiek in de breedste zin van het woord – van peuters, tieners en jongvolwassenen tot iedereen met een jonge geest. Door partnerschappen versterken we de banden met gemeenschappen in Amsterdam en daarbuiten.

Ian Castro (De Nationale Opera Studio) | Foto: Milagro Elstak

 

Voorstelling Boekman (Theater na de Dam)

Samen bouwen we aan de verbreding van ons publiek, bijvoorbeeld door een herkenbare representatie van deze gemeenschappen in de programmering. Ook hanteren we voor de voorstellingen in Studio Boekman lagere toegangsprijzen. Op die manier willen we van Studio Boekman een toegankelijke en laagdrempelige ontmoetingsplek maken waar iedereen zich welkom voelt.

Studio Boekman: de creatieve broedplaats voor opera en ballet van morgen.

Boekman - Theater Na de Dam Foto: Ben van Duin

Bezoekersinformatie Studio Boekman

Heb je nog vragen over Studio Boekman? Kijk op onze bezoekersinformatiepagina voor meer informatie over openingstijden, kassa, eet- en drinkgelegenheden en andere faciliteiten.

Het Theatercafé aan de buitenkant
In en rondom Studio Boekman - 18-12-2023 | Foto's: Fabian Calis
De zaal met podium
In en rondom Studio Boekman - 18-12-2023 | Foto's: Fabian Calis
Het Theatercafé
In en rondom Studio Boekman - 18-12-2023 | Foto's: Fabian Calis
Het tentoonstellen van kostuums
In en rondom Studio Boekman - 18-12-2023 | Foto's: Fabian Calis
Voor de ingang van Studio Boekman
In en rondom Studio Boekman - 18-12-2023 | Foto's: Fabian Calis
De eerste voorstelling: De theorie van alles
In en rondom Studio Boekman - 18-12-2023 | Foto's: Fabian Calis
Vanaf het podium
In en rondom Studio Boekman - 18-12-2023 | Foto's: Fabian Calis

De naamgever: Emanuel Boekman

De transitie van aula naar theaterzaal markeren we met een nieuwe naam. Maar we hechten ook aan de geschiedenis en houden daarom de verwijzing naar de Joodse politicus en wetenschapper Emanuel Boekman in stand.

Als wethouder van onderwijs en kunstzaken in Amsterdam (van 1931 tot 1940) streefde Boekman ernaar alle inwoners van de stad de mogelijkheid te kunnen bieden om van kunst te genieten. Emanuel Boekman had grote invloed op het kunstbeleid in het naoorlogse Nederland, maar zelf maakte hij dat niet meer mee. Toen Nederland in 1940 door Duitsland werd bezet, koos hij samen met zijn vrouw voor de dood om aan de dreigende nazi-terreur te ontkomen.

De verwijzing naar Boekman is voor Nationale Opera & Ballet ook een erkenning van het Joodse verleden van de plek waar ons theater gebouwd is: voor de Tweede Wereldoorlog was deze wijk eeuwenlang een levendige Joodse buurt.

 

Founding partners en donateurs

De verbouwing van aula naar theaterzaal is mogelijk dankzij founding partners VandenEnde Foundation, Stichting Pieter Houbolt Fonds, Drs. Cor van Zadelhoff Fonds, Provincie Noord-Holland, Snippe Projecten B.V., Zadelhoff Cultuurfonds, Hartwig Foundation, Don Quixote Foundation, particulieren, crowdfunders, fondsen, sponsoren en anderen die anoniem wensen te blijven.

Timelapse verbouwing Studio Boekman

Timelapse Studio Boekman

Partner programmering Studio Boekman