Het bijwonen van een opera- of balletvoorstelling is vaak een hele belevenis. Maar het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om met deze kunstvormen in aanraking te komen. Daarom reserveren wij voor onze reguliere voorstellingen mooie plaatsen voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs. Voor een aantrekkelijke prijs kunnen scholen zo met hun leerlingen (bovenbouw HAVO/VWO) naar opera en ballet. Voorafgaand aan het voorstellingsbezoek krijgen de leerlingen een kennismakingsworkshop.

WORKSHOP EN RONDLEIDING

Tijdens de opera- of balletworkshop worden de leerlingen actief betrokken bij de voorstelling die ze zullen bezoeken. Ze beginnen met een warming-up en doen enkele zang- of dansoefeningen. Vervolgens spelen of dansen ze korte fragmenten gebaseerd op de voorstelling van die avond en gaan ze dieper in op de gebruikte thema's, dramaturgie en vormgeving om vertrouwd te raken met de muzikale en theatrale inhoud. Ook krijgen ze een korte rondleiding langs het toneel. Tussen de workshop en de voorstelling zit voldoende tijd om met uw leerlingen iets te eten in de stad. 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Niveau: HAVO/VWO (bovenbouw) | in overleg is voorstellingsbezoek voor het VMBO tevens mogelijk

Groepen
De operaworkshop wordt gegeven aan groepen van 30 leerlingen (met twee of drie begeleiders); de balletworkshop aan groepen van 20 leerlingen (met 1 of 2 begeleiders). Meer informatie? Neem contact op met educatie@operaballet.nl.

Kosten
De kosten voor leerlingen en begeleiders bedragen €19,50 per persoon, inclusief voorbereidend lesmateriaal, workshop én voorstellingsbezoek.

Tijden
Informatie over de exacte aanvangstijden van de workshops en eindtijden van de voorstellingen volgen in september. Aanvang van de workshop is doorgaans tussen 13.30 en 14.30. De voorstelling is uiterlijk afgelopen rond 23.15 (vaak wat eerder).

Aanbod en inschrijven
Hieronder vindt u het aanbod van beschikbare voorstellingen. Om een reservering te maken volgt u deze link.

Lesmateriaal
Voor elke ckv-voorstelling wordt online lesmateriaal ontwikkeld ter voorbereiding op de workshop en de voorstelling. Een overzicht van het lesmateriaal vindt u via deze link.

Het aanbod in schooljaar 2022-2023

Publiciteitsbeeld voor Carmen

Carmen

Een vrijgevochten femme fatale

Componist Georges Bizet creëerde met zijn inmiddels immens populaire opera Carmen een haast mythische femme fatale. De vrijgevochten Carmen vertegenwoordigde de verborgen verlangens van de oerdegelijke 19e-eeuwse burger – en blijft om precies die reden ook nu tot de verbeelding spreken. Regisseur Robert Carsen zet een arena centraal met maar liefst 400 (!) figuranten op de tribune, die getuige zijn van een stierengevecht en van de gewelddadige dood van Carmen.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op maandag 12, woensdag 14, dinsdag 20 en donderdag 22 september 2022.

Publiciteitsfoto voor Shadows: een vrouw in rode jurk springt in de lucht tegen een lichte achtergrond, aan de rechterkant zwarte schaduwen van vier mensen

Shadows

Meesterlijke balletten over oorlog, macht, en hoop

In Shadows wordt Kurt Jooss’ aangrijpende anti-oorlogsballet De groene tafel gepresenteerd. Deze choreografie, gemaakt in 1932, is een aanklacht tegen machtsmisbruik en de zinloosheid van oorlog. Naast De groene tafel wordt Yugen, een hoopvol werk van Wayne McGregor gedanst en een nieuwe choreografie van Milena Sidorova op Mozarts Symfonie nr. 25.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op dinsdag 13, vrijdag 16, woensdag 21 en woensdag 28 september 2022

Publiciteitsfoto voor Königskinder: een jonge man en vrouw omhelzen elkaar met ontbloot bovenlijf.

Königskinder

Hartverscheurende sprookjesopera

Een sprookje waarin niet de heks, maar de mens de grootste boosdoener is: met Königskinder schreef Engelbert Humperdinck een tragisch verhaal over de liefde tussen een ganzenhoedster en een prins. De twee overwinnen magische obstakels en hun eigen vooroordelen, maar worden miskend en verstoten door een wrede maatschappij.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op donderdag 6, dinsdag 11, donderdag 13 en dinsdag 18 oktober 2022

Publiciteitsbeeld voor The Sleeping Beauty

The Sleeping Beauty

Een wereldberoemd balletsprookje over ware liefde

Al ruim veertig jaar is The Sleeping Beauty van Sir Peter Wright hét kroonjuweel op het repertoire van Het Nationale Ballet. Het negentiende-eeuwse sprookjesballet is met zijn veeleisende variaties, briljante spitzenwerk en benodigde loepzuivere techniek nog altijd dé toetssteen voor balletdansers wereldwijd.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op woensdag 12, vrijdag 14, woensdag 19, donderdag 20, vrijdag 21 oktober, donderdag 3 november, dinsdag 20 en donderdag 22 december 2022.

Publiciteitsbeeld voor Blue

Blue

Krachtig portret van een Afro-Amerikaanse familie

Niet vaak is een hedendaagse opera zó diep geworteld in het nu. Een Afro-Amerikaans echtpaar in Harlem (New York City) bereidt zich vol hoop voor op de geboorte van hun eerste zoon. Terwijl het kind opgroeit tot een activistische jongeman, maakt de moeder zich zorgen over zijn toekomst. Zijn vader probeert hem voor te bereiden op de realiteit van het 21ste-eeuwse Amerika, maar worstelt zelf met zijn eigen identiteit als politieagent, een ‘zwarte man in het blauw’. Wanneer de diepste angsten van de ouders waarheid worden, worden zij gedwongen met de realiteit om te gaan.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op maandag 7, donderdag 10, maandag 14, donderdag 17 en dinsdag 22 november 2022.

Publiciteitsbeeld voor Turandot

Turandot

Een obsessieve liefdesdroom

Prinses Turandot legt iedere huwelijkskandidaat die naar haar hand durft te dingen drie onmogelijke raadsels voor. Als ze niet de juiste antwoorden geven, volgt een bloederige publieke executie. In Puccini’s bekende en geliefde opera gaat prins Calaf niettemin de uitdaging aan. Regisseur Barrie Kosky gaat exotisme en romantiek uit de weg en zoekt juist de duistere kern van deze enorm populaire opera op.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op vrijdag 2, dinsdag 6, vrijdag 9, maandag 12, woensdag 14 en woensdag 21 december 2022.

Publiciteitsfoto voor Dawson

Dawson

The Four Seasons en een nieuw werk

Het is niet alleen de enorme originaliteit van zijn bewegingstaal, maar ook de speciale, intieme sfeer die het werk van David Dawson zo herkenbaar en bijzonder maakt. In zijn choreografieën vernieuwt en verrijkt Dawson de klassieke ballettechniek op een eigenzinnige en ingrijpende manier. Naast Dawson’s hemelbestormende The Four Seasons bevat het programma ook een nieuw ballet van zijn hand.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op donderdag 8, dinsdag 13, donderdag 15 en vrijdag 16 december 2022.

Publiciteitsbeeld voor Giulio Cesare

Giulio Cesare

Caesar en Cleopatra: passie en strijd

Tegen de achtergrond van de Romeinse Burgeroorlog ontdekt Giulio Cesare (Julius Caesar) dat zijn rivaal Pompeo op wrede wijze is terechtgesteld door de Egyptische koning Tolomeo. Tolomeo's zus én echtgenote Cleopatra besluit Cesare te verleiden om zijn steun en daarmee macht te winnen. In de sterk fysieke en visueel indrukwekkende theatertaal van de Spaanse regisseur Calixto Bieito belooft deze Giulio Cesare een spannend totaalkunstwerk te worden.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op maandag 16, donderdag 19, woensdag 25, dinsdag 31 januari en donderdag 2 februari 2023.

Publiciteitsbeeld voor Messa da Requiem

Messa da Requiem

Indrukwekkend totaalkunstwerk op Verdi's Dodenmis

Giuseppe Verdi’s Messa da Requiem is strikt gezien geen opera maar zit vol dramatische spanning. Deze plechtige mis schreeuwt dan ook om een theatrale vertaling. Choreograaf Christian Spuck geeft een ongewone interpretatie van Verdi’s beroemde begrafenismis, waarin universeel menselijke emoties op de voorgrond treden. Na het succes van Missa in tempore belli in het voorgaande seizoen slaan het Koor van De Nationale Opera en de dansers van Het Nationale Ballet opnieuw de handen ineen.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op donderdag 9, vrijdag 10, maandag 13, dinsdag 14, donderdag 16, vrijdag 17, dinsdag 21 en woensdag 22 februari 2023.

Publiciteitsbeeld voor Animal Farm

Animal Farm

Orwells meesterwerk als grootse opera

Op een verloederde boerderij vechten de dieren zich vrij van hun heerszuchtige boer, maar al snel moeten zij hun schouders buigen naar het juk van een nieuwe heerser uit eigen gelederen. Een wereldpremière om reikhalzend naar uit te kijken: de operabewerking van Orwells tijdloze boek over een mislukte bevrijdingsstrijd.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op woensdag 8, vrijdag 10, dinsdag 14 en donderdag 16 maart 2023.

Publiciteitsbeeld voor Perle Noire

Perle Noire: Meditations for Joséphine

Strijden voor vrijheid en waardigheid

Een ongekend populaire artiest, burgerrechtenactivist én verzetsheld. Na een leven dat gekenmerkt werd door een streven naar vrijheid, werd de Afro-Amerikaanse Joséphine Baker in 2021 als eerste zwarte vrouw opgenomen in het Franse Panthéon, waar de grootheden uit de geschiedenis van Frankrijk geëerd worden. Zangeres Julia Bullock duikt in Perle Noire vanuit een hedendaags perspectief in het leven en de worstelingen van een icoon.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op donderdag 9 en maandag 13 maart 2023.

Publiciteitsbeeld voor Het Zwanenmeer

Het Zwanenmeer

Dé balletklassieker vol liefde en misleiding

Het Zwanenmeer is een van de beroemdste balletten ter wereld. Dit ballet vertelt over de liefde tussen prins Siegfried en prinses Odette, die veranderd is in de koningin van de zwanen. Choreograaf Rudi van Dantzig gebruikt delen uit de originele choreografie uit 1895, maar geeft daar zijn eigen draai aan in zijn zoektocht naar emotionele zeggingskracht.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op woensdag 22, donderdag 23, dinsdag 28, donderdag 30 maart, dinsdag 4, donderdag 6, woensdag 12, vrijdag 14 en dinsdag 18 april 2023.

Publiciteitsbeeld voor Der Rosenkavalier

Der Rosenkavalier

Vastklampen aan vergane glorie

In Der Rosenkavalier schetst Richard Strauss een wereld die op zijn einde loopt. Op afwisselend komische en diep ontroerende wijze proberen de personages vast te houden aan een leven in illusie. Tevergeefs: het verstrijken van de tijd is meedogenloos, en de toekomst is aan een nieuwe generatie.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op donderdag 13, woensdag 19 en woensdag 26 april 2023.

Publiciteitsbeeld voor Maria Stuarda

Maria Stuarda

Twee koningen, één kroon

Een fatale verstrengeling van het persoonlijke en het politieke. Elizabeth I, de koningin van Engeland, en Mary Stuart, de Schotse koningin in ballingschap, staan elkaar naar het leven in een strijd om de macht, affectie en het morele gelijk. Belcanto-componist Donizetti plaatste met zijn melodieuze, aangrijpende muziek het fatale conflict tussen twee historische koninginnen in een wereld van intense emoties.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op dinsdag 9, vrijdag 12, maandag 15 en donderdag 25 mei 2023.

Publiciteitsbeeld voor Dorian

Dorian

Een thrillerachtige choreografie naar Oscar Wilde

Choreografen Ernst Meisner en Marco Gerris maakten een bewerking van The picture of Dorian Gray, een beroemde roman van Oscar Wilde. In deze versie slaat hoofdpersoon Dorian volledig door in zijn zucht naar schoonheid en adoratie – met enorme gevolgen. In Dorian komen hiphop en ballet bij elkaar in een bruisende, eigentijdse mix.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op donderdag 11 en woensdag 17 mei 2023.

Publiciteitsbeeld voor Rusalka

Rusalka

Een offer voor het verlangen

De waternimf Rusalka wil, net als de kleine zeemeermin, niets liever dan mens worden. Zo kan ze aan land leven met de prins waarop ze verliefd is. Maar die transformatie vergt offers: een zeeheks wil haar helpen, in ruil voor haar stem. Het blijkt echter moeilijk voor de stilzwijgende waternimf om haar plek te vinden in de mensenwereld. Hoe ver reikt de acceptatie en trouw van de mens aan iemand uit een andere wereld?

Beschikbaar voor CKV-bezoek op vrijdag 2, maandag 5, donderdag 8, dinsdag 13 en dinsdag 20 juni 2023.

Publiciteitsbeeld voor Forsythe Festival

Forsythe Festival

Ode aan internationale meesterchoreograaf

Als één choreograaf de ontwikkeling van de hedendaagse danskunst heeft beïnvloed en gestuurd, is het William Forsythe wel. De traditionele logica en dynamiek van het ballet zijn door hem stevig op hun kop gezet. Met veel trots presenteert Het Nationale Ballet voor het eerst een programma met drie van zijn meesterwerken: The Vertiginous Thrill of Exactitude, Pas/Parts 2018 en de Nederlandse première van het internationaal bejubelde Blake Works 1.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op woensdag 14, vrijdag 16, woensdag 21, vrijdag 23 en dinsdag 27 juni 2023.

Inschrijven

Een reservering maken voor een van de voorstellingen en bijbehorende workshop kan via ons inschrijfformulier:

Inschrijven