De korte opera Pagliacci van de Italiaanse componist Ruggero Leoncavallo speelt zich af in een mediterraan stadje waar een groep komedianten ('pagliacci') is neergestreken om voorstellingen te spelen. Door een reeks verwikkelingen verliest een van hen zijn greep op de realiteit, met verstrekkende gevolgen.

Pagliacci ontleent zijn spanning aan de confrontatie van het dagelijks leven met de kunstwereld van het theater. Regisseur Robert Carsen speelt een virtuoos spel met theater-in-het-theater. Hoe echt of hoe gespeeld zijn de emoties die we te zien krijgen? In hoeverre herkennen wij ons in de personages? De werkelijkheid wordt theater en, wanneer de maskers zijn afgevallen, wordt het theater werkelijkheid. 

Pagliacci is deel van ons aanbod van korte voorstellingen die op school, op groot scherm, bekeken kunnen worden. Een docent van De Nationale Opera komt naar school toe voor een inleidende workshop, waarna de leerlingen de voorstelling op video bekijken. Na afloop volgt een nagesprek.

In de voorbereidende workshop komen de leerlingen in aanraking met de belangrijke elementen in deze voorstelling. Zo leren ze een belangrijke muzikale fragmenten kennen, het verhaal wordt hen duidelijk, en ze denken na praten over de belangrijke thema’s in de opera.

ALGEMENE INFORMATIE

Duur programma:
- voorbereidende workshop op school: 75 minuten
- voorstelling bekijken: ca. 75 minuten
- nagesprek: ca. 30 minuten

Geschikt voor: VMBO/HAVO/VWO 
Kosten: € 10,- per leerling
Info en boekingen: educatie@operaballet.nl