For a Look or a Touch gaat over de vervolging van homoseksuelen in Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een oude man, overlever van de holocaust, wordt bezocht door de schim van zijn vermoorde geliefde. Componist Jake Heggy en schrijver Gene Scheer baseerden hun korte opera onder meer op de documentaire Paragraph 175 en het dagboek van Manfred Lewin, een Joodse homoseksueel die met zijn familie in Auschwitz werd vermoord. De Nationale Opera maakt dit schooljaar speciaal voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs een online versie van deze voorstelling, met bijbehorend lesmateriaal en een activerende workshop.

ENORME UITDRUKKINGSKRACHT

De Nationale Opera voerde deze voorstelling eerder uit in het kader van de Dodenherdenking op 4 mei. Operawebsite Opera Nederland schreef daarover in 2017: 

"For a Look or a Touch is een aangrijpend werk met een enorme uitdrukkingskracht. De herinneringen, het gevecht, de gelukkige tijd, de teleurstellingen, de gruwelijkheden, laag voor laag wordt de identiteit afgepeld. (…) Het ontroerende verhaal wordt door Heggie ondersteund met veilige, toegankelijke, melodische, maar tevens boeiende en soms excentrieke muziek."

VOOROORDEEL OF OORDEELVRIJ?

Met het begeleidende lesmateriaal en de workshop bereiden we de leerlingen voor op de voorstelling die ze gaan zien. Daarbij stimuleren we hen na te denken over (voor-)oordelen en de gevaren ervan, maar ook over de kracht om zelfstandig je eigen oordeel te mogen vellen. Aan de hand van spel- en groepsopdrachten onderzoeken we situaties in de operageschiedenis - maar zeker ook uit ieders eigen leven - waarin oordeel een rol speelt. We zijn benieuwd naar de verhalen van de leerlingen zelf, en hopen met hen samen na te gaan hoe we zelf staan in situaties van oordeel en veroordelen.

ALGEMENE INFORMATIE

Duur programma:
- voorbereidende workshop op school: 75 minuten
- online voorstelling: 50 minuten
- nagesprek: 30 minuten
Voorbereiding: U ontvangt online lesmateriaal voor 1 a 2 lessen en verwerkingsmateriaal voor de leerlingen om zelfstandig mee aan de slag te gaan. 
Geschikt voor: HAVO/VWO (MBO in overleg)
Kosten: € 10,- per leerling
Info en boekingen: educatie@operaballet.nl

Scènefoto
Scènefoto
Scènefoto