Het bijwonen van een opera- of balletvoorstelling is vaak een hele belevenis. Maar het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om met deze kunstvormen in aanraking te komen. Daarom reserveren wij voor onze reguliere voorstellingen mooie plaatsen voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs. Voor een aantrekkelijke prijs kunnen scholen zo met hun leerlingen (bovenbouw HAVO/VWO) naar opera en ballet. Voorafgaand aan het voorstellingsbezoek krijgen de leerlingen een kennismakingsworkshop.

WORKSHOP EN RONDLEIDING

Tijdens de opera- of balletworkshop worden de leerlingen actief betrokken bij de voorstelling die ze zullen bezoeken. Ze beginnen met een warming-up en doen enkele zang- of dansoefeningen. Vervolgens spelen of dansen ze korte fragmenten gebaseerd op de voorstelling van die avond en gaan ze dieper in op de gebruikte thema's, dramaturgie en vormgeving om vertrouwd te raken met de muzikale en theatrale inhoud. Ook krijgen ze een korte rondleiding langs het toneel. Tussen de workshop en de voorstelling zit voldoende tijd om met uw leerlingen iets te eten in de stad. 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Niveau: HAVO/VWO (bovenbouw) | in overleg is voorstellingsbezoek voor het VMBO tevens mogelijk

Groepen
De operaworkshop wordt gegeven aan groepen van 30 leerlingen (met twee of drie begeleiders); de balletworkshop aan groepen van 20 leerlingen (met 1 of 2 begeleiders). Meer informatie? Neem contact op met educatie@operaballet.nl.

Kosten
De kosten voor leerlingen en begeleiders bedragen €19,50 per persoon, inclusief voorbereidend lesmateriaal, workshop én voorstellingsbezoek.

Tijden
Informatie over de exacte aanvangstijden van de workshops en eindtijden van de voorstellingen volgen in september. Aanvang van de workshop is doorgaans tussen 13.30 en 14.30. De voorstelling is uiterlijk afgelopen rond 23.15 (vaak wat eerder).

Aanbod en inschrijven
Hieronder vindt u het aanbod van beschikbare voorstellingen. Om een reservering te maken volgt u deze link.

Het voorstellingsaanbod

Scènefoto uit Mata Hari

Mata Hari

Ballet over iconische danseres en spionne

Een van de recente hitproducties van Het Nationale Ballet. Imponerende en meeslepende avondvullende creatie van artistiek directeur en choreograaf Ted Brandsen over het leven van een van de meest besproken vrouwen in de Nederlandse geschiedenis: danseres én spionne Mata Hari.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op 19, 26,28 oktober en 2, 3 november 2021.

Scènefoto uit Don Giovanni

Don Giovanni

Mozarts opera over de legendarische verleider

Geen enkel karakter dat op zijn pad komt laat hij onberoerd. Don Giovanni, de beroemdste verleider uit de operageschiedenis, raast door het leven als een natuurkracht. De Nationale Opera herneemt de productie van Claus Guth, waarin Don Giovanni in de openingsscène dodelijk gewond raakt en het hele drama beleeft terwijl hij langzaam stervende is. Met een excellent ensemble van Mozart-zangers onder leiding van dirigent Jérémie Rhorer, die de leiding heeft over het Nederlands Kamerorkest, komt de verleidingskracht van deze operaklassieker uitstekend tot zijn recht.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op 10, 17, 19, 25 november 2021.

Scènefoto van La traviata

La traviata

Verdi's harverscheurende opera

Met zijn La traviata vertelde Giuseppe Verdi niet alleen het hartverscheurende verhaal van een terminaal zieke courtisane. Hij confronteerde zijn tijdgenoten tevens op ruwe wijze met hun eigen hypocriete moraal. In haar eigentijdse productie doet de Duitse regisseur Tatjana Gürbaca hetzelfde. Violetta, aanvankelijk een zorgeloze ‘material girl’, loopt spaak in het kapitalistische systeem. Onder leiding van de Italiaanse maestro Andrea Battistoni belooft dit een aangrijpende, vurige lezing van Verdi’s meesterwerk te worden.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op 8,17, 20 december 2021.

Scènefoto Notenkraker & Muizenkoning

Notenkraker & Muizenkoning

Magische balletklassieker

Dé Kerstproductie van Het Nationale Ballet. Het beroemde ballet in een eigen Nederlandse versie, onlosmakelijk verbonden met de decembermaand. Met onder meer schaatsscènes op de Amsterdamse grachten en een huiskamer die verandert in een besneeuwd bos heeft het ballet inmiddels al meer dan 325.000 toeschouwers betoverd.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op 10, 13,15, 16, 21, 22 december 2021.

Campagnebeeld Le lacrime di Eros

Le lacrime di Eros

Onorthodoxe opera over de liefde

Le lacrime di Eros laat zich inspireren door de 16e eeuw als kraamkamer en laboratorium voor opera als experimentele kunstvorm. In een dialoog tussen origineel renaissance-materiaal van componisten als Caccini, Peri en Monteverdi, en de hedendaagse muziek van Scott Gibbons, wordt gestalte gegeven aan de vele gezichten die de liefde kent. In hun onorthodoxe opera vieren Raphaël Pichon en Romeo Castellucci met ensemble Pygmalion de rijkdom van de kunstvorm opera.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op 20, 24, 26, 28 januari 2022.

Scènefoto uit Salome

Salome

Broeierige opera over verlangen en verleiding

Regisseur Ivo van Hove licht dit seizoen opnieuw de sluiers van Salome op. In een reprise van zijn indringende versie van Strauss’ klassieker neemt de regisseur je mee tot in de krochten van de menselijke psyche en haar driften. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest belooft onder de muzikale leiding van zijn chef-dirigent Lahav Shani te betoveren, ontroeren en doen huiveren. Sopraan Jennifer Holloway, dé Salome van dit moment, maakt met deze productie haar DNO-debuut.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op 1, 3, 9, 14 februari 2022.

Campagnebeeld Raymonda

Raymonda

Nieuwe versie van de balletklassieker

Voor het eerst te zien in Nederland: Marius Petipa’s legendarische ballet Raymonda, in een geheel nieuwe versie van adjunct-artistiek directeur Rachel Beaujean. De grootschalige productie toont de klassieke ballettechniek in haar meest zuivere en veeleisende vorm, en krijgt in de versie van Beaujean een verrassend nieuw verloop van het verhaal. Jérôme Kaplan, bekend van zijn prachtige aankleding van Don Quichot, ontwerpt de decors en kostuums.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op 15, 16, februari en 13, 14 april 2022.

Scènefoto Made in Amsterdam

Made in Amsterdam

Nieuwe creaties van toonaangevende choreografen

Vier wereldpremières in één programma. Met allereerst een nieuwe creatie van internationaal topchoreograaf David Dawson. En voorts premièreballetten van Juanjo Arqués en Wubkje Kuindersma, twee jonge makers die hun grote talent bewezen hebben, en een nieuw werk van ‘rising star’ Sedrig Verwoert. Verwoerts heel eigen signatuur leverde hem een nominatie op voor de Zwaan voor Meest Indrukwekkende Dansproductie 2019/2020.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op 6, 8, 19, 20 april 2022.

Campagnebeeld Shooting Stars

Shooting Stars

Van Zwanenmeer tot wereldpremières

Nieuw tourneeprogramma van de aanstormende danstalenten van de Junior Company. Met naast hoogtepunten uit het klassieke en hedendaagse repertoire – waaronder een deel uit Het Zwanenmeer– ook wereldpremières van drie veelbelovende jonge choreografen: Peter Leung, Marta Reig Torres en Milena Sidorova.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op 8, 9, 10 april 2022
Let op: deze voorstelling is in theater De Meervaart in Amsterdam!

Campagnebeeld Anna Bolena

Anna Bolena

De prijs van de kroon

‘Succes, Triomf, Delirium!’ – riep het uitzinnige publiek in 1830 bij de première van Anna Bolena. Met zijn melodieuze muziek vertaalde Donizetti het trieste lot van de Engelse koningin naar een wereld van intense emotie. Anna Bolena vormt het eerste deel van de Tudor-trilogie die DNO in de komende drie jaar zal presenteren, in regie van de Nederlandse regisseur Jetske Mijnssen en onder de bezielende muzikale leiding van belcantospecialist Enrique Mazzola. Met in de hoofdrol de internationaal gevierde sopraan Marina Rebeka, die als een van de weinigen de drie sopraanrollen in Donizetti’s Tudor-trilogie kan vertolken. Het Nederlands Kamerorkest schittert vanuit de orkestbak.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op 10, 12, 18, 26 mei 2022.

Campagnebeeld Der Freischütz

Der Freischütz

Riskante deal met de duivel

Hoe ver wil je gaan om je doel te bereiken? Zou je in zee gaan met diabolische krachten? Daarover gaat Der Freischütz van Carl Maria von Weber, de eerste Duitse Romantische opera, met bovendien een van de meest bloedstollende scènes uit de operageschiedenis. Dirigent Riccardo Minasi keert voor deze opera voor de derde keer terug bij De Nationale Opera en dirigeert dit keer het Concertgebouworkest. De gevierde Russische film- en theater- en operaregiseur Kirill Serebrennikov staat garant voor een eigenzinnige lezing en spannende kijk op deze in Nederland zelden opgevoerde klassieker.

Beschikbaar voor CKV-bezoek op 7, 9, 14, 21 juni 2022.

Inschrijven

Een reservering maken voor een van de voorstellingen en bijbehorende workshop kan via ons inschrijfformulier:

Inschrijven