Hans van Manen Online is deel van ons aanbod van korte voorstellingen die op school, op groot scherm, bekeken kan worden. Een docent van Het Nationale Ballet komt naar school toe voor een inleidende workshop, waarna de leerlingen de voorstelling op video bekijken. Na afloop volgt een nagesprek.

De voorstelling omvat de balletten Trois Gnossiennes, Sarcasmen en 5 Tango’s.

Sarcasmen
Een onbetwist hoogtepunt uit het oeuvre van Van Manen. Tijdens dit ironische spel van aantrekken en afstoten tussen een man en een vrouw – met een pianist als derde, belangrijke schakel – voeren de dansers een intieme dialoog over de liefde, waarbij ze elkaar tot het uiterste uitdagen.

Trois gnossiennes
In Trois gnossiennes, op de gelijknamige muziek van Erik Satie, lijkt na de vileine spot van Sarcasmen een voorlopige wapenstilstand tussen de seksen bereikt. Is er in het begin nog sprake van onderhuidse spanning, geleidelijk gaat de sfeer over in die van overgave en harmonie: de partners hebben een vanzelfsprekend vertrouwen in elkaar en vullen elkaar perfect aan. 

5 Tango's
Van alle choreografieën van Van Manen is 5 Tango's wereldwijd misschien wel het meest uitgevoerd. In 1977 zette Van Manen met dit werk de ‘tango nuevo’ van Astor Piazzolla in Nederland op de kaart. De choreografie, op vijf contrastrijke composities, is een zinderend duet tussen de onderhuidse passie van de tango en de koele distantie van het ballet.

ALGEMENE INFORMATIE

Duur programma:
- voorbereidende workshop op school: 75 minuten
- voorstelling bekijken: ca. 45 minuten
- nagesprek: ca. 30 minuten

Geschikt voor: VMBO/HAVO/VWO 
Kosten: € 10,- per leerling
Info en boekingen: educatie@operaballet.nl