Gratis busvervoer

We willen zoveel mogelijk kinderen uit het hele land in staat stellen onze schoolvoorstellingen te bezoeken. Daarom kunnen scholen in het schooljaar 2020-2021 gratis met de bus naar ons theater. Nationale Opera & Ballet neemt de organisatie en de kosten voor busvervoer naar de schoolmatinees op zich, mede mogelijk gemaakt door de Turing Foundation. (Deze mogelijkheid geldt alleen voor scholen die geen gebruik kunnen maken van de Amsterdamse Cultuurbus of andere lokale vervoersregelingen.)

Schoolmatinees in 2021-2022

Een lied voor de maan

Een lied voor de maan

Muziektheater naar het boek van Toon Tellegen 

Voor groep 4-6

25 + 26 okt. 2021 - 11.00 & 13.30 uur
27 okt. - 11.00 uur

Een lied voor de maan

Scenefoto uit Een lied voor de maan

De eenzame mol besluit een lied te schrijven om de maan op te vrolijken. De sprinkhaan repeteert met zijn orkest tot ze het lied helemaal onder de knie hebben en op een nacht geven ze een prachtig concert. Maar waarom kijkt de maan daarna zo triest...?

‘My first opera’

Een lied voor de maan is gebaseerd op het gelijknamige boek van Toon Tellegen, een fabel over de kracht van muziek. Componiste Mathilde Wantenaar bewerkte het verhaal tot een heerlijke ‘my first opera’ voor jonge bezoekers en hun ouders: met innemende personages, oorstrelende melodieën en tal van humorvolle verwijzingen naar de muziekgeschiedenis, van operaklassiekers tot pop-hits. Een toegankelijke en gelaagde voorstelling die precies dat doet waar het verhaal over gaat: ontroeren via muziek. 

Fabelwereld

De fantasievolle dierenverhalen van Toon Tellegen zijn geliefd jong en oud, in Nederland en ver daarbuiten. Tellegen schept een unieke fabelwereld, met wonderlijke situaties en eigenzinnige personages. Zijn verhalen prikkelen tot nadenken zonder moralistisch te worden. Voor Wantenaar raakte de vertelling Een lied voor de maan onmiddellijk een snaar: ‘Het verhaal sprak meteen tot mijn muzikale verbeelding. Er komen belangrijke thema’s aan bod, zoals eenzaamheid, identiteit, teleurstelling en vriendschap. Het is ook een stuk over de kracht van muziek en de mogelijkheid om contact met elkaar te maken.’

Ontmoeting van jong talent

Mathilde Wantenaar (1993) heeft haar sporen al verdiend in het Nederlandse muziekleven. Bij De Nationale Opera werkte ze als componist mee aan het participatieproject BOOM! | Amsterdam is een opera en voor de eerste editie van OFF in 2016 schreef zij de korte kameropera personar. In de totstandkoming van Een lied voor de maan was een belangrijke rol weggelegd voor enoa, een Europees netwerk van operahuizen en -academies waar DNO deel van uitmaakt. Tijdens een enoa-workshop ontmoette Wantenaar de jonge Franse regisseur Béatrice Lachaussée en de Duitse scènograaf Nele Ellegiers; in hun gesprekken werd het idee voor deze jeugdopera geboren.

ALGEMENE INFORMATIE

Muziek: Mathilde Wantenaar

Libretto: Mathilde Wantenaar en Willem Bruls, naar het boek van Toon Tellegen 

Regie: Béatrice Lachaussée

Wanneer
25 + 26 okt. 2021 - 11.00 & 13.30 uur
27 okt. - 11.00 uur

Waar: Nationale Opera & Ballet

Duur: circa 1 uur
Kosten: € 4,- per leerling, inclusief lesmateriaal, workshop en voorstelling
Geschikt voor: groep 4 t/m 6

Inschrijven

Anansi

Anansi (How Anansi Freed the Stories of the World)

Zinderende voorstelling vol zang en dans, over de listige spin Anansi 

Voor groep 7-8

17 nov. 2021 - 13.00 uur
25 nov. - 13.30 uur

How Anansi Freed the Stories of the World

How Anansi Freed the Stories of the World gaat geschiedenis schrijven op het toneel van Nationale Opera & Ballet. Niet alleen zal voor het eerst het werk van een Zuid-Afrikaanse componist zijn opwachting maken op ons toneel, maar deze bijzondere wereldpremière zal ook deuren openen voor nieuwe verhalen, nieuwe klanken en nieuwe stemmen.

Geïnspireerd door de Anansi tori’s­ brengen De Nationale Opera en Het Nationale Ballet in een innige artistieke samenwerking een uniek verhaal over de mythische spin Anansi. In deze familievoorstelling zal de vindingrijke spin, die iedereen te slim af is en altijd de dans weet te ontspringen, de gevangen verhalen van de wereld bevrijden uit de klauwen van de sluwe tijger Tigri. Al krijgt hij deze verhalen uiteraard niet zonder slag of stoot.

De kracht van verhalen vertellen

Verschillende culturen, klanken en verhalen komen op een speelse wijze in deze nieuwe creatie bij elkaar. In de kleurrijke compositie van Neo Muyanga word je aan de hand van het libretto van Maarten van Hinte  meegenomen in een muzikale vertelling waarin westerse muziekstijlen zijn verweven met Afro-Caribische invloeden en West-Afrikaanse percussie. Veelbelovende solisten en de klassiek geschoolde dansers van de Junior Company zullen samen met dansers uit de hiphopscene en een uitzonderlijke samenstelling van instrumentalisten naast elkaar op het toneel staan. Anansi vertelt het verhaal dan ook niet alleen, want het vertellen van verhalen doe je vanuit de Afrikaanse orale traditie in de samenkomst van vertellers én luisteraars.

Veelheid van stemmen

De titelrol van Anansi zal worden vertolkt door de jonge Zuid-Afrikaanse tenor Zwakele Tshabalala. Andere rollen zijn onder meer weggelegd voor soliste Katia Ledoux, De Nationale Opera Studio alumnus Martin Mkhize en gevierd mezzosopraan Claron McFadden, die zal schitteren in de rol van Princess Vixen. Kom en laat je betoveren door de avonturen van de ondeugende spin Anansi, die al eeuwenlang een bron van vermaak en inspiratie zijn voor velen.

ALGEMENE INFORMATIE

Grotendeels Nederlands gezongen (gedeeltelijk Engels);.

Muziek: Neo Muyanga

Libretto: Maarten van Hinte

Regie: Kenza Koutchoukali
Choreografie: Shailesh Bahoran
Muzikale begeleiding: Het Balletorkest, DJ Abstract, Carlo Hoop

Wanneer
17 nov. 2021 - 13.00 uur
25 nov. - 13.30 uur

Waar: Nationale Opera & Ballet

Duur: circa 75 minuten
Kosten: € 4,- per leerling, inclusief lesmateriaal, workshop en voorstelling
Geschikt voor: groep 7 en 8

Inschrijven

Scènefoto uit Notenkraker & Muizenkoning

Notenkraker en Muizenkoning

Nederlandse versie van de balletklassieker

Voor groep 5-6

16 dec. 2021 - 13.30 uur

Notenkraker & Muizenkoning

Scènefoto uit Notenkraker & Muizenkoning
Notenkraker & Muizenkoning

Stap in de wondere wereld van balletklassieker Notenkraker & Muizenkoning. In de decembermaand is voor jong en oud de verbeelding aan de macht. Schaatsers zwieren over de gracht, muizen vechten met speelgoedsoldaatjes en een toverlantaarn voert je naar verre landen. Het Nationale Ballet speelt voor basisscholen een speciale, verkorte versie.

EIGEN NEDERLANDSE VERSIE

Met hun Notenkraker & Muizenkoning, op de prachtige muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, hebben Wayne Eagling en Toer van Schayk het aloude Notenkraker-verhaal omgedoopt tot een oer-Hollandse productie. Van Schayk zorgde tevens voor een betoverend en tijdloos decor- en kostuumontwerp.

Met de vele toneelchangementen is de Notenkraker-productie een spectaculaire onderneming die je ongemerkt meevoert naar een feestelijke fantasiewereld. De schaatsers op de Amsterdamse gracht, de huiskamer die in Clara’s droom groeit en waarvan de wanden vervolgens tot een besneeuwd bos worden omgetoverd: het zijn scènes die het kind in iedere toeschouwer wakker maken.

ALGEMENE INFORMATIE

Choreografie: Wayne Eagling en Toer van Schayk
Muziek: Pjotr Il
jitsj Tsjaikovski
Muzikale begeleiding: Het Balletorkest

Wanneer
16 dec. 2021 - 13.30 uur

Waar: Nationale Opera & Ballet

Duur: ca. 2 uur, inclusief pauze
Kosten: € 4,- per leerling, inclusief lesmateriaal, workshop en voorstelling
Geschikt voor: groep 5 en 6

Inschrijven

Scènefoto uit Goud!

Goud!

Muzikaal sprookje over de tovervis die al je wensen vervult

Voor groep 1 - 3

11 jan. 2022 - 11.00 & 13.30 uur
12 jan. - 11.00 uur
13 + 14 jan. - 11.00 & 13.30 uur

Goud!

Scènefoto uit Goud!

Een slagwerker en een zangeres spelen en zingen het sprookje van Grimm over de tovervis die al je wensen vervult. Goud! is aanstekelijk muziektheater over veel verlangen, alles krijgen en tóch niet genoeg hebben.

Jacob woont met zijn vader en zijn moeder bij de zee, in een kuil onder een oude boom. Op een dag vangt hij een heel bijzondere vis. Het beestje kijkt hem met zwarte oogjes aan en smeekt: ‘Gooi mij terug en laat me leven, wat je wenst zal ik je geven!’

Jacobs ouders weten wel wat ze moeten vragen. Een warme deken voor de nacht. Een echt bed. Een huisje. Ze krijgen alles wat ze wensen, maar echt gelukkig zijn ze niet. Keer op keer moet Jacob terug naar zee met nieuwe wensen. Maar ziet de vis er nou elke keer een beetje zwakker uit? En waarom begint de zee steeds wilder te kolken?

Eindelijk te zien in ons theater

Componist Leonard Evers en librettist Flora Verbrugge schreven Goud! in 2012 voor Theater Sonnevanck. De jeugdopera werd een internationaal succes: verschillende operahuizen in Europa zetten hem op hun repertoire. Sophie de Lint had meteen bij haar aantreden als directeur van De Nationale Opera al de wens om Goud! ook hier te kunnen vertonen. De première werd meermaals opgeschoven vanwege Corona en de voorstelling ging vorig seizoen noodgedwongen online in première; dit jaar zal de voorstelling tijdens de kerstvakantie dan eindelijk live te zien zijn in ons theater.

ALGEMENE INFORMATIE

Muziek: Leonard Evers
Tekst: Flora Verbrugge

Wanneer
11 jan. 2022 - 11.00 & 13.30 uur
12 jan. - 11.00 uur
13 + 14 jan. - 11.00 & 13.30 uur

Waar: Nationale Opera & Ballet

Duur: ca. 50 minuten
Kosten: € 4,- per leerling, inclusief lesmateriaal, workshop en voorstelling
Geschikt voor: groep 1 t/m 4

Inschrijven

Made in Amsterdam

Made in Amsterdam

Gloednieuwe balletten van twee jonge choreografen

Voor groep 7-8

20 april 2022 - 13.30 uur

Made in Amsterdam

Meer informatie over deze schoolmatinee verschijnt begin september. Inschrijven voor de schoolmatinee is wel al mogelijk.

Gloednieuwe balletten van twee jonge choreografen

Voor groep 7-8

20 april 2022 - 13.30 uur

Inschrijven

Inschrijven

Aanmelden voor de schoolmatinees kan via ons inschrijfformulier.

Inschrijven

Busvervoer mede mogelijk gemaakt door: