Opera’s

In dit seizoen staat het Opera Forward Festival in het teken van (on)verantwoordelijkheid. Hoe ver strekt verantwoordelijkheid, wie is bereid deze te nemen, en welke wereld staat ons te wachten als we deze af blijven schuiven? En wat kunnen we bereiken als we juist wél onze verantwoordelijkheid nemen?
 

Oedipus Rex / Antigone campagnebeeld

Jocasta’s Line

Oedipus Rex / Antigone: Klassieke tragedie in een hedendaagse vorm

De noodlottige familielijn van de Thebaanse koningin Jocasta weerklinkt in de twee werken die samengebracht zijn onder de regie en choreografie van Wayne McGregorStravinsky’s Oedipus Rex (1927) en Samy Moussa’s nieuwe compositie Antigone (2023).

9-24 maart 2024

The Four Note Opera met OFF label

The Four Note Opera

Dark comedy over zangers zonder stem

Geïnspireerd door het meta-theater van Luigi Pirandello schreef componist Tom Johnson een stuk voor een groep zangers die slechts vier noten tot hun beschikking hebben (A, B, D en E) en over niets anders kunnen zingen dan de opera waar ze op dat moment zelf in staan. Natuurlijk is die situatie onhoudbaar: de opera eindigt in totale verstarring.

Vijftig jaar geleden was de Four Note Opera een plagerig commentaar op de conventies van de operawereld. Is de kritiek nog steeds relevant?

15-17 maart 2024

The Shell Trial campagnebeeld

The Shell Trial

Wie is er verantwoordelijk voor de klimaatcrisis?

In 2021 werd oliegigant Shell juridisch verantwoordelijk gesteld voor zijn aandeel in de klimaatverandering. In The Shell Trial treden de verschillende stemmen uit het klimaatdebat naar de voorgrond, en wordt steeds duidelijker dat we met eindeloos vingerwijzen niet vooruitkomen. Deze actuele opera laat zien dat de klimaatcrisis boven alles een verantwoorlijkheidscrisis is.

16-21 maart 2024

Aftermovie OFF 2023

Aftermovie OFF 2023

Opera Forward Festival wordt mogelijk gemaakt door