Opera Forward Festival

DONDERDAG 26 MAART

ONLINE FOTO-EXPOSITIE 'ZEVEN ZONDEN' 

Tijdens het Opera Forward Festival zouden in de foyer van Nationale Opera & Ballet zeven werken van fotografe Hellen van Meene tentoongesteld worden. Dit als aanvulling op de voorstelling The Seven Deadly Sins van Kurt Weill en Bertolt Brecht. Het mocht helaas niet zo zijn. Toch wilden we je de prachtige foto's niet onthouden.

Bekijk de foto-expositie

WOENSDAG 25 MAART

7x TIPS VOOR JE EERSTE ONLINE OPERA

Door de coronacrisis heeft het Opera Forward Festival 2020 niet plaatsgevonden zoals gepland. Maar tóch zijn wij niet te stoppen: in deze tijden brengen we opera naar je huiskamer. De vraag is nu: hoe haal je het meeste uit een eerste online operabezoek? Hier een aantal gouden tips voor online opera in tijden van quarantaine.

Bekijk de 7 tips

DINSDAG 24 MAART

ANIMATIE: MAHAGONNY IN HET KORT

De opera Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny van Kurt Weill en Bertolt Brecht beleefde in 1930 zijn wereldpremière in het Duitse Leipzig. De première werd toen ernstig verstoord door protesten vanuit extreemrechtse hoek. Nu, 90 jaar later, wordt de première van een nieuwe productie van Ivo van Hove ruw verstoord door het coronavirus. Toch benieuwd waar de opera over gaat? Bekijk de korte animatievideo over Mahagonny.

 

 

 

ACHTERGROND: MAHAGONNY ALS ANTI-OPERA

Componist Kurt Weill en auteur Bertolt Brecht wilden breken met een in hun ogen gedateerde operatraditie. Hun linkse, politieke én theatrale ambities kregen gestalte in de 'anti-opera' Mahagonny. Hoe gingen ze hierbij te werk, en hoe radicaal is een stuk als Mahagonny vandaag de dag nog? Je leest het in dit achtergrondartikel. 

 

Lees het artikel

 

MAANDAG 23 MAART 

LADY GAGA VAN DE JAREN '20

De hoofdpersoon van de opera Ritratto heeft echt bestaan. De steenrijke Luisa Casati was een excentrieke kunstliefhebber. Ze gaf de wildste feesten, liet zichzelf veelvuldig portretteren en maakte zichzelf tot levend kunstwerk. Jachtluipaarden uitlaten op het Venetiaanse Piazza San Marco, gehuld in een bontjas met niets eronder? Luisa Casati deed het. Kom meer over haar te weten:

lees het artikel

 

REGISSEUR EN COMPONIST VAN RITRATTO

Aan het roer van de nieuwe opera Ritratto staan componist Willem Jeths en regisseur Marcel Sijm. Samen creërden ze de wereld van Luisa Casati in muziek en theater. Waar komt hun fascinatie voor Casati vandaan en hoe zijn ze te werk gegaan? Je leest het in het interview dat we afnamen in aanloop naar de première die er (in het theater, althans) niet kwam. 

Lees het interview

 

NIET OP: FRANK SIERA GEÏNTERVIEWD DOOR THEATERKRANT

 

 

De jonge Nederlandse schrijver Frank Siera schreef het libretto voor de opera Ritratto. Deze opera, gebaseerd op het...

Posted by Opera Forward Festival on Monday, 23 March 2020

 

ZATERDAG 21 MAART 

STREAM WERELDPREMIÈRE RITRATTO

Waarschijnlijk één van de meest bijzondere en vreemde wereldpremières die ooit bij het Opera Forward Festival plaatsvond. Goed nieuws, het is gelukt om Ritratto op te nemen. Kijk hieronder de volledige voorstelling van Ritratto bij jou thuis op de bank!

 

 

 

VRIJDAG 20 MAART

VERITY WINGATE NODIGT JE UIT VOOR DE WERELDPREMIÈRE VAN RITRATTO

 

JAN TAMINIAU + OPERA FORWARD FESTIVAL = RITRATTO

Modeontwerper Jan Taminiau maakt in samenwerking met ons kostuumatelier extravagante kostuums voor de opera Ritratto. Wil jij graag zien hoe de kostuums bij de artiesten staan op het toneel? Morgen streamen we Ritratto! Bekijk hem hier of op ons YouTubekanaal.

 

 

 

 

INTERVIEW: OLA EN DE ZEVEN HOOFDZONDEN

Regisseur Ola Mafaalani, die in het theater onder meer furore maakte met de theatermarathon Borgen, zou zich met The Seven Deadly Sins van Kurt Weill en Bertolt Brecht voor het eerst aan het genre opera wagen. In dit interview deelde ze haar verwachtingen en visie op het genre opera:

Lees het interview