Video's

Boodschap van Katia Ledoux aan haar jongere zelf

Op zondag 11 oktober presenteerde De Nationale Opera in het kader van Black Achievement Month de avond “De landen waarin ik woon barsten uit in archipels”. Een van de panelleden die zich uitsprak op deze bijzondere avond, was de Franse mezzosopraan Katia Ledoux. Bekijk hier welke tips Katia haar jongere zelf geeft om zich als zwarte operazangeres te bewegen in de operawereld.

 

The Story of Ritratto 

Er zijn weinig opera’s met een maakproces zo turbulent als dat van Willem Jeths’ opera Ritratto. De cast en crew kregen in maart op de dag van de generale repetitie te horen dat dit meteen de laatste voorstelling zou zijn. De stream van deze generale was daarna een daverend online succes tijdens de lockdown en pas zes maanden later beleefde de opera haar offline wereldpremière. Aangepast, coronaproof en volgens regisseur Marcel Sijmeen hele grote stap verder dan de generale”.

Beleef in deze video hoe Ritratto opnieuw vorm werd gegeven. Met unieke inkijkjes door zangers Verity Wingate, Martin Mkhize en Gerben van der Werf en regisseur Marcel Sijm.
 

 

Kids ontdekken opera

Hoe reageren kinderen op opera? We lieten ze een aantal fragmenten zien. "Ik wist niet dat ze bij de opera ook een beetje sexy deden."

 

 

 

WAT IS OPERA?

Wat is opera eigenlijk? In deze video wordt het heel helder uitgelegd aan de hand van prachtige voorbeelden en kun je zien wat er allemaal komt kijken bij het maken van een opera.
 

 

Song from Home - Lilian Farahani

Sopraan Lilian Farahani zingt het  ‘Stekelvarkentjes Wiegenlied’ door Annie M.G. Schmidt en Paul Christiaan van Westering, begeleid door pianist Henry Kelder. Lilian zong dit lied als kind en houdt van wat het liedje ons vertelt over acceptatie.

 

SEAL LULLABY - NIEUW AMSTERDAMS KINDERKOOR

Het Nieuw Amsterdams Kinderkoor, onderdeel van Nieuw Vocaal Amsterdam, is de vaste kinderkoor-partner van Nationale Opera & Ballet. Dit seizoen zouden zij eigenlijk meezingen in de opera’s Die Frau ohne Schatten en Carmen, maar door de lockdown kon dat niet doorgaan. Toch blijven ze zingen! Samen met het Nieuw Amsterdams Jeugdkoor namen zij deze ‘virtual choir video’ van Seal Lullaby (Eric Whitacre) op onder leiding van dirigent Anaïs de la Morandais en op piano begeleid door Kimball Huijgens.

Laatste vocal warm-up met Cameron

De laatste van Camerons vocale warm-ups, zing nog één keer mee! Cameron Shahbazi, Associate Artist van De Nationale Opera Studio, behandelt deze week dissonantie. Hij zingt 'I Will Remember You' van Sarah McLachlan. Een erg toepasselijke titel, want wij zullen jouw vocale warm-ups nooit vergeten Cameron!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Warm-up met Cameron Shahbazi op een mash-up van Céline Dion

Cameron Shahbazi, Associate Artist van De Nationale Opera Studio brengt je weer een nieuwe hit! Deze week zingt de Canadese countertenor een mash-up van zijn wereldberoemde landgenoot Céline Dion. Ook al is dit de op een na laatste vocale warm-up, our heart will always go on for you Cameron!

Het Nieuw Amsterdams Kinderkoor, onderdeel van Nieuw Vocaal Amsterdam, is de vaste kinderkoor-partner van Nationale Opera & Ballet. Dit seizoen zouden zij eigenlijk meezingen in de opera’s Die Frau ohne Schatten en Carmen, maar door de lockdown kon dat niet doorgaan. Toch blijven ze zingen! Samen met het Nieuw Amsterdams Jeugdkoor namen zij deze ‘virtual choir video’ van Seal Lullaby (Eric Whitacre) op onder leiding van dirigent Anaïs de la Morandais en op piano begeleid door Kimball Huijgens.

Koorleden delen hun favoriete koorfragment

Verdi’s Nabucco was de laatste operavoorstelling die we voor een live publiek hebben opgevoerd voordat wij onze deuren moesten sluiten. In deze laatste video uit de serie ‘Chorus members share their favourite piece’ delen zangers Tigran Matinyan, Fang Fang Kong en Kitty de Geus uit het Koor van De Nationale Opera het beroemde koorfragment uit Nabucco. “De grootste muzikale uitdaging in dit stuk is dat het hele koor als één organisme werkt. 86 zangers tegelijk fraseert en ademen als één persoon.”

THANK YOU MAESTRO

Hoogtepunten uit het werk van chef-dirigent Marc Albrecht bij De Nationale Opera

Opera warm-up with Shakira by Cameron Shahbazi

Dit is een vocale warm-up die je ‘Whenever, Wherever’ kunt doen. Cameron Shahbazi, Associate Artist van De Nationale Opera Studio steekt de klassieker van Shakira in een nieuw jasje. Hij helpt je zo niet alleen met het opwarmen van het lagere middenregister van je stem, maar ook met verbeelding, het speciale ingrediënt dat helpt bij legato, bij het zingen van klinkers en de intentie. 

SONG FROM HOME

De Armeense sopraan Julietta Aleksanyan van De Nationale Opera Studio zong afgelopen seizoen nog de rol van Clorinda in Rossini’s La Cenerentola, en vandaag deelt zij graag een ‘Song from Home’ met jullie. Met begeleiding van pianist en repetitor Lochlan Brown zingt Julietta haar ‘Hoy Nazan’, geschreven door de Armeense componist (en priester) Komitas. “Het gaat over liefde. Ik hoop dat het jou ook veel liefde en positiviteit brengt.”

Opera warm-up door Cameron Shahbazi

Tijd voor een nieuwe vocale warm-up met Cameron Shahbazi, Associate Artist van De Nationale Opera Studio! Deze week helpt Cameron je met het opwarmen van iets speciaals, namelijk je hart. In deze uitdagende tijd kunnen we allemaal wel wat positiviteit gebruiken. “Als performers, muzikanten en mensen hebben we veel moed nodig om te doen wat we doen. Ik denk dat het belangrijk is dat je iedere dag in de spiegel kijkt en zegt: ik ben goed, ik geloof in je, je kunt het.” Bekijk hier de vocale warm-up met ‘Beautiful’ van Christina Aguilera.

​Koorleden delen hun favoriete koorfragment

Een opera vanuit de zaal beleven is een bijzondere ervaring, maar hoe maakt een lid van het Koor van De Nationale opera een opera mee vanaf het podium? Wij vroegen zangeressen Myra Kroese, Yvonne Kok en zanger Julien Traniello om een van hun meest indrukwekkende koorfragmenten uit te lichten. Zij kozen voor ‘How dark’ uit Georg Friedrich Händel’s Jephtha. “Het reikt omhoog, en juist in deze tijden moeten we geloven. Moeten we blijven hopen dat dit allemaal zin heeft” - Julien Traniello. Je kunt het gehele ‘How dark’ hier bekijken: JEPHTA - How Dark

 

sONG FROM HOME

Onlangs was tenor Ismael Jordi te zien in de online stream van Roméo et Juliette, nog te zien tot 7 juni op ons YouTube-kanaal en hier.
Momenteel brengt Ismael zijn tijd door in Jerez de la Frontera, Spanje. Met begeleiding van Gabriel Mateo en Rubén Páez zingt de Spaanse tenor ‘Quiéreme Mucho’, een nummer dat ook zijn mentor Alfredo Kraus vaak tijdens concerten zong.

 

 

OPERA WARM-UP MET DOLLY PARTON EN ADELE

Het is weer tijd voor een nieuwe vocale warm-up met Cameron Shahbazi, Associate Artist van De Nationale Opera Studio! Cameron helpt je deze week met het gebruiken van je hoogte. Dit keer op klassiekers van Dolly Parton en Adele. Bekijk hier de vocale warm-up met een mash-up van ‘I will always love you’ en ‘Someone like you’.

SONG FROM HOME

De Zuid-Afrikaanse bariton Martin Mkhize van De Nationale Opera Studio zong kort geleden nog de rol van Garbi in Willem Jeths’ Ritratto, een opera die zijn wereldpremière beleefde op YouTube. Vandaag deelt Martin graag een ‘Song from Home’ met jullie. Hij zingt een liefdesaria uit de mond van Nelson Mandela uit de Zuid-Afrikaanse opera Madiba: The African Opera.

 

 

Three Little Maids

Zangeressen van De Nationale Opera Studio Julietta Aleksanyan, Verity Wingate en Polly Leech kunnen momenteel niet samen zingen in ons theater, maar digitaal kunnen zij dat gelukkig wel! Samen met pianist en repetitor Lochlan Brown zingen zij vanuit hun eigen huis 'Three Little Maids' uit de Gilbert & Sullivan-operette The Mikado.

 

OPERA WARM-UP MET CHER

Associate Artist van De Nationale Opera Studio Cameron Shahbazi is weer terug met een vocale warm-up waar jij en je buren blij van worden. Deze week helpt Cameron je met het gebruiken van de bodem van je stem en intervallen. Uiteraard weer op bekende hits. Dit is Cher zoals je haar nog nooit hebt gehoord.

Koorleden delen hun favoriete koorfragment

 

Songs from Home: Sandrine Piau

Vocale opera warm-up met bekende hits door Cameron Shahbazi

Na een enthousiaste ontvangst is Associate Artist van De Nationale Opera Studio Cameron Shahbazi terug met een vocale warm-up waar je buren blij van worden. Deze week helpt Cameron je met resonantie, waarmee je over een orkest heen kunt zingen. Uiteraard weer op bekende hits. Dit is Lizzo zoals je haar nog nooit hebt gehoord.

Song from home - Cecilia Molinari

De mezzosopraan Cecilia Molinari zong eerder dit seizoen de rol van Angelina in Rossini’s uitbundige opera La Cenerentola. Momenteel brengt Cecilia haar tijd door in de Italiaanse plaats Riva del Garda, waar zij omringd is door de natuur en haar familie. Vandaag deelt Cecilia graag een 'Song from Home' met jullie dat haar haar doet denken aan thuis. Ze zingt het meerstemmige (!) ‘Signore delle cime’ van de componist Giuseppe - Bepi - De Marzi.

Cameron Shahbazi warmt stem op met Destiny's Child

Het is in deze ingewikkelde tijden lastig om als operazanger je stem thuis te trainen zonder je buren gek te maken. Associate Artist van De Nationale Opera Studio Cameron Shahbazi heeft DE tip! Je stem opwarmen met bekende hits. Dit is Destiny's Child zoals je het nog nooit gehoord hebt.

 

KOORLEDEN DELEN HUN FAVORIETE KOORFRAGMENT

Wij vroegen zangers van het Koor van De Nationale Opera om één van hun meest memorabele koorfragment uit te lichten. Mezzosopraan Elsa Barthas, alt Valerie Friesen en mezzosopraan Itzel Medecigo hoefden daar niet lang over na te denken. Het stuk ‘Au secours’ uit Carmen is voor hen allen een speciale herinnering. “Het was zo bijzonder omdat dit mijn aller eerste productie was, en dan dat 80-koppige koor met ieder een eigen geluid, een eigen stem achter je horen en met z’n allen samen zingen. Kippenvel, ik krijg het nu weer als ik eraan denk!” - Valerie Friesen.

Song from home - Elza van den Heever

Sopraan Elza van den Heever zou deze maand in de opera Die Frau ohne Schatten zingen. Helaas staat de Zuid-Afrikaanse sopraan nu niet op het podium, maar is ze thuis, in Frankrijk. “Ik denk dat muziek in dit soort tijden extra belangrijk is, want muziek geeft ons hoop, het is wat ons gaande houdt.” Vandaag deelt Elza graag een 'Song from Home' met jullie van de Zuid-Afrikaanse componist Pieter de Villiers. Ze zingt het lied ‘Aandblom is 'n witblom’.

Video-inleiding Wozzeck 

In deze video beluistert u een inleidend gesprek tot de opera Wozzeck die vanaf zondag 3 mei een week lang hier online te vinden is.

Aan het woord zijn Lisenka Heijboer, de assistente van Krzysztof Warlikowski, regisseur van deze productie, en Niels Nuijten, assistent-dramaturg van De Nationale Opera.

 

 

Song from home - J'Nai Bridges

Mezzosopraan J’Nai Bridges zou aankomende maand bij ons de rol van Carmen vertolken. Door de huidige situatie is J’Nai nu niet in Nederland aan het repeteren, maar zit zij thuis, in Amerika. Vandaag deelt ze graag een 'Song from Home' met jullie die zij de afgelopen tijd veel heeft gezongen omdat zij in de tekst van het nummer gelooft. Ze zingt de spiritual ‘He’s got the whole world in his hands’.

Koorleden delen hun mooiste koorfragment

 

Uitnodiging

Directeur van De Nationale Opera, Sophie de Lint, nodigt u uit om mee te kijken naar het Gala 50 jaar DNO.

 

Video-inleiding bij Tosca

In deze inleidende video bespreken redacteur Laura Roling en Hein van Eekert, radiopresentator en inleider, Puccini's Tosca. Ze gaan dieper in op de muziek, de karakters en de regie van regisseur Nikolaus Lehnhoff. Deze opera wordt op zondag 19 april om 19:00 uur gestreamd. Na afloop is deze nog een week online terug te kijken.

Naar de stream

 

 

 

Video-inleiding op Parsifal

In deze inleidende video bespreken dramaturgen Luc Joosten & Klaus Bertisch Parsifal. Hierbij wordt in het bijzonder ingegaan op de productie van Pierre Audi. Deze opera wordt op vrijdag 10 april om 14:00 uur gestreamd. Na afloop is deze nog een week online terug te kijken. 

Naar de stream

 

 

Het Koor van De Nationale Opera zingt Paashymne

De zangers van het Koor van De Nationale Opera kunnen momenteel niet optreden maar willen maar al te graag hun stem met jullie delen! Daarom zingen zij samen, digitaal, de prachtige hymne uit de opera Cavalleria rusticana.

 

 

 

 

Bekijk de scènefoto's van Jevgeni Onjegin

Op zondag 5 april streamden we de opera Jevgeni Onjegin, in een kleurrijke regie van Stefan Herheim. De Noorse regisseur liet in zijn productie de hele Russische geschiedenis de revue passeren. Kijk nog tot en met 11 april terug! 

Bekijk de stream

 

ONLINE FOTO-EXPOSITIE 'ZEVEN ZONDEN' 

Tijdens het Opera Forward Festival zouden in de foyer van Nationale Opera & Ballet zeven werken van fotografe Hellen van Meene tentoongesteld worden. Dit als aanvulling op de voorstelling The Seven Deadly Sins van Kurt Weill en Bertolt Brecht. Het mocht helaas niet zo zijn. Toch wilden we je de prachtige foto's niet onthouden.

Bekijk de foto-expositie

 

Thomas Oliemans nodigt je uit

Op zondag 29 maart streamden we om 19:00 uur de opera Die Zauberflöte op ons YouTube-kanaal waar deze nog tot 4 april te zien is. Thomas Oliemans zingt in deze Mozart-klassieker de rol van Papageno. 

 

Rosina's aria Il barbiere Siviglia

Il barbiere di Siviglia is een Gioacchino Rossini's meest populaire komische opera's. In het slotstuk van haar grote aria 'Una voce poco fa' waarschuwt de vrouwelijke hoofdpersoon Rosina dat er niet met haar te sollen valt. Beluister het fragment met de sopraan Nino Machaidze, die de rol van Rosina in november 2018 bij ons vertolkte.