Kwaliteit en bezieling

Toelichting Els van der Plas 2015 - 2016

Met trots en plezier presenteer ik u namens de directie de nieuwe seizoensbrochure van Nationale Opera & Ballet, het ‘huis’ van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet. We hebben een bijzonder succesvol jaar achter de rug: prachtige producties op het podium en de geslaagde lancering van onze nieuwe namen (Nationale Opera & Ballet en De Nationale Opera), onze eerste gezamenlijke brochure, een nieuwe huisstijl, nieuwe website en nieuwe campagnebeelden. Inmiddels is de naamsbekendheid groter dan voorheen en hebben we de beste zaalbezetting ooit in de geschiedenis van dit theater. Bijzonder in een tijd waarin dat niet bepaald vanzelfsprekend is.

Artistieke vernieuwing en vakmanschap
De programmering 2015 - 2016 bevat opera- en balletproducties die gekenmerkt worden door topkwaliteit en een vernieuwende aanpak, zoals u van ons gewend bent. We creëren, produceren en presenteren opera en ballet van wereldklasse. De meeste producties worden in eigen huis gemaakt en opgevoerd door ons koor en onze dansers; de kostuums, pruiken, decorstukken en rekwisieten komen uit onze ateliers. Het feit dat alles in huis wordt gemaakt en daarmee het vakmanschap wordt beschermd en ontwikkeld, maakt ons instituut uniek en bijzonder.
Nationale Opera & Ballet brengt de artistieke, ambachtelijke en technische kwaliteiten van beide kunstvormen bij elkaar en vernieuwt ze.

Groots en meeslepend
Het is een feestelijk seizoen voor De Nationale Opera dat haar vijftigjarig bestaan viert. Groots en meeslepend, zoals dat hoort voor een jubilerend gezelschap dat de afgelopen decennia succes op succes heeft weten te boeken in binnenen buitenland, onder de bezielende leiding van Pierre Audi en niet te vergeten dankzij een fantastisch koor, een uitmuntend artistiek team en een gestroomlijnde organisatie. De Nationale Opera heeft zich ontwikkeld tot een internationaal vermaard operahuis met een reputatie van kwaliteit en eigenzinnigheid

Opera en dans
Voor het eerst in de geschiedenis van ons theater brengt De Nationale Opera een nieuwe productie uit in nauwe samenwerking met Het Nationale Ballet. Het is de Nederlandse première van Hector Berlioz' Roméo & Juliette, een productie waarin opera en dans als gelijkwaardige kunstvormen naast elkaar staan. Roméo & Juliette is gemaakt in coproductie met Teatro alla Scala in Milaan en de Deutsche Oper Berlin en in samenwerking met Opéra national de Paris. Coproducties maken een steeds belangrijker deel uit van onze beroepspraktijk. Ze geven aan hoe hoog onze beide huisgezelschappen in de wereldtop staan aangeschreven: we werken alleen met de allerbeste huizen.

Het Nationale Ballet
Het Nationale Ballet heeft een indrukwekkende groep dansers en behoort volgens gezaghebbende journalisten tot de top vijf van de wereld. Een van de bijzondere producties komend seizoen is Mata Hari, een avondvullend, verhalend ballet door artistiek directeur en choreograaf Ted Brandsen over het turbulente leven van de Nederlandse danseres Mata Hari. Een nieuw ballet, een nieuwe compositie, nieuwe kostuums en toneelbeeld, kortom: een spannend nieuw ballet voor het gezelschap én voor het publiek.

Open!
We willen Nationale Opera & Ballet in de toekomst nog meer een bestemming laten zijn voor trouwe bezoekers, donateurs, sponsors, beleidsmakers, vips, kunstenaars, jongeren, toeristen en alle andere geïnteresseerden. Het gebouw is vaker open voor activiteiten zoals foyeravonden, workshops en projecten op het gebied van educatie, participatie en talentontwikkeling. Het plan is om de foyer te vernieuwen en beter geschikt maken voor meer publieksactiviteiten, sponsorontvangsten en speciale evenementen. Op pagina 83 van deze brochure kunt u daar meer over lezen. Om onze prachtige producties en ambitieuze plannen te realiseren, zijn bijdragen van donateurs, bedrijven en private fondsen van essentieel belang.

Educatie en Talent
De in 2013 gestarte Junior Company is bijzonder succesvol. Met een eigen tourneeprogramma trekken de twaalf jonge toptalenten het land door; ze dansen mee met de grote klassieke balletten en komend seizoen gaan ze op tournee met Narnia: de leeuw, de heks en de kleerkast, dat in mei 2015 in première gaat.

Op educatiegebied hebben we meer projecten dan ooit tevoren. Van een kinderstudio op woensdagmiddag tot Zingen bij DNO en van Jump, de fanclub van Het Nationale Ballet tot de bijzondere projecten die door Talentontwikkeling worden gerealiseerd. Jonge dansers treden op voor de allerkleinsten in De kleine grote kist.

Bij De Nationale Opera wordt een grootschalig interdisciplinair participatieproject ontwikkeld: een ‘parade van de ziel’, geïnspireerd door Only the Sound Remains, in een regie van Peter Sellars. We sluiten hiermee aan bij eerdere participatieprojecten zoals Marco Polo (2008) en BOOM! (2014). Samen met De Nederlandse Reisopera en Opera Zuid werken we aan een nieuw Talentprogramma.

Kortom, het bruist in Nationale Opera & Ballet. We hopen u in ons gastvrije theater te mogen begroeten bij een van onze prachtige producties of andere activiteiten.

Daar kijken we naar uit!

Els van der Plas
Algemeen directeur Nationale Opera & Ballet