Notenkraker en Muizenkoning: reizen

Clara en de Notenkraker reizen samen langs de volgende landen.

Bij iedere dans wordt weer een andere stijl gedanst. Kun je de verschillende dansstijlen zien?

Spanje

Flamenco is de meest bekende dansvorm uit Spanje. Weet je welk instrument flamencodans vaak begeleidt? De gitaar. En welk instrument houden de danseressen soms in hun handen? De castagnetten. Vaak wordt ook met waaiers gedanst. In de voorstelling zie je een Spaanse Jota (spreek uit Gotta). Kijk maar wat het verschil is tussen Jota en Flamencodans.

Saoedi-Arabië

De buikdans is een dansvorm afkomstig uit het Midden-Oosten waarbij de verschillende lichaamsdelen onafhankelijk van elkaar bewegen. Het lijkt of alleen de buik beweegt maar dat is helemaal niet zo. De nadruk van de bewegingen ligt op de heupen maar ook de armen en benen zijn belangrijk. De naam buikdans is dus eigenlijk niet goed. In veel landen spreekt men liever over oosterse of oriëntaalse dans.

China

Er zijn heel veel kleine provincies in China die allemaal hun eigen dansstijlen hebben. In sommige stijlen wordt gedanst met zwaarden, andere met bloemen, stokken, waaiers of linten. Met welke voorwerpen wordt gedanst in Notenkraker en Muizenkoning?

Rusland

Op onderstaand filmpje zie je een vorm van Russische dans. Het lijkt alsof de meisjes zweven, het bovenlijf moet heel stil blijven en de voeten mag je niet zien lopen. Deze dans zie je ook terug in de Notenkraker. Daarnaast zie je ook een Trepak. De Trepak komt eigenlijk uit Oekraïne. In de dans wordt hoog gesprongen maar de moeilijkste pas is op je hurken zitten en steeds een voet vooruit steken met je handen gekruist voor je borst, zonder om te vallen!

Griekenland

In Griekenland is dansen één van de grootste tradities. Op elk feest wordt gedanst, alle kinderen leren volksdansen. Er zijn in Griekenland meer dan 300 verschillende regio’s met eigen soort dansen, kostuums en muziek. Wij kennen de Sirtaki, een rijdans, die soms op feesten wordt gedanst. Wist je dat de Sirtaki eigenlijk helemaal geen echte oude volksdans is? De Sirtaki is bedacht voor een Griekse film: Zorba de Griek. Die film werd zo beroemd dat iedereen nu de Sirtaki danst! Op deze link zie je de Sirtaki-dans.