De makers

Marius Petipa leefde van 1818 tot 1910. Hij werd … 92 jaar. Hij heeft alle danspassen van La Bayadère bedacht. Zo iemand heet een choreograaf.

Marius werd geboren in Frankrijk. Zijn vader was balletmeester en werkte in alle grote theaters in Frankrijk. Later ging hij in Rusland lesgeven aan een beroemde balletschool. Marius volgt daar zelf ook lessen en heeft veel talent.

De Russische tsaar (soort koning) hield wel van theater en ballet. Marius kreeg de kans om verschillende balletten voor de tsaar te maken. In 1877 maakte hij het ballet La Bayadère. Hoe oud is het ballet dus? … 139 jaar oud al!

Het ballet werd een groot succes omdat het zo nieuw was en over een land ging wat nog onbekend was: India. Later maakte Marius nog een heleboel balletten. Misschien ken je er wel een paar:
Het Zwanenmeer
The Sleeping Beauty (Doornroosje)
Notenkraker en Muizenkoning

Natalia Makarova is een heel beroemde Russische balletdanseres. Ze werd in 1940 geboren, dus ze is nu … 76 jaar.

Op haar 16e jaar was Natalia al zo’n goede balletdanseres dat ze werd aangenomen bij het grote Kirov Ballet in Sint-Petersburg. Toen ze 30 was ging het Kirov Ballet op tournee naar Engeland. Dat was in die tijd heel bijzonder, want Rusland en Europa hielden de grenzen dicht voor elkaar. Natalia besloot asiel aan te vragen. Ze mocht blijven en werd meteen aangenomen bij het bekende American Ballet in New York.

Het ballet La Bayadère was al heel beroemd in Rusland. Natalia heeft het in 1989 ingestudeerd in New York en later ook in Londen. Ze heeft het ballet zoveel mogelijk nagemaakt zoals Marius Petipa het al had bedacht. Ze heeft ook sommige stukken moderner gemaakt. Eigenlijk is Nathalia Makarova ook de choreograaf van La Bayadère. Toen Het Nationale Ballet het instudeerde in 2007 kwam ze meehelpen. En nu we het ballet opnieuw uitvoeren, komt ze weer!

 

De componist

Ludwig Minkus heeft de muziek bedacht – gecomponeerd – voor het ballet La Bayadère. Hij is geboren op 23 maart 1826 en overleden op 7 december 1917. Hoe oud is hij geworden? … 91 jaar!

Ludwig was zo beroemd dat hij wel de ‘meester’ van de balletmuziek werd genoemd. In 1853 verhuisde hij naar Sint-Petersburg, een grote stad in Rusland. Hij was gevraagd om de dirigent te worden van Prins Nikolai Yusopov. Hij werd ook hoofdviolist van het beroemde theater in Moskou: het Bolshoi Theater.