Maken & Makers

Ted Brandsen

Ted Brandsen is de artistiek directeur van Het Nationale Ballet. Hij is ook choreograaf en heeft deze versie van het ballet Coppelia gemaakt.

Coppelia is al een heel oud ballet. Het werd al gedanst in 1870. Marius Petipa heette de choreograaf die het ballet toen maakte. Het ballet was ook in die tijd al een heel groot succes.

Ted heeft samen met Janine Brogt en Sieb Posthuma bedacht hoe het verhaal meer modern kon worden.

Hieronder vind je een paar verschillen tussen het ballet van toen en nu:

Vroeger Nu
Swanhilde Zwaantje
Franz Frans
poppenwinkel schoonheidskliniek
Silezië Fantasiestad
Perzische pop, Moor, Chinese pop James Bond, breakdancer, Spaanse danseres
Poppen met een sleutel om op te winden Poppen met een afstandsbediening

 

Sieb Posthuma

Sieb Posthuma heeft de kostuum- en decortekeningen bedacht. Dat zijn de ‘ontwerpen’. Maar hoe wordt er dan een echt kostuum en een echt decor van die ontwerpen  gemaakt? Dat zie je in dit filmpje van Het Klokhuis!

 

Janine Brogt

Janine Brogt  heeft een beroep met een moeilijke naam: zij is dramaturge. Dat betekent dat je toneelschrijver bent.  Het betekent ook  dat je de 'eerste toeschouwer' wordt genoemd. De eerste die naar een voorstelling mag kijken. Dat mag omdat  de dramaturge de regisseur vertelt hoe de voorstelling op de toeschouwer overkomt. Ook kiest zij bij sommige gezelschappen de toneelstukken en geeft zij advies aan de regisseur.

Ballet is geen toneel. Toch heeft Janine Ted geholpen bij het maken van het ballet. Ze heeft  het moderne balletverhaal geschreven.  Ze heeft advies gegeven hoe het verhaal het beste gedanst kan worden.

 

 

Francois - Noël Cherpin

Francois - Noël Cherpin was vroeger danser en is ook kostuumontwerper. Hij  heeft gezorgd dat de tekeningen van Sieb Posthuma echte kostuums werden. Hij heeft  samen met het hoofd van het kostuumatelier van Het Nationale Ballet, Oliver Haller, stoffen gekozen en heel veel mensen hebben meegeholpen met het maken.

Veel stoffen voor de voorstelling zijn speciaal geverfd met mooie heldere kleuren. Op de stoffen zijn grote strepen, bloemen en ruiten getekend, net alsof Sieb Posthuma die er zelf op heeft gemaakt.

Het lijkt alsof alle kleding  uit een tekening is geknipt. Dat was precies de bedoeling!

Kijk bij ‘Wie is wie’ voor meer voorbeelden.