Danser worden?

Als je balletdanser(es) wilt worden moet je vroeg beginnen, liefst al als je vijf of zes jaar bent.

Je kan dan naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag of naar de Nationale Balletacademie in Amsterdam. Hier volgen kinderen naast hun gewone lessen ook iedere dag balletlessen. Er wordt lesgegeven in klassieke danstechniek, moderne dans, werelddans, improvisatie en drama. Voor de jongens zijn er speciale lessen, zoals krachttraining en sprongtechniek.

Het Gerrit van der Veen College in Amsterdam heeft een speciale 'balletklas' voor kinderen van de Nationale Balletacademie. Kinderen volgen hier een havo- of vwo opleiding. Hun rooster wordt aangepast zodat ze iedere dag balletles kunnen volgen. Soms mogen ze ook meedoen aan voorstellingen van Het Nationale Ballet.

Na het behalen van je havo- of vwo diploma kun je auditie doen voor de HBO-fase van de Nationale Balletacademie. De HBO (hogere beroeps opleiding)- tot klassieke balletdanser duurt drie jaar. Je moet hard trainen om een zo hoog mogelijk niveau te halen. Tijdens en na deze opleiding moet je auditie doen bij de balletgezelschappen. En dan maar hopen dat je ergens wordt aangenomen!

Overigens kun je ook gewoon eens meedoen om te kijken of het wat voor je is. Ieder voorjaar en najaar verzorgt de Academie voor Theater en Dans een Open Dag voor kinderen die kennis willen maken met dans en theater.

Academie voor Theater en Dans, Jodenbreestraat, Amsterdam

Kijk ook eens op www.theaterschool.nl/opleidingen of www.nationaleballetacademie.nl.