Home

Robert Wilson

regisseur

De uit Waco (Texas) afkomstige ROBERT WILSON (regie, decor en licht) is een wereldberoemde theatermaker en beeldend kunstenaar. Zijn theaterwerk integreert een grote verscheidenheid aan verschillende artistieke media, waaronder dans, beweging, licht, sculptuur, muziek en tekst. Zijn beelden zijn opvallend esthetisch en emotioneel geladen, en zijn producties hebben wereldwijd erkenning van zowel publiek als pers geoogst. Na zijn studies aan The University of Texas en het Pratt Institute in Brooklyn, richtte Wilson in de jaren ‘60 het performancecollectief The Byrd Hoffmann School of Byrds op. Zijn eerste successen waren Deafman Glance (1970) en A Letter for Queen Victoria (1974-75). In 1976 maakte Wilson samen met Philip Glass de opera Einstein on the Beach.

Door de jaren heen heeft Wilson artistieke samenwerkingen gehad met onder meer Heiner Müller, Tom Waits, Susan Sontag, Laurie Anderson, William Burroughs, Lou Reed, Jessye Norman en Anna Calvi. Ook werkte hij aan grote klassiekers als Becketts Krapp’s Last Tape, Die Dreigroschenoper, Pelléas et Mélisande, Goethes Faust, Homerus’ Odyssee, Jean de la Fontaines Fabels, Puccini’s Madama Butterfly, Verdi’s La traviata en Sophocles’ Oedipus. Tekeningen, schilderijen en sculpturen van Wilson waren in de hele wereld te zien in zowel solo- als groepstentoonstellingen, en zijn werk is opgenomen in verschillende privécollecties en musea.
Wilson ontving verschillende prijzen voor zijn werk, waaronder een nominatie voor een Pulitzer Prize, twee Premio Ubu-prijzen, de Gouden Leeuw van de Biënnale van Venetië en een Olivier Award. Hij werd opgenomen in de American Academy of Arts and Letters en de Duitse Akademie der Künste. Ook heeft hij acht eredoctoraten op zijn naam staan. Hij is geridderd als Commandeur des Arts et des Lettres en Officier de la Légion d’Honneur in Frankrijk, en ontving in Duitsland een Bundesverdienstkreuz.
Wilson is oprichter en artistiek directeur van The Watermill Center, een laboratorium voor de kunsten in Water Mill, New York.

DNO-producties: the CIVIL warS, De materie, Madama Butterfly en Einstein on the Beach

Foto: Yiorgos Kaplanides