Pierre Boulez (1925-2016)

Met grote droefenis hebben wij vernomen dat op dinsdag 5 januari Pierre Boulez op negentigjarige leeftijd is overleden. Als componist en dirigent was hij een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de naoorlogse klassieke muziek. 
 
Pierre Audi, directeur De Nationale Opera:
 
‘Geen musicus, denker en kunstenaar is voor mij belangrijker geweest dan Pierre Boulez. Ik ben hem buitengewoon dankbaar voor onze vriendschap die dertig jaar heeft mogen duren en voor de kansen die we kregen om, in Nederland, samen te werken. Pierre Boulez werkte als componist, dirigent en mentor voor De Nationale Opera en voor Holland Festival. Rust zacht.’
 
In het eerste seizoen van Pierre Audi als artistiek directeur van De Nationale Opera werden op 27 en 28 september 1990 in de Beurs van Berlage twee concerten met werk van Pierre Boulez gepresenteerd. Het gerenommeerde Ensemble Intercontemporain voerde Dialogues de l’ombre double en de Nederlandse première van zijn meesterwerk Répons uit, welke door Boulez zelf werden gedirigeerd. In oktober 1995 dirigeerde Pierre Boulez bij De Nationale Opera een legendarische coproductie met de Salzburger Festspiele van Arnold Schönbergs Moses und Aron in de regie van Peter Stein.
 
Voor de opening van het Holland Festival 2007 dirigeerde Pierre Boulez in Nationale Opera & Ballet de internationaal gevierde topproductie van Janáceks From the House of the Dead (Uit een dodenhuis) in de regie van Patrice Chéreau.