Sophie de Lint benoemd als directeur De Nationale Opera

De Raad van Toezicht van Nationale Opera & Ballet is verheugd dat zij per 1 september 2018 Sophie de Lint heeft benoemd als directeur van De Nationale Opera en als lid van de directie van Stichting Nationale Opera & Ballet.

Op dit moment is De Lint directeur van de Opera Zürich. Ze begon haar carrière aan de Opera Zürich in 2009 als beoogd artistiek directeur en trad aan als directeur in 2012 onder intendant Andreas Homoki. Mede onder haar leiding werd de Opera Zürich uitgeroepen tot Opera Company of the Year 2014 (International Opera Awards).
Sophie de Lint werd geboren in Rotterdam en heeft de Nederlandse nationaliteit. Ze groeide op in Genève en studeerde daar viool aan het Conservatoire de Musique de Genève. Aan Webster University behaalde ze een graad in de bedrijfskunde en vervolgens een Executive Master of Arts Administration aan de Universiteit van Zürich.

Gedurende haar carrière bekleedde De Lint verschillende artistieke en managementposities binnen de opera. Ze begon bij het Grand Théâtre de Genève als persoonlijk assistent van intendant Renée Auphan en werd al snel artistiek coördinator. Ze was werkzaam als regieassistent bij verschillende operahuizen, waaronder de Bayreuther Festspiele, New National Theatre Tokyo, Wiener Volksoper en Opéra de Marseille. Als impresario werkte ze voor artiestenagentschappen in Wenen en Zürich, waar ze zich specialiseerde in het scouten van jong operatalent: zangers, dirigenten en regisseurs, en het ontwikkelen en begeleiden van hun carrières. Daarnaast is zij regelmatig jurylid bij verschillende internationale zangconcoursen en sinds kort is zij toegetreden tot het bestuur van Opera Europa.

Sophie de Lint: “De Nationale Opera was altijd een van mijn favoriete gezelschappen om het meest opwindende en vernieuwende muziektheater te beleven. Men voelt een speciaal elan in dit huis dat ervoor zorgt dat de kunstvorm met visie en op het hoogst mogelijke niveau wordt gepresenteerd. Het is een grote eer en een spannende uitdaging om voort te mogen bouwen op de bijzondere artistieke erfenis van Pierre Audi. Ik kijk er zeer naar uit mijn passie voor opera te delen en om dit fantastische gezelschap en zijn publiek te dienen. Daarnaast is de terugkeer naar mijn Nederlandse wortels een droom die werkelijkheid wordt.”

Jean-François van Boxmeer, voorzitter van de Raad van Toezicht: “Wij zijn buitengewoon verheugd dat we na het aangekondigde vertrek van Pierre Audi zo’n voortreffelijke opvolger hebben gevonden met een enorm gevoel voor kwaliteit en muzikale expertise, dat past bij de standing en statuur van De Nationale Opera.”

Els van der Plas, directeur Nationale Opera & Ballet: “Ik ben heel blij met de benoeming van Sophie de Lint, een opera expert met hart voor de kunsten én met Nederlandse roots. Ik kijk er naar uit om samen met haar verder te bouwen aan de toekomst van De Nationale Opera en Nationale Opera & Ballet.”

Pierre Audi, directeur De Nationale Opera: “Sophie de Lint is een ervaren opera professional die, daar ben ik zeker van, de sterke internationale positie van De Nationale Opera verder zal uitbouwen en ontwikkelen. Ik wens haar veel succes in haar nieuwe functie en kijk ernaar uit om samen met haar een harmonieuze en creatieve transitie te bewerkstelligen voor dit geweldige gezelschap. Het gezelschap dat ik de laatste 30 jaar heb mogen dienen en leiden.”

Ted Brandsen, directeur Het Nationale Ballet: “Ik feliciteer Sophie de Lint van harte met haar benoeming en zie uit naar een vruchtbare samenwerking in de komende jaren.”

Het seizoen 2020/2021 zal het eerste seizoen zijn dat Sophie de Lint als geheel programmeert voor De Nationale Opera.