5 operamythes ontkracht

In de loop der tijd zijn er nogal wat mythes over opera ontstaan. Hoog tijd om eens wat van die hardnekkige vooroordelen onder de loep te nemen.

Hier worden de vijf grootste mythes voor eens en voor altijd ontkracht.

 

1. Opera duurt lang

Misschien wel de meest hardnekkige mythe: opera's duren eindeloos. De meeste opera’s zijn zo’n 2,5 tot 3 uur lang. De lengte van een flinke speelfilm. Dat kan nog steeds een hele zit zijn, maar hé, als je eenmaal opgaat in een opera dan vergeet je de tijd vanzelf.

 

2. Opera is niet te volgen

Iedereen die kan lezen, kan opera prima volgen. Bij De Nationale Opera krijg je een gratis programmaboekje met daarin het volledige verhaal en bovendien is er boventiteling in het Nederlands én Engels. Maar, zelfs wanneer het geschreven woord zou ontbreken, spreken de beelden en de muziek in opera klare taal.

 

3. Opera is duur

Opera kan duur zijn, maar voor een redelijke prijs  - vanaf € 16 – kun je, gewoon in je alledaagse kleren, in de rode pluchen stoelen van Nationale Opera & Ballet heerlijk onderuitzakken. En dan zit je echt niet weggestopt achter een paal.

 

4. Opera is elitair

Opera’s zouden alleen worden gemaakt voor de happy few. Klopt niets van. Opera is er voor iedereen. De makers hebben als doel een breed publiek te bereiken, te raken en te vermaken. Bovendien zijn de thema’s van alle tijden. Is het een klassiek verhaal? Dan grijpt de regisseur vaak de mogelijkheid aan om het  in een hedendaagse setting te plaatsen.

 

5. Opera vereist veel kennis

Onzin! Nitwits zijn van harte welkom. Laat je verwonderen en raken, ja zelfs overdonderen, door vreemde nieuwe klanken en beelden. Zet je onwennigheid en vooroordelen aan de kant. Opera is tijdloos én tegelijkertijd vernieuwend en iedere operabezoeker ervaart het op zijn of haar eigen manier.

 

Student?

Ben je student? Dan kan je last-minute naar de opera voor slechts €17,-. Meld je aan voor de Student Alert en ontvang aanbiedingen in je mailbox.

Aanmelden