De Nationale Opera presenteert

La damnation de Faust Hector Berlioz (1803-1869)

VANWEGE DE HUIDIGE GELDENDE REGELS TER BESTRIJDING VAN HET CORONAVIRUS IS DE LOSSE KAARTVERKOOP VAN PRODUCTIES UITGESTELD TOT NADER ORDER

Brandende liefde

Van Hector Berlioz

Taal Frans

Boventitels Nederlands en Engels

Het 'Faust-seizoen' wordt afgesloten met een avontuur dat regelrecht afstevent op hel en verdoemenis. La damnation de Faust is een grootse opera waarin de zoektocht en het verlangen naar liefde centraal staan.

Een demonisch koor

Hector Berlioz schreef voor zijn Damnation hartstochtelijke en wervelende muziek met de intensiteit van een koortsdroom. La damnation de Faust (1846) werd oorspronkelijk geschreven voor het concertpodium. Het houdt het midden tussen een opera, oratorium en cantate. Berlioz presenteert ons de noodlottige interactie tussen Faust, de duivel Méphistophélès en het engelachtige meisje Marguerite. Een veelzijdige hoofdrol is er voor het Koor van De Nationale Opera, dat in de verhitte finale van La damnation de Faust de demonen in de krochten van de hel voor zijn rekening neemt.

  ma 10 feb The Guardian - Calixto Bieito

  'His vivid productions have electrified audiences and challenged the critics.'

  ma 10 feb de Volkskrant over John Osborn (2017)

  Als de naam John Osborn valt, veer je als operaliefhebber op. De Amerikaanse tenor biedt zelfs onder de zwaarste omstandigheden weerstand aan de verleiding te gaan roepen in plaats van te zingen. Een zwaar bezet orkest? Osborn maalt er niet om. Hij blijft zoeken naar de lyriek, het legato, het felbegeerde en bijna uitgestorven belcanto.

  vr 31 jan Cultureel Persbureau over Tannhäuser, 2019

  “Het Koor van DNO ontroert met loepzuivere, ingetogen vertolkingen"

DE MAKERS

De Spaanse regisseur Calixto Bieito, beroemd om zijn originele interpretaties van het operarepertoire, maakt zijn huisdebuut met deze nieuwe La damnation de Faust. Hij weet als weinig anderen de duistere zijden van de mens naar het toneel te brengen in krachtige, energieke beelden. Het decorontwerp is van de hand van Opera Award winnende Rebecca Ringst.

De Amerikaanse tenor John Osborn keert als Faust terug bij De Nationale Opera voor alweer zijn zesde hoofdrol bij het gezelschap. Fausts geliefde, Marguerite, wordt gezongen door de Frans-Britse mezzosopraan Anna Stéphany, die haar DNO-debuut maakt. De Amerikaanse bas-bariton Kyle Ketelsen die ons hier overrompelde met zijn demonische Nick Shadow in The Rake’s Progress kruipt nu wederom in de huid van de duivel in La damnation de Faust.

Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft een ijzersterke reputatie in het grote symfonische orkestrepertoire en is daarmee een ideale partner voor een opera van meester-orkestrator Berlioz. De muzikale leiding ligt in de kundige handen van Berlioz-specialist François-Xavier Roth.

 

La damnation de Faust
Dramatische legende in vier delen
Libretto
Hector Berlioz en Almire Gandonnière

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
François-Xavier Roth
Regie
Calixto Bieito
Decor
Rebecca Ringst
Kostuums
Ingo Krügler
Licht
Michael Bauer
Orkest
Koninklijk Concertgebouworkest
Koor
Koor van De Nationale Opera
Instudering Koor
Ching-Lien Wu
Kinderkoor
Nieuw Amsterdams Kinderkoor
Instudering:
Anaïs de la Morandais

Marguerite
Anna Stéphany
Faust
John Osborn
Méphistophélès
Kyle Ketelsen
Brander
Frederik Bergman (De Nationale Opera Studio)

Koninklijk Concertgebouworkest
Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt tot ’s werelds beste orkesten gerekend. Het staat bekend om de unieke klank en stilistische flexibiliteit en werkt met de meest vooraanstaande componisten en dirigenten. Zo stonden Gustav Mahler, Richard Strauss en Igor Stravinsky meer dan eens voor het orkest. Sinds de oprichting in 1888 zijn er slechts zeven chef-dirigenten geweest: Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum, Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Mariss Jansons en Daniele Gatti. Momenteel is de positie vacant. De RCO Academie leidt jonge, talentvolle musici op in het orkestspel. Het Koninklijk Concertgebouworkest begeleidt in 2021 La damnation de Faust.

Koor van De Nationale Opera
Het vaste koor van De Nationale Opera bestaat uit een kern van 50 zangers en wordt regelmatig aangevuld met freelance koorleden voor de grote producties. Het Koor heeft heel wat mijlpalen op zijn naam staan, waaronder Saint François d’AssiseLady Macbeth van MtsenskErcole amanteBoris GodoenovLa JuiveLes TroyensJevgeni OnjeginParsifalGuillaume TellDe legende van de onzichtbare stad KitesjFaustLa forza del destinoDas Floss der MedusaOedipe en Tannhäuser, evenals concerten van Der fliegende Holländer in Rotterdam, Parijs en Dortmund en Daphnis et Chloé met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Valery Gergiev.

Sinds 1 september 2014 is Ching-Lien Wu artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera. Het Koor werd door het gezaghebbende tijdschrift Opernwelt uitgeroepen tot Beste Operakoor 2016.

In seizoen 2020-2021 zingt het Koor in MefistofeleLe nozze di FigaroAidaDer fliegende HolländerDie lustige WitweAnna Bolena en La damnation de Faust.

 

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes

FOYERAVOND

La damnation de Faust - 17 mei 2021, 20.30 uur

Stap in de wereld van de makers. Op deze avonden, in de foyer van Nationale Opera & Ballet, kunt u in informele setting met een drankje genieten van een aria of duet, een pas de deux of een klein ensemble, een interview met een zanger of een choreograaf. Per productie wordt een gevarieerd programma gepresenteerd, gekoppeld aan een actueel thema.

Foyeravond