De Nationale Opera presenteert

Goud! LEONARD EVERS (1985)

Voorstelling voorbij

SPROOKJE VAN GRIMM ALS AANSTEKELIJKE OPERA (4+)

Tijdsduur 00:45

Van Leonard Evers

Taal Nederlands

In verband met de aangescherpte coronamaatregelen zijn wij helaas genoodzaakt alle voorstellingen van Goud! uit te stellen. Zodra de nieuwe data bekend zijn nemen we contact met u op. Meer informatie vindt u hier.

 

Een percussionist en een zangeres spelen en zingen het verhaal van een magische vis die al je wensen kan laten uitkomen. Goud! is aanstekelijk muziektheater voor ons jongere publiek over steeds meer en grotere wensen, over het alles kunnen krijgen, en toch ... het is nog steeds niet genoeg.

 

Lees meer in het online programmaboek 

 

Veilig bezoek

Aan uw veiligheid wordt gedacht. We zorgen dat er altijd 1.5 meter afstand gehouden kan worden, zowel door onze bezoekers als onze medewerkers. Om dit te waarborgen hebben we een aantal maatregelen getroffen.

Veilig bezoek aan GOUD!

Het verhaal

Jacob woont met zijn vader en zijn moeder bij de zee, in een kuil onder een oude boom. Op een dag vangt hij een heel bijzondere vis. Het beestje kijkt hem met zwarte oogjes aan en smeekt: ‘Gooi mij terug en laat me leven,wat je wenst zal ik je geven!’

Jacobs ouders weten wel wat ze moeten vragen. Een warme deken voor de nacht. Een echt bed. Een huisje. Ze krijgen alles wat ze wensen, maar echt gelukkig zijn ze niet. Keer op keer moet Jacob terug naar zee met nieuwe wensen. Maar ziet de vis er nou elke keer een beetje zwakker uit? En waarom begint de zee steeds wilder te kolken?

 

Foto: Tonnie van Gessel
Foto: Tonnie van Gessel
Foto: Tonnie van Gessel
Foto: Tonnie van Gessel

de makers

Nieuwe Nederlandse versie na Europees succes
Componist Leonard Evers en librettist Flora Verbrugge schreven Goud! in 2012 voor Theater Sonnevanck. De jeugdopera werd een internationaal succes: verschillende operahuizen in Europa zetten hem op hun repertoire. Sophie de Lint, directeur van De Nationale Opera, leerde het werk kennen tijdens haar vorige baan als artistiek directeur van Opernhaus Zürich. Ze kwam naar Amsterdam met de wens om de Goud! ook hier te kunnen vertonen. En zo keert de opera terug naar Nederland, in een gloednieuwe productie.

Coproductie met Opera Zuid

Voor De Nationale Opera schreef Leonard Evers ook de peuteropera Kriebel, die na uitverkochte voorstellingen vorig seizoen in oktober 2020 in ons theater te zien is.

  di 11 feb Westdeutsche Zeitung

  Het één uur durende stuk is een absolute aanbeveling voor iedereen die zich de wereld van het muziektheater in eerste instantie voorzichtig wil benaderen en een voorkeur heeft voor sprookjesachtig materiaal met een sociaal-kritische onderbouwing.

  do 01 okt Der Tagesspiegel

  Het is een beminnelijk stuk – Leonard Evers’ compositie met haar focus op marimba en stem schaart zich achter het woord en de vertelling (…) soms heb je zelfs de indruk van een wonderschoon luisterboek, dat toevallig ook nog te bekijken is.

  do 01 okt Berliner Morgenpost

  Een klein, kostbaar stuk muziektheater. Met een bezetting van mezzosopraan en percussie ontvoert het je naar de wereld van de fantasie.

Team, Cast en Koor

Libretto/tekst
Flora Verbrugge
Compositie en muzikale instudering
Leonard Evers
Regie
Kenza Karin Koutchoukali
Dramaturgie
Wout van Tongeren
Scenografie
Amber Vandenhoeck
Kostuums
Leo van den Boorn
Licht
Cor van den Brink
Zang en spel
Vera Fiselier en/of Nienke Nasserian
Percussie en spel
Jennifer Heins en/of Laura Trompetter