De Nationale Opera presenteert

Der fliegende Holländer Richard Wagner (1813-1883)

Voorstelling voorbij

Op zoek naar verlossing

Tijdsduur 2:15

Van Richard Wagner

Taal Duits

Boventitels Nederlands en Engels

VANWEGE DE HUIDIGE CORONAMAATREGELEN ZIJN WIJ TOT ONZE SPIJT GENOODZAAKT ALLE VOORSTELLINGEN VAN DER FLIEGENDE HOLLÄNDER AF TE GELASTEN. MEER INFORMATIE VINDT U HIER: OPERABALLET.NL/CORONAUPDATE

In Wagners romantische opera Der fliegende Holländer, verlangen zowel de spookachtige zeeman Holländer als kapiteinsdochter Senta wanhopig naar verlossing. De een is vervloekt om met zijn spookschip voor eeuwig rond te blijven varen, de ander zit gevangen in een wereld waarin ze zich niet thuis voelt.

Senta's droom

In deze nieuwe regie van Der fliegende Holländer richt de Frans-Canadese regisseur François Girard zich op de jonge Senta. In een kleinburgerlijke omgeving, met een vader die haar graag uithuwelijkt aan de hoogste bieder, vlucht Senta weg in de fantasie. Zij droomt van de legendarische schipper als haar held. Het indrukwekkende, spookachtige decor, een ontwerp van John Macfarlane, lijkt door special effects net een olieverfschilderij dat tot leven komt.

  vr 31 jan BACHTRACK - Joana Mallwitz’ Pelléas et Mélisande, 2019, *****

  ‘The score hasn’t sounded this sheerly beautiful since the glory days of Abbado and Boulez’

  ma 03 feb Schmopera - debuutalbum Brian Mulligan

  'Mulligan has a thrilling quality in his voice, an open-throated sound that's masculine, honest, and completely appealing; his is an exhilarating balance between constant beauty and a risky edge.'

  ma 03 feb Wall Street over Elza van den Heevers in Wozzeck, 2019

  “Elza van den Heever's voluptuous, clarion soprano made Marie a vivid figure, full of desires and regrets."

De makers

Joana Mallwitz, dirigent van het jaar
De muzikale leiding van Der fliegende Holländer is in handen van de jonge Duitse dirigent Joana Mallwitz, die zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkelde in het Wagner en Strauss repertoire. In september 2019 werd zij nog door het gezaghebbende tijdschrift Opernwelt uitgeroepen tot ‘Dirigent van het Jaar’. Kort daarop ontving zij tevens een OPER! Award voor ‘Beste Dirigent’. Nu maakt ze haar debuut bij De Nationale Opera, op de bok bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Elza van den Heever als Senta
De vermaarde Zuid-Afrikaanse sopraan Elza van den Heever maakt haar roldebuut als Senta, nadat ze eerder Die Kaiserin in Die Frau ohne Schatten (2020) zong bij De Nationale Opera. De fantastische bariton Brian Mulligan, in 2019 nog Sharpless in Madama Butterfly en Golaud in Pelléas et Mélisande, maakt in Der fliegende Holländer zijn rol-debuut als Der Holländer.

 

Der fliegende Holländer

Romantische opera in drie bedrijven
Libretto
Richard Wagner

Coproductie met The Metropolitan Opera (New York), The Abu Dhabi Festival en Opéra de Québec

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Joana Mallwitz
Regie
François Girard
Decor
John Macfarlane
Kostuums
Moritz Junge
Licht
David Finn
Video
Peter Flaherty
Choreografie
Carolyn Choa
Dramaturgie
Serge Lamothe
Orkest
Nederlands Philharmonisch Orkest
Koor
Koor van De Nationale Opera
Instudering Koor
Ching-Lien Wu
Der Holländer
Brian Mulligan
Daland
Ain Anger
Senta
Elza van den Heever
Erik
Benjamin Bruns
Mary
Katia Ledoux
Der Steuermann
Omer Kobiljak

Nederlands Philharmonisch Orkest

Al 35 jaar is het Nederlands Philharmonisch Orkest samen met het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartner van De Nationale Opera. Het orkest wordt gerekend tot de beste operaorkesten ter wereld. In september 2021 zal Lorenzo Viotti aantreden als chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera.

Naast zijn operataken is het Nederlands Philharmonisch Orkest een vaste bespeler van Het Concertgebouw in Amsterdam. Er wordt samengewerkt met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en –solisten en vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Het orkest maakt klassieke muziek bereikbaar voor iedereen die er voor open staat: niet alleen op de grote podia maar ook in buurthuizen, scholen en ziekenhuizen. Zo zorgt het orkest voor de mooiste en beste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars.

Met zijn gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staat het Nederlands Philharmonisch Orkest midden in de samenleving. Jaarlijks zijn er ongeveer tweehonderd activiteiten voor muziekeducatie, buurtparticipatie en talentontwikkeling.

In seizoen 2020-2021 speelt het Nederlands Philharmonisch Orkest de DNO-producties: Mefistofele, Aida, Der fliegende Holländer en Die lustige Witwe. Het Nederlands Kamerorkest zal te horen zijn in Le nozze di Figaro en Anna Bolena.

www.orkest.nl

Koor van De Nationale Opera
Het vaste koor van De Nationale Opera bestaat uit een kern van 50 zangers en wordt regelmatig aangevuld met freelance koorleden voor de grote producties. Het Koor heeft heel wat mijlpalen op zijn naam staan, waaronder Saint François d’Assise, Lady Macbeth van Mtsensk, Ercole amante, Boris Godoenov, La Juive, Les Troyens, Jevgeni Onjegin, Parsifal, Guillaume Tell, De legende van de onzichtbare stad Kitesj, Faust, La forza del destino, Das Floss der Medusa, Oedipe en Tannhäuser, evenals concerten van Der fliegende Holländer in Rotterdam, Parijs en Dortmund en Daphnis et Chloé met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Valery Gergiev.

Sinds 1 september 2014 is Ching-Lien Wu artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera. Het Koor werd door het gezaghebbende tijdschrift Opernwelt uitgeroepen tot Beste Operakoor 2016.

In seizoen 2020-2021 zingt het Koor in Mefistofele, Le nozze di Figaro, Aida, Der fliegende Holländer, Die lustige Witwe, Anna Bolena en La damnation de Faust.

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes

FOYERAVOND

Stap in de wereld van de makers. Op deze avonden, in de Odeonzaal van Nationale Opera & Ballet, kunt u in informele setting met een drankje genieten van een aria of duet, een pas de deux of een klein ensemble, een interview met een zanger of een choreograaf. Per productie wordt een gevarieerd programma gepresenteerd, gekoppeld aan een actueel thema.

Tijdstip: 18 januari 2021, 20.30 uur
Locatie: Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal
Duur: 60 minuten
Prijs: € 10, € 7,50 (studenten, CJP, Stadspas)
gratis voor Geefkringleden van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet
en Patronen van Nationale Opera & Ballet.