De Nationale Opera presenteert

Anna Bolena Gaetano Donizetti (1797-1848)

VANWEGE DE HUIDIGE CORONAMAATREGELEN ZIJN WIJ TOT ONZE SPIJT GENOODZAAKT ALLE VOORSTELLINGEN VAN ANNA BOLENA AF TE GELASTEN. MEER INFORMATIE VINDT U HIER: OPERABALLET.NL/CORONAUPDATE

De prijs van de kroon

Tijdsduur 3:30

Van Gaetano Donizetti

Taal Italiaans

Boventitels Nederlands en Engels

‘Succes, Triomf, Delirium!’ – klonk het uitzinnige publiek in 1830 bij de première van Anna Bolena. Met zijn melodieuze muziek vertaalde Donizetti het trieste lot van de Engelse koningin naar een wereld van intense emotie. Bijna tweehonderd jaar later weet hij ons nog altijd - als geen ander - diep te raken.

HET VERHAAL

Anna Bolena vertelt over het leven van Anne Boleyn, de moeder van koningin Elisabeth I. Zij is de tweede vrouw van koning Hendrik VIII en wordt door hem aan de kant geschoven voor een nieuwe minnares, Jane Seymour. Het is een opera over macht, passie, eer en kwetsbaarheid - met dodelijke gevolgen. Dat alles speelt zich af in een tijdperk waarin werkelijk alles uit zijn voegen is.

  vr 31 jan Trouw over Hippolyte et Aricie *****

  'Pichon en Mijnssen zorgen hand in hand voor een emotionerende en triomfantelijke terugkeer van Rossi’s ‘Orfeo’ in Frankrijk. Een belevenis.'

  vr 31 jan Concertonet.com over J'Nai Bridges

  'J’Nai Bridges is vocally gifted with effusive, smoky substance, her softness and soulfulness fit like a glove.'

  ma 10 feb Independent over Roberto Tagliavini in Don Giovanni

  'A voice like thunder'

DE MAKERS

Bijzondere debuten
De internationaal gelauwerde regisseur Jetske Mijnssen, winnaar van de Grand Prix de la Critique 2016, maakt met Anna Bolena haar debuut bij De Nationale Opera.

De muzikale leiding van Anna Bolena is in handen van de Italiaanse dirigent Enrique Mazzola. Hij wordt wereldwijd erkend als Belcanto-specialist bij uitstek en maakt aan het hoofd van het Nederlands Kamerorkest zijn debuut bij De Nationale Opera.

We horen de Letse sopraan Marina Rebeka die als Anna Bolena haar huisdebuut maakt. De indrukwekkende J’Nai Bridges, eerder in De Nationale Opera als Carmen, vertolkt de rol van Bolena’s rivale, Giovanna (Jane) Seymour. De Italiaan Roberto Tagliavini, een van de beste bassen van het moment, speelt Hendrik VIII.

Tudor-trilogie

Anna Bolena vormt het begin van de Tudor-trilogie die De Nationale Opera de volgende drie seizoenen presenteert, met Jetske Mijnssen en haar team en met Enrique Mazzola als dirigent. Drie grote belcanto opera’s uit de tijd van de Tudor-dynastie – Anna Bolena, Maria Stuarda en Roberto Devereux - tonen de woelige tijden van de Engelse renaissance en het leven van zijn heersers. Door de emotionele vertaling in de muziek voelt het als waren zij tijdgenoten.

Anna Bolena

Opera in twee bedrijven
Libretto
Felice Romani

Coproductie met Palau de les Arts Reina Sofia (Valencia)

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Enrique Mazzola
Regie
Jetske Mijnssen
Decor
Ben Baur
Kostuums
Klaus Bruns
Licht
Franck Evin
Dramaturgie
Luc Joosten
Orkest
Nederlands Kamerorkest
Koor
Koor van De Nationale Opera
Instudering Koor
Ching-Lien Wu
Enrico VIII
Roberto Tagliavini
Anna Bolena
Marina Rebeka
Giovanna Seymour
J'Nai Bridges
Lord Riccardo Percy
Ismael Jordi
Smeton
Cecilia Molinari

Nederlands Kamerorkest

Al 35 jaar is het Nederlands Kamerorkest samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest de primaire orkestpartner van De Nationale Opera. Het orkest wordt gerekend tot de beste operaorkesten ter wereld.

Naast zijn operataken is het Nederlands Kamerorkest een vaste bespeler van Het Concertgebouw in Amsterdam. Het orkest staat onder de bezielende leiding van violist Gordan Nikolić. Er wordt samengewerkt met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en –solisten en vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Het orkest maakt klassieke muziek bereikbaar voor iedereen die er voor open staat: niet alleen op de grote podia maar ook in buurthuizen, scholen en ziekenhuizen. Zo zorgt het orkest voor de mooiste en beste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars.

Met zijn gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staat het Nederlands Kamerorkest midden in de samenleving. Jaarlijks zijn er ongeveer tweehonderd activiteiten voor muziekeducatie, buurtparticipatie en talentontwikkeling.

In seizoen 2020-2021 speelt het Nederlands Kamerorkest de DNO-producties: Le nozze di Figaro en Anna Bolena. Het Nederlands Philharmonisch Orkest zal te horen zijn in Mefistofele, Aida, Der fliegende Holländer en Die lustige Witwe.

www.orkest.nl

Koor van De Nationale Opera
Het vaste koor van De Nationale Opera bestaat uit een kern van 50 zangers en wordt regelmatig aangevuld met freelance koorleden voor de grote producties. Het Koor heeft heel wat mijlpalen op zijn naam staan, waaronder Saint François d’Assise, Lady Macbeth van Mtsensk, Ercole amante, Boris Godoenov, La Juive, Les Troyens, Jevgeni Onjegin, Parsifal, Guillaume Tell, De legende van de onzichtbare stad Kitesj, Faust, La forza del destino, Das Floss der Medusa, Oedipe en Tannhäuser, evenals concerten van Der fliegende Holländer in Rotterdam, Parijs en Dortmund en Daphnis et Chloé met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Valery Gergiev.

Sinds 1 september 2014 is Ching-Lien Wu artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera. Het Koor werd door het gezaghebbende tijdschrift Opernwelt uitgeroepen tot Beste Operakoor 2016.

In seizoen 2020-2021 zingt het Koor in Mefistofele, Le nozze di Figaro, Aida, Der fliegende Holländer, Die lustige Witwe, Anna Bolena en La damnation de Faust.

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes

FOYERAVOND - Anna Bolena

12 april 2021, 20:30 uur in de foyer van Nationale Opera & Ballet

Stap in de wereld van de makers. Op deze avonden, in de foyer van Nationale Opera & Ballet, kunt u in informele setting met een drankje genieten van een aria of duet, een pas de deux of een klein ensemble, een interview met een zanger of een choreograaf. Per productie wordt een gevarieerd programma gepresenteerd, gekoppeld aan een actueel thema.

Foyeravonden