De Nationale Opera presenteert

Theater na de Dam Olivier Messiaen (1908 - 1992)

Deze productie was te zien in mei 2020

Quator pour la fin du temps

Tijdsduur 1 uur

Pauzes 0

Van Olivier Messiaen

Het door de regering vooralsnog afgekondigde verbod op evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni 2020 ter bestrijding van het coronavirus, betekent dat Nationale Opera & Ballet tot die datum is gesloten. Lees hier de meest actuele informatie: operaballet.nl/corona-update

Na de dodenherdenking op de Dam op maandag 4 mei presenteert Nationale Opera & Ballet in de foyer een speciaal programma in het kader van Theater na de Dam. Dit seizoen spelen enkele musici van Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest Quator pour la fin du temps, een compositie van Olivier Messiaen.

Olivier Messiaen
De Franse componist Olivier Messiaen zat in krijgsgevangenschap in het Poolse Görlitz toen hij Quator pour la fin du temps componeerde. De Duitsers namen hem zijn uniform af, maar niet zijn kleine verzameling zakpartituren en zo kon hij toch doorgaan met componeren. Samen met een cellist, een klarinettist en een violist studeerde Messiaen daar het stuk in. Elke avond na zessen. Terwijl de Duitse officieren luisterden.

Marc Albrecht
Dit bijzondere stuk zal uitgevoerd worden door een ensemble bestaande uit chef-dirigent Marc Albrecht en enkele musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest: Marc Albrecht (piano) Gordan Nikolić (viool), Sietse-Jan Weijenberg (cello) en Rick Huls (klarinet). Slechts twee keer eerder heeft Albrecht een kamermuziekproject met orkestleden van het NedPhO|NKO gespeeld. Dit is zijn laatste seizoen als chef-dirigent bij De Nationale Opera. Met dit door hem geïnitieerde concert neemt hij informeel afscheid.

Marc Albrecht

chef-dirigent

Marc Albrecht, chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, staat bekend om zijn interpretaties van werken van Wagner en Richard Strauss en van hedendaagse muziek.

Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest

Al ruim 30 jaar is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartner van De Nationale Opera en wordt het gerekend tot de beste opera-orkesten ter wereld.

Het Concertgebouw in Amsterdam is het vaste hoofdpodium voor de concerten van het orkest. Naast de programma’s met chef-dirigent Marc Albrecht en Gordan Nikolić (muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest) wordt samengewerkt met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en –solisten en met vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Het orkest maakt klassieke muziek bereikbaar voor iedereen die er voor open staat: niet alleen op de hoofdpodia maar ook op talloze avontuurlijke en ongebruikelijke podia brengt het orkest via muziek mensen samen. Zo zorgt het orkest voor de mooiste en beste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars.

Met zijn gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staat het orkest midden in de samenleving. Jaarlijks zijn er ongeveer tweehonderd activiteiten voor muziekeducatie, buurtparticipatie en talentontwikkeling.

In seizoen 2020-2021 speelt Het Nederlands Philharmonisch Orkest de DNO-producties: Mefistofele, Aida, Der fliegende Holländer, Die lustige Witwe en Anna Bolena. Het Nederlands Kamerorkest zal te horen zijn in Le nozze di Figaro.