De Nationale Opera presenteert

Rusalka ANTONÍN DVOŘAK (1841-1904)

Deze productie was te zien in juni 2020

EEN OFFER VOOR HET VERLANGEN

Tijdsduur 3:35

Pauzes 2

Van ANTONÍN DVOŘAK

Taal Tsjechisch

Boventitels Nederlands en Engels

Het door de regering vooralsnog afgekondigde verbod op evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni 2020 ter bestrijding van het coronavirus, betekent dat Nationale Opera & Ballet tot die datum is gesloten. Lees hier de meest actuele informatie: operaballet.nl/corona-update

Dvořáks opera over de waternimf Rusalka, die verlangt naar een leven op het land, is geënt op het ‘undine’- thema waarin natuur- en mensenwereld tegenover elkaar staan. Rusalka brengt grote offers om aan land te kunnen leven met haar prins, maar  moet uiteindelijk totaal ontgoocheld terugkeren naar het water.

 

Achtergrond
 

Undine
Een undine is een waternimf met het uiterlijk van een verblindend mooie vrouw. Zij heeft echter geen ziel en kan die alleen door het huwelijk met een mens krijgen. Als haar geliefde haar weer verlaat, doodt zij hem met een kus. Er spreekt een hopeloze eenzaamheid uit het tragische lot van de undine: zij kan noch bij de mensen noch bij de waterwezens rust vinden.

Dvořáks ultieme meesterwerk
Antonín Dvořák was tijdens het scheppingsproces van Rusalka op de toppen van zijn kunnen. De opera bevat uiterst poëtische en sensuele muziek, vooral in de schildering van de Boheemse wouden. Rusalka is de meest geliefde opera van de Tsjechische componist, zowel in zijn eigen land als daarbuiten. Beroemd is Rusalka's 'Lied aan de maan', waarin zij de maan smeekt haar geliefde te zeggen dat zij op hem wacht.

 

Team en cast
 

In de jaarlijkse productie tijdens het Holland Festival staat het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van de jonge Tsjechische dirigent Jakub Hrůša, afkomstig uit de school van Jiřì Bêlohlávek, een specialist in dit repertoire. Hij en regisseur Philipp Stölzl zijn voor het eerst te gast bij DNO.

Voor haar roldebuut als Rusalka komt Eleonora Buratto terug na Il viaggio a Reims, Le nozze di Figaro en La bohème. De Amerikaanse tenor Brian Jagde, een van de grote moderne tenoren, neemt de rol van de Prins op zich. Dmitry Ivashchenko (Chovansjtsjina, Die Zauberflöte) is de watergeest Vodník en Anna Larsson (Gurre-Lieder) vertolkt de heks Ježibaba.

Rusalka

Lyrisch sprookje

in 3 bedrijven

Libretto

Jaroslav Kvapil

Wereldpremière

31 maart 1901

Nationaal Theater

Praag

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Jakub Hrůša
Regie
Philipp Stölzl
Decor
Heike Vollmer en Philipp Stölzl
Kostuums
Anke Winckler
Licht
Philipp Stölzl i.s.m. Cor van den Brink
Dramaturgie
Simon Berger
Orkest
Koninklijk Concertgebouworkest
Koor
Koor van De Nationale Opera
Instudering Koor
Ching-Lien Wu
Prins
Brian Jagde
(6, 9, 14, 16, 20, 23 juni)
Pavel Černoch
(26, 28 juni)
Vreemde prinses
Elena Zhidkova
Rusalka
Eleonora Buratto
Vodník
Dmitry Ivashchenko
Ježibaba
Anna Larsson
Jachtopziener
Frederik Bergman - Opera Studio
Braadspitdraaier
Karin Strobos
Jager
Mark Omvlee
Drie nimfen
Lilian Farahani
Rosanne van Sandwijk
Alyona Abramova

oRKEST

Koninklijk Concertgebouworkest
Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt tot 's werelds beste orkesten gerekend. Het staat bekend om de unieke klank en stilistische flexibiliteit en werkt met de meest vooraanstaande componisten en dirigenten. Zo stonden Gustav Mahler, Richard Strauss en Igor Stravinsky meer dan eens voor het orkest. Sinds de oprichting in 1888 zijn er slechts zeven chef-dirigenten geweest: Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum, Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Mariss Jansons en – van september 2016 tot augustus 2018 - Daniele Gatti. Momenteel is de positie vacant. De RCO Academie leidt jonge, talentvolle musici op in het orkestspel. Het Koninklijk Concertgebouworkest begeleidt in 2020 Rusalka.

Koor

Koor van De Nationale Opera
Het vaste koor van De Nationale Opera bestaat uit een kern van 50 zangers en wordt regelmatig aangevuld met freelance koorleden voor de grote producties. Het Koor heeft heel wat mijlpalen op zijn naam staan, waaronder Saint François d’AssiseLady Macbeth van MtsenskErcole amanteBoris GodoenovLa JuiveLes TroyensJevgeni OnjeginParsifalGuillaume TellDe legende van de onzichtbare stad KitesjFaustLa forza del destinoDas Floss der MedusaOedipe en Tannhäuser, evenals concerten van Der fliegende Holländer in Rotterdam, Parijs en Dortmund en Daphnis et Chloé met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Valery Gergiev. Sinds 1 september 2014 is Ching-Lien Wu artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera. Het Koor werd door het gezaghebbende tijdschrift Opernwelt uitgeroepen tot Beste Operakoor 2016. In seizoen 2019-2020 zingt het Koor in Pagliacci |Cavalleria rusticanaCosì fan tutteLa CenerentolaNabuccoAufstieg und Fall der Stadt MahagonnyDie Frau ohne SchattenCarmen en Rusalka.

 

 

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes

FOYERAVOND

Stap in de wereld van de makers. Op deze avonden, in de Odeonzaal van Nationale Opera & Ballet, kunt u in informele setting met een drankje genieten van een aria of duet, een pas de deux of een klein ensemble, een interview met een zanger of een choreograaf. Per productie wordt een gevarieerd programma gepresenteerd, gekoppeld aan een actueel thema.

ma 18 mei Rusalka  

Aanvang: 20.30 uur
Locatie: Odeonzaal
Duur: 60 minuten
Prijs: € 10, € 7,50 (studenten, CJP, Stadspas), gratis voor
Geefkringleden van De Nationale Opera en Het Nationale
Ballet en Patronen van Nationale Opera & Ballet.

LEZING

Gratis lezing over Rusalka door Kasper van Kooten, muziekdramaturg

In samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en SPUI25 organiseert Nationale Opera & Ballet een reeks prikkelende lezingen, die gratis toegankelijk zijn en los van de voorstellingen bezocht kunnen worden.

Tijdstip: ma 8 juni 2020, 20.00 uur
Locatie: Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal
Toegang gratis, reserveren noodzakelijk via:

LEZING Rusalka

 

    ma 04 feb Bachtrack over Stölzl’s Il Trovatore, 2013

    “Philipp Stölzl’s production is intellectually challenging as well as visually interesting, […].”

    ma 04 feb Das Opernmagazin 2018 over Stölzl's Frankenstein

    "Stölzl slaagt er met zijn sterke personenregie in om de zangers te laten zien dat ze in korte tijd kunnen transformeren."