De Nationale Opera presenteert

Een lied voor de maan MATHILDE WANTENAAR (1993)

Deze productie was te zien in maart 2020

Locatie: t/m 25 maart in CC Amstel

FAMILIE-OPERA (6+)

Tijdsduur 1:00

Pauzes 0

Van Mathilde Wantenaar

Taal Nederlands

Het door de regering vooralsnog afgekondigde verbod op evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni 2020 ter bestrijding van het coronavirus, betekent dat Nationale Opera & Ballet tot die datum is gesloten. Lees hier de meest actuele informatie: operaballet.nl/corona-update

 

 

De eenzame mol besluit een lied te schrijven om de maan op te vrolijken. De sprinkhaan repeteert met zijn orkest tot ze het lied helemaal onder de knie hebben en op een nacht geven ze een prachtig concert. Maar waarom kijkt de maan daarna zo triest…?

Foto: Bjorn Frins

Wondere wereld van Toon Tellegen

Een lied voor de maan is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Toon Tellegen. Tellegen is internationaal vermaard om zijn vele korte dierverhalen. Zijn werk is geliefd bij jong en oud vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang. Verschillende van zijn verhalen zijn op muziek gezet, zoals bijvoorbeeld 'De genezing van de krekel' in de Holland Festival-productie The Cricket Recovers (2011). Voor componist Mathilde Wantenaar raakte de vertelling 'Een lied voor de maan' gelijk een snaar: ‘Het verhaal sprak meteen tot mijn muzikale verbeelding. […] Er komen belangrijke thema’s aan bod, zoals eenzaamheid, identiteit, teleurstelling en vriendschap. Het is ook een stuk over de kracht van muziek en de mogelijkheid om contact met elkaar te maken.’

 

Team en cast Een lied voor de maan

Mathilde Wantenaar
De jonge componist Mathilde Wantenaar (1993) heeft haar sporen al verdiend in het Nederlandse muziekleven. Ook voor De Nationale Opera is zij geen nieuw gezicht. Zo werkte ze als componist mee aan het participatieproject BOOM! | Amsterdam is een opera. Voor de eerste editie van OFF in 2016 schreef zij de korte kameropera personar. Nu waagt zij zich aan een eerste grotere opera, Een lied voor de maan, speciaal geschreven voor een jong publiek.

Een jong artistiek team
Op initiatief van verschillende operahuizen, waaronder De Nationale Opera, ontwikkelt het European Network of Opera Academies (ENOA) masterclasses en workshops voor jonge musici, zangers en theatermakers. Het idee voor Een lied voor de maan kwam voort uit zo’n workshop.

Meer informatie over team, cast en orkest:

Een lied voor de maan - credits

 

Een coproductie met La Monnaie/De Munt, Brussels; Festival Aix-en-Provence; Escuela Superior de Música Reina Sofía, Madrid; Theaterakademie August Everding; München en Opera Zuid, Maastricht.

Met de steun van ENOA en Creative Europe Program van de Europese Unie

Een co-productie met OperaZuid

 

Team, Cast en Koor

Composer
Mathilde Wantenaar
Libretto
Mathilde Wantenaar & Willem Bruls
naar het gelijknamige boek van Toon Tellegen
Decor en kostuumontwerp
Nele Ellegiers
Regie
Béatrice Lachaussée
Lichtontwerp
Cor van den Brink
Videoontwerp
Coen Bouman
Dramaturgie
Willem Bruls
Muzikaal coach
Leonard Evers
Repetitor
Brian Fieldhouse
Regieassistent
Ella Marchment
Muziek ensemble
Nationaal Jeugdorkest
Viool
Louis Barme
Altviool
Bart Folkers
Cello
Renée Timmer
Fluit/Veldmuis
Mirna Ackers
Gitaar
Piotr Lipowicz
Klarinet
Simon Karremans
De mol
Nina van Essen
De sprinkhaan/Aardworm
Berend Eijkhout
De Kikker
Jan Willem Schaafsma
De Veldmuis/Maan
Ginette Puylaert
De Relmuis/Krekel
Francine Vis
Gezicht van de maan
Evi De Jean

Opera Forward Festival

Van 13 t/m 22 maart 2020 beleeft het Opera Forward Festival zijn vijfde editie. Met OFF slaat De Nationale Opera bruggen tussen verschillende kunstvormen en tussen nieuw talent en gevestigde artiesten.

Bekijk programma

 

Deze productie is onderdeel van Opera Forward Festival en wordt mede mogelijk gemaakt door:

Founding Partners Opera Forward Festival

Productiepartner Opera Forward Festival

Partner OFF-Talents

 

Hoofdsponsor Nationale Opera & Ballet