De Nationale Opera presenteert

Die Frau ohne Schatten RICHARD STRAUSS (1864-1949)

Deze productie was te zien in april 2020

‘DIE ZAUBERFLÖTE’ VOLGENS RICHARD STRAUSS

Tijdsduur 4:00

Pauzes 2

Van Richard Strauss

Taal Duits

Boventitels Nederlands en Engels

Het door de regering vooralsnog afgekondigde verbod op evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni 2020 ter bestrijding van het coronavirus, betekent dat Nationale Opera & Ballet tot die datum is gesloten. Lees hier de meest actuele informatie: operaballet.nl/corona-update

Met Die Frau ohne Schatten droomden Richard Strauss en Hugo von Hofmannsthal ervan de wereld een nieuwe Zauberflöte te schenken. Net als Mozart en Schikaneder wilden zij de werkelijkheid tonen in een symbolische vorm.

Historische achtergrond

Die Frau ohne Schatten kent een lange ontstaansgeschiedenis, onder meer doorkruist door de Eerste Wereldoorlog. Richard Strauss en Hofmannsthal beschouwden het werk zelf als hun ‘laatste romantische’ opera.

Richard Strauss

Verhaal Die Frau ohne Schatten

Het verhaal van Die Frau ohne Schatten oftewel de vrouw zonder schaduw – wat wil zeggen: zonder het vermogen kinderen te krijgen – is vol symboliek. Ze is keizerin en afkomstig uit een geestenwereld. Om volledig mens te worden heeft zij een schaduw nodig, anders is haar echtgenoot gedoemd om te verstenen. Wanneer haar de kans wordt geboden om de schaduw van een arme vrouw te kopen, toont ze haar noblesse door dat te weigeren. Haar houding wordt ruimschoots beloond.

 

Team en cast

De cirkel rond voor Marc Albrecht
Voor dirigent Marc Albrecht heeft Die Frau ohne Schatten een bijzondere betekenis: zijn grote succes met dit werk in de productie uit 2008 leidde tot zijn aanstelling als chef van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest. Het wordt ook zijn afscheid als chef-dirigent, waarmee de cirkel mooi rond is.

Als keizerin horen we de indrukwekkende sopraan Elza van den Heever. De Oostenrijkse bariton Josef Wagner debuteert in de rol van Barak.

Katie Mitchell
Katie Mitchell staat bekend als een geëngageerd toneel- en operaregisseur. Zij heeft een fijne antenne voor maatschappelijke misstanden en seksisme, zoals onlangs nog te zien was in haar enscenering van Jenůfa. Wat doet Mitchell met de symbolistische opera Die Frau ohne Schatten waarin de rol van vrouwen lijkt te worden gereduceerd tot die van broedmachines? Eerdere DNO-producties: Orest, Written on Skin, Trauernacht, Lessons in Love and Violence en Jenůfa.

 

 

Katie Mitchell

Regisseur

KATIE MITCHELL (regie) studeerde in Oxford. De Engelse regisseuse staat bekend om haar rauwe interpretaties van het theater- en operarepertoire.

Marc Albrecht

Voormalig chef-dirigent

Marc Albrecht, van 2009 tot 2020 chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, staat bekend om zijn interpretaties van werken van Wagner en Richard Strauss en van hedendaagse muziek.

Die Frau ohne Schatten

Opera in 3 acts

Libretto
Hugo von Hofmannsthal
Wereldpremière
10 oktober 1919
Wiener Staatsoper
Wenen

 

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Marc Albrecht
Regie
Katie Mitchell
Decor
Naomi Dawson
Kostuums
Naomi Dawson en Sussie Juhlin Wallén
Licht
James Farncombe
Video
Jon Lyle
Dramaturgie
Klaus Bertisch
Orkest
Nederlands Philharmonisch Orkest
Koor
Koor van De Nationale Opera
Instudering Koor
Ching-Lien Wu
Kinderkoor
Nieuw Vocaal Amsterdam
Der Kaiser
AJ Glueckert
Die Kaiserin
Elza van den Heever
Die Amme
Michaela Schuster
Der Geisterbote
Sebastian Holecek
Der Hüter der Schwelle des Tempels / Die Stimme des Falken
Julietta Aleksanyan - Opera Studio
Eine Stimme von oben
Eva Kroon
Erscheinung eines Jünglings
Peter Gijsbertsen
Barak der Färber
Josef Wagner
Sein Weib
Iréne Theorin
Der Einäugige
Andri Björn Róbertsson
Der Einarmige
Sam Carl - Opera Studio
Der Bucklige
Paul Kaufman
Solo-Dienerinnen
Lisette Bolle, Elizabeth Poz, Anneleen Bijnen
Die Stimmen der Wächter der Stadt
Jaap Sletterink, Ernst Vermeulen en Gi Jun Nam
Kinderstimmen
Tomoko Makuuchi, Vida Maticic, Elsa Barthas, Itzel Medegico en Sophia Patsi

Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest
Al ruim 30 jaar is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartner van De Nationale Opera en wordt het gerekend tot de beste opera-orkesten ter wereld.

Het Concertgebouw in Amsterdam is het vaste hoofdpodium voor de concerten van het orkest. Naast de programma’s met chef-dirigent Marc Albrecht en Gordan Nicolic (muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest) wordt samengewerkt met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en –solisten en met vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Het orkest maakt klassieke muziek bereikbaar voor iedereen die er voor open staat: niet alleen op de hoofdpodia maar ook op talloze avontuurlijke en ongebruikelijke podia brengt het orkest via muziek mensen samen. Zo zorgt het orkest voor de mooiste en beste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars.

Met zijn gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staat het orkest midden in de samenleving. Jaarlijks zijn er ongeveer tweehonderd activiteiten voor muziekeducatie, buurtparticipatie en talentontwikkeling.

In seizoen 2019-2020 speelt Het Nederlands Philharmonisch Orkest de DNO-producties: Pagliacci I Cavalleria rusticana, Die Walküre, Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny en Die Frau ohne Schatten. Het Nederlands Kamerorkest zal te horen zijn in Così fan Tutte en La Cenerentola.

Koor van De Nationale Opera
Het vaste koor van De Nationale Opera bestaat uit een kern van 50 zangers en wordt regelmatig aangevuld met freelance koorleden voor de grote producties. Het Koor heeft heel wat mijlpalen op zijn naam staan, waaronder Saint François d’AssiseLady Macbeth van MtsenskErcole amanteBoris GodoenovLa JuiveLes TroyensJevgeni OnjeginParsifalGuillaume TellDe legende van de onzichtbare stad KitesjFaustLa forza del destinoDas Floss der MedusaOedipe en Tannhäuser, evenals concerten van Der fliegende Holländer in Rotterdam, Parijs en Dortmund en Daphnis et Chloé met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Valery Gergiev. Sinds 1 september 2014 is Ching-Lien Wu artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera. Het Koor werd door het gezaghebbende tijdschrift Opernwelt uitgeroepen tot Beste Operakoor 2016. In seizoen 2019-2020 zingt het Koor in Pagliacci |Cavalleria rusticanaCosì fan tutteLa CenerentolaNabuccoAufstieg und Fall der Stadt MahagonnyDie Frau ohne SchattenCarmen en Rusalka.

Nieuw Amsterdams Kinderkoor
Nieuw Amsterdams Kinderkoor is de vaste kinderkoor-partner van Nationale Opera & Ballet. Het koor is onderdeel van Nieuw Vocaal Amsterdam, een klassieke zangopleiding voor kinderen en jongeren van 4 tot 21 jaar. In seizoen 2019-2020 is Nieuw Amsterdams Kinderkoor te horen in de opera’s Pagliacci, Die Frau ohne Schatten en Carmen en het ballet Notenkraker & Muizenkoning. Ook zingt het koor op de Open Dag en tijdens het Kinderkorenfestival.

 

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes

FOYERAVOND

Stap in de wereld van de makers. Op deze avonden, in de Odeonzaal van Nationale Opera & Ballet, kunt u in informele setting met een drankje genieten van een aria of duet, een pas de deux of een klein ensemble, een interview met een zanger of een choreograaf. Per productie wordt een gevarieerd programma gepresenteerd, gekoppeld aan een actueel thema.

ma 6 april 2020 Die Frau ohne Schatten

Aanvang: 20.30 uur
Locatie: Odeonzaal
Duur: 60 minuten
Prijs: € 10, € 7,50 (studenten, CJP, Stadspas), gratis voor Geefkringleden van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet en Patronen van Nationale Opera & Ballet.

LEZING

Gratis lezing over Die Frau ohne Schatten door Luc Joosten, hoofd dramaturgie van De Nationale Opera.

In samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en SPUI25 organiseert Nationale Opera & Ballet een reeks prikkelende lezingen, die gratis toegankelijk zijn en los van de voorstellingen bezocht kunnen worden.

Tijdstip: do 7 mei 2020, 20.00 uur
Locatie: Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal
Toegang gratis, reserveren noodzakelijk via:

LEZING: DIE FRAU OHNE SCHATTEN

    do 31 jan NRC over Mitchell - Jenůfa, 2018

    ‘(…) realistische, herkenbare details zijn de kracht van Mitchells regie.’

    do 31 jan Trouw over Albrecht - 2008

    “Albrecht is een geniaal dirigent die op momenten dat het moest alle teugels liet vieren en op andere momenten het immens uitgedijde orkest tot ongekend teder orkestspel verleidde. Hierop past niets anders dan het etiket glorieus.”