De Nationale Opera presenteert

Fin de Partie György Kurtág (1926)

Terug tot de essentie

Fin de partie naar het beroemde toneelstuk van Samuel Beckett, is de eerste opera van de 91-jarige György Kurtág, een van de grootste hedendaagse componisten. Pierre Audi maakt met deze productie zijn debuut als regisseur in La Scala in Milaan.

Beckett: wachten op het einde

De beroemde schrijver en Nobelprijswinnaar Samuel Beckett schreef Fin de partie (1957), een stuk voor vier personages, in eerste instantie in het Frans en vertaalde dit later zelf naar het Engels, Endgame. Het schrijven in een andere taal dan zijn moedertaal stelde hem naar eigen zeggen in staat simpeler en directer te schrijven. Naast En attendant Godot wordt Fin de partie gezien als een van Becketts belangrijkste werken.

Beckett brengt het theater terug tot de essentie: mensen die met elkaar in één ruimte de tijd laten passeren. In Fin de partie zijn de personages slechts met één ding bezig: wachten op het einde.

Kurtág

De composities van György Kurtág hebben met hun kale, geconcentreerde, intens expressieve stijl een onuitwisbare stempel gedrukt op de ontwikkeling van de twintigste-eeuwse muziek. Kurtág heeft genoeg aan een paar maten om een complete wereld op te roepen. 

Markus Stenz

Sinds het seizoen 2012-2013 is Markus Stenz chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Markus Stenz geniet een bijzondere reputatie als vertolker van eigentijds symfonisch en muziekdramatisch repertoire. Het is al weer even geleden dat het Radio Filharmonisch Orkest bij De Nationale Opera in de orkestbak zat. Voor het laatst was dat bij Legende in 2011.

Radio Filharmonisch Orkest
Het Radio Filharmonisch Orkest, opgericht in 1945, is een onmisbare schakel in het Nederlandse muziekleven. Geen ander orkest speelt zoveel Nederlandse en wereldpremières. Sinds 2012 is Markus Stenz chef-dirigent. Hij kan voortbouwen op het succes van illustere voorgangers als Bernard Haitink, Edo de Waart en Jaap van Zweden. Het Radio Filharmonisch orkest heeft een prominente plek in de omroepseries NTR ZaterdagMatinee en Het Zondagochtend Concert in het Concertgebouw Amsterdam en het AVROTROS Vrijdagconcert in TivoliVredenburg Utrecht.

 

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Markus Stenz
Regie
Pierre Audi
Decor en kostuums
Christof Hetzer
Licht
Urs Schönebaum
Dramaturgie
Klaus Bertisch
Orkest
Radio Filharmonisch Orkest
M.m.v.
Frode Olsen
Leigh Melrose
Hilary Summers
Leonardo Cortellazzi

INLEIDINGEN
 

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante
details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven
garderobes