De Nationale Opera presenteert

Caruso a Cuba Micha Hamel (1970)

Aida in Havana

Tijdsduur 1:50

Pauzes 0

Van Micha Hamel

Caruso a Cuba is een nieuwe compositie van de Nederlandse componist en dichter Micha Hamel. De opera is gebaseerd op de roman Como un mensajero tuyo van de Cubaanse schrijfster Mayra Montero.

Het verhaal van Caruso a Cuba

Toen de wereldberoemde tenor Enrico Caruso in Havana Aida zong, ontplofte er een bom in het theater. Hij vluchtte de straat op, regelrecht in de armen van de Chinees-Cubaanse Aida Cheng. De geschminkte zanger moet in zijn operakostuum veel opzien hebben gebaard … .

Aida Chengs peetvader is een machtige ‘santero’, een geestelijke van de Afro-Caribische religie; hij heeft de explosie voorspeld, evenals Aida Chengs liefdesaffaire en Caruso’s dood. Het verhaal is spannend, rijk aan metaforen en verwijzingen. Caruso en Aida zijn natuurlijk gelinkt aan Radamès en Aida uit Verdi's opera, maar ook zijn zij incarnaties van de Afro-Cubaanse goden Changó en Yemayá. Op de liefde tussen deze twee goden rust een vloek. Eeuwig zijn zij op zoek naar aardse lichamen om in te leven.

Locatie: ITA (Internationaal Theater Amsterdam - voorheen Stadsschouwburg Amsterdam)

Kameropera

Hamel heeft Caruso a Cuba gecomponeerd als een kameropera, te begeleiden door het Nederlands Kamerorkest. Er zijn acht zangers die in totaal veertien rollen vertolken. De kleur van het kamerorkest is verrijkt met synthesizers, geluidseffecten, een ontstemde piano en een Aidatrompet.

NEDERLANDS KAMERORKEST

Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is al meer dan 30 jaar vaste orkestpartner van De Nationale Opera en wordt internationaal gerekend tot de beste operaorkesten. Ieder seizoen spelen de twee orkesten het merendeel van de operaproducties in Nationale Opera & Ballet. Het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest verzorgt in Het Concertgebouw een veelzijdige concertprogrammering en speelt daarnaast in andere Nederlandse concertzalen en op buitenlandse podia en festivals.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest brengt klassieke muziek ook bij mensen voor wie een bezoek aan een concertzaal niet vanzelfsprekend is. Musici trekken eropuit naar klaslokalen om kinderen te laten ervaren hoe leuk het is om een instrument te bespelen en naar klassieke muziek te luisteren. De musici delen hun liefde en passie voor muziek met jong en oud in bijvoorbeeld ziekenhuizen of op festivals. Klassieke muziek wordt zo bereikbaar voor iedereen.

Micha Hamel

Componist en librettist

Micha Hamel (Amsterdam, 1970) is componist, dichter, theatermaker en onderzoeker.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Otto Tausk
Regie
Johannes Erath
Decor
Katrin Connan
Kostuums
Noëlle Blancpain
Licht
Bernd Purkrabek
Video
Bibi Abel
Dramaturgie
Klaus Bertisch
Orkest
Nederlands Kamerorkest
Enrico Caruso, famous singer
Airam Hernández
Aida, girl
Jeanine de Bique
Calazán, Aida’s Godfather
Simon Shibambu
Bruno Zirato, Caruso's manager and assistant
Cody Quattlebaum
De Nationale Opera Studio
Adolfo Bracale, impresario/ Reporter/ Ritual singer
Michael Wilmering
Mother of Aida/ Ritual singer
Tichina Vaughn
Cook/ Woman/ Ritual singer
Eva Kroon
Arturo Cidre/ Intruder/ Tata/ Ritual singer
Gabriel Rollinson
  do 29 nov Financial Times over Johannes Erath-Der Meister

  “In Johannes Erath, they have appointed a stage director whose imagery is profoundly psychological and whose sense of space and motion is intensely musical.”

  do 31 jan NRC (K. Freriks) over Micha Hamel - 2014****

  “Hamels muziek […] is de gedroomde begeleiding […].”

  do 31 jan De Limburger over Micha Hamel - Een pure formaliteit 2014****

  “De doorlopende muziek van componist Micha Hamel geeft de voorstelling een extra, bijna filmische dimensie […].”

Opera Forward Festival

Deze productie is onderdeel van Opera Forward Festival. In vijf nieuwe voorstellingen legt OFF actuele verlangens, angsten en toekomstdromen bloot. En tijdens de OFF Days (1, 2 en 3 maart) stort een nieuwe generatie zich op het festivalthema: identiteit en confrontatie.

Bekijk programma

 

Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt door:

Founding Partners Opera Forward Festival

Productiepartner Opera Forward Festival

Partners Opera Forward Festival

Jonge Musici Fonds, Mimi Cohen-Trijbits Fonds, Jade Fonds

Hoofdsponsor Nationale Opera & Ballet