De Nationale Opera presenteert

Passages aus LICHT Concert preview

Deze productie was te zien in maart 2018

Passages aus LICHT

Tijdsduur 2:30

Pauzes 1

Van Karlheinz Stockhausen

Taal Duits

Het is waarschijnlijk de meest radicale, utopische compositie ooit geschreven: de zevendelige, 29 uur durende operacyclus LICHT van Karlheinz Stockhausen. De Nationale Opera brengt in 2019 een greep uit alle zeven delen van de cyclus. Tijdens OFF ’18 alvast een sneak peek en een inleiding op Stockhausen door Renee Jonker.

Wat is aus LICHT?

Het verhaal

LICHT: DIE SIEBEN TAGEN DER WOCHE is een vertelling van de eeuwige worsteling tussen het materiële en het spirituele. De drie centrale figuren hebben elk hun eigen symbolische betekenis: Eva (de moeder, schepper), aartsengel Michaël (de hoeder van de mensheid) en Lucifer (de briljante vijand van de mens). De cyclus is verdeeld over zeven avondvullende opera’s met elk een eigen betekenis: elke opera representeert een dag in de week, komt voort uit de vorige en laat de volgende ontstaan. De extreme muzikale complexiteit van dit werk maakt het voor het publiek zowel een uitdaging als een unieke zintuiglijke ervaring.

Tijdens OFF ’18 wordt ‘INVASION – EXPLOSION mit ABSCHIED’ uitgevoerd. Dit zijn passages uit DIENSTAG, de dag waarop het conflict tussen Michaël en Lucifer centraal staat. Deze Passages aus LICHT biedt een uitgelezen kans om kennis te maken met een ongekend hoogtepunt uit de recente muziekgeschiedenis. Vooraf is er een inleiding in de zaal.

Karlheinz Stockhausen

Karlheinz Stockhausen geldt als een van de invloedrijkste naoorlogse componisten en als elektronicapionier. Hij schreef zo’n 370 composities voor alle denkbare bezettingen, waarbij hij steevast afweek van de bestaande muzikale tradities. Zijn experimenten met elektronica waren van invloed op muziekvernieuwers als Kraftwerk en de Detroit technoscene.

 

Opera Forward Festival

Passages aus LICHT is geprogrammeerd in het kader van Opera Forward Festival. Dit festival verkent met toonaangevend nieuw werk de toekomst van opera.  Bekijk het hele programma.

Aftertalk o.l.v. Bart Hermans
Gesprek met makers / uitvoerenden aansluitend aan de voorstelling.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Kathinka Pasveer
Klankregie
Juan Verdagen
Arne Bock
Marko Uzunovski
Kostuums
Wojciech Dziedzic
Koor en orkest
Ensembles van het
Koninklijke Conservatorium Den Haag
Instudering koor en orkest
Kathinka Paasveer
Susanne Stephens
Paul Jeukendrup
Ellen Corver
Mike Svoboda
Marco Blauw
Sopraan
Pia Bohnert
Bugel / Flügelhorn
Marco Blaauw
Synthi-Fou
Ivan Pavlov
Tenor / Michael
Georgi Stojanov
Bas / Lucifer
Owain Browne

Founding Partners Opera Forward Festival

    

 

 

Productiepartner Opera Forward Festival

 

Partners Opera Forward Festival