De Nationale Opera presenteert

Lessons in Love and Violence George Benjamin (1960)

Deze productie was te zien in juni 2018

Macht als erfenis

Tijdsduur 1:40

Van George Benjamin

Taal Engels

Boventitels Nederlands en Engels

‘A bolder, angrier, more tender George Benjamin’ ★★★★ The Guardian

‘The phenomenal Barbara Hannigan does what she always does, but does it brilliantly’  ★★★★ The Telegraph

'Lessons in Love and Violence: icy beauty and dramatic tension' ★★★★  Bachtrack

 

Na de overweldigende indruk die George Benjamins Written on Skin in 2012 maakte, presenteert De Nationale Opera een nieuwe opera van zijn hand. Ook bij Lessons in Love and Violence dirigeert de componist zelf en met hem keren regisseur Katie Mitchell en ontwerpster Vicki Mortimer terug.

Het verhaal

Een koning ziet zich gedwongen te kiezen tussen liefde en een keiharde politieke stellingname. Hij neemt een noodlottige beslissing, waardoor het land afglijdt naar een burgeroorlog en zijn eigen vrouw en zoon zich onverzoenlijk tegen hem keren. Maar nadat de zoon een aantal pijnlijke lessen heeft geleerd op het gebied van realpolitik en het ‘chirurgisch’ toepassen van geweld, pleegt hij voor de ogen van zijn moeder een afschrikwekkende gewelddaad − met de bedoeling om vrede te stichten...

Het verhaal

Podcast

Jan Van den Bossche

Het oeuvre van George Benjamin, voormalig student van Olivier Messiaen, valt op door zijn glinsterende klankkleurenpracht. Zijn stijl is zowel origineel als toegankelijk. Hij slaat een brug tussen de Britse traditie en de hedendaagse muziek van het vasteland. In Martin Crimp ontmoette hij de ideale partner voor het schrijven van opera’s (Into the Little Hill, Written on Skin en nu Lessons in Love and Violence).

George Benjamin en Martin Crimp lieten zich voor Lessons in Love and Violence inspireren door de snelle scènewisselingen en de kwetsbare, gecompliceerde personages van het Elizabethaanse drama. Hun nieuwe opera houdt zich dan ook bezig met de vraag of - en tot op welke hoogte - de gevaarlijke machtsmachinerie ruimte overlaat voor liefde en genegenheid.

Het Radio Filharmonisch Orkest verleent zijn medewerking aan Lessons in Love and Violence, met onder de zangers bekende DNO-gasten als Stéphane Degout, Barbara Hannigan en Peter Hoare.

Lessons in Love and Violence is een Holland Festival productie.

Signeeractie

Na afloop van de avondvoorstelling van donderdag 5 juli vindt er direct na afloop van de voorstelling een signeersessie plaats met: Barbara Hannigan (Isabel) en Stéphane Degout (King).

Deze signeersessie is alleen toegankelijk voor bezoekers met een kaart voor die avond.

 

 

Inleiding

Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag. De inleidingen worden gegeven in de inleidingenruimte. De toegang tot deze ruimte bevindt zich tussen de even en oneven garderobe.

Het orkest

Het Radio Filharmonisch Orkest, opgericht in 1945, is een onmisbare schakel in het Nederlandse muziekleven. Het orkest speelt bijzonder geprogrammeerde symfonische concerten en concertante opera-uitvoeringen. Nederlandse en wereldpremières vormen een belangrijk onderdeel van het repertoire. De meeste concerten vinden plaats in het kader van de concertseries AVROTROS Vrijdagconcert (TivoliVredenburg Utrecht), NTR ZaterdagMatinee en Het Zondagochtend Concert (Het Concertgebouw), en worden live worden uitgezonden op NPO Radio 4. Markus Stenz is sinds 2012 chef-dirigent. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt in 2018 Lessons in Love and Violence.

Katie Mitchell

Regisseur

KATIE MITCHELL (regie) studeerde in Oxford. De Engelse regisseuse staat bekend om haar rauwe interpretaties van het theater- en operarepertoire.

George Benjamin (Foto: Matthew Lloyd)

George Benjamin

Muzikaal leider

Naar verluid was George Benjamin de favoriete leerling van Olivier Messiaen. Benjamin liet zich als jongeling niet alleen door Messiaen inspireren maar ook door andere Franse componisten, waaronder Berlioz en Debussy. Ook heeft hij een voorliefde voor Beethoven, Mahler en Ligeti.

Team & Cast

Muzikale leiding 
George Benjamin
Auteur 
Martin Crimp
Regie 
Katie Mitchell
Decor en kostuums 
Vicki Mortimer
Licht 
James Farncombe
Beweging 
Joseph Alford
Orkest 
Radio Filharmonisch Orkest
King 
Stéphane Degout
Isabel 
Barbara Hannigan
Gaveston/Stranger 
Gyula Orendt
Mortimer 
Peter Hoare
Boy/Young King 
Samuel Boden
Witness 1/ Singer 1/ Woman 1 
Jennifer France
Witness 2/ Singer 2/ Woman 2 
Krisztina Szabó
Witness 3 / Madman 
Andri Björn Róbertsson
Girl 
Ocean Barrington-Cook

Coproductie met

Royal Opera House Covent Garden (Londen)
Hamburgische Staatsoper
Opéra national de Lyon
Lyric Opera (Chicago)
Gran Teatre del Liceu (Barcelona)
Teatro Real (Madrid)

  di 05 jun The London Standard, mei 2018 over Lessons in Love and Violence

  “Benjamin’s score (which he conducts himself) is in every other way masterly, however, capturing the surreal nature of the action in ravishing, suspended sonorities, constantly beguiling the ear and teasing the imagination.”

  di 05 jun Culture Whisper mei 2018, over Lessons in Love and Violence

  "A seamless collaboration between composer George Benjamin, writer Martin Crimp, director Katie Mitchell and designer Vicki Mortimer, with a superlative cast"

  di 05 jun The Telegraph mei 2018 over Lessons in Love and Violence

  “Lessons in Love and Violence intrigues and compels. Charged with music of exquisite beauty and a potent narrative, it is immaculately staged and performed. The artistry involved is consummate.”

  di 07 feb de Volkskrant 2012, over Written on Skin

  ‘De nieuwe opera van het koppel George Benjamin en de librettist Martin Crimp was de afgelopen zomer dé sensatie op het festival van Aix-en-Provence.’