De Nationale Opera presenteert
Let op: deze voorstelling is in Muziekgebouw aan 't IJ
Terug naar het begin
La morte d’Orfeo is Pierre Audi’s laatste nieuwe productie als directeur van De Nationale Opera. Hij keert er zowel mee terug naar het begin van zijn loopbaan als naar dat van het operagenre.
Podcast
door Laura Minderhoud
Het verhaal
Nadat Orpheus heeft gefaald om zijn geliefde Eurydice uit de onderwereld terug te halen, besluit hij zich af te keren van de geneugten van wijn en vrouwen. De wijngod Bacchus is hierdoor gekrenkt, hij geeft zijn Bacchanten opdracht om Orpheus te doden, waarna zij hem aan stukken scheuren. De goden nodigen de overleden Orpheus uit om bij hen op de Olympus te komen wonen, maar hij wil worden herenigd met zijn Eurydice.
Achtergrond
La morte d’Orfeo van Stefano Landi is minder bekend dan Monteverdi’s L’Orfeo, maar geeft een dieper inzicht in de werkelijke betekenis van de mythe van Orpheus. Pierre Audi: ‘Ik ga hierin terug naar een repertoireperiode waarmee ik ooit in Amsterdam als regisseur begon. De oertijd van de opera. Niet Monteverdi ditmaal, maar Stefano Landi. Zijn tragikomische stuk uit 1619 gaat net als het pionierswerk van Monteverdi over de lotgevallen van de mythische zanger Orpheus, maar op een andere manier: Landi gaat verder – en wat heeft hij dat goed bedacht – waar Monteverdi’s opera ophoudt.’
De makers
Stefano Landi is een Italiaanse barokcomponist en geldt als een van de belangrijkste musici van de eerste helft van de zeventiende eeuw. Pierre Audi is regisseur en directeur van De Nationale Opera. Zijn vele regies worden internationaal geprezen. Pierre Audi brengt met zijn werk een hedendaagse boodschap. Hij is een groot ambassadeur van nieuw operarepertoire.
Orkest
LES TALENS LYRIQUES werd in 1991 opgericht door klavecinist en dirigent Christophe Rousset. Van origine is het ensemble gespecialiseerd in het baroken klassieke repertoire, maar sinds enkele jaren legt Les Talens Lyriques zich ook toe op werken uit de late 18de eeuw en de vroege Romantiek. Het ensemble is regelmatig te gast op de internationale operaen concertpodia. Ook ontplooit Les Talens Lyriques sinds 2007 educatieve projecten op Parijse scholen. Bij DNO was Les Talens Lyriques eerder te gast voor opera’s van Monteverdi, Händel en Rameau.
Inleiding/aftertalk
Inleiding door Laura Minderhout
45 minuten voor aanvang van de voorstelling
Aftertalk onder leiding van Niels Nuijten
Gesprek met makers / uitvoerenden aansluitend aan de voorstelling (m.u.v. de première)

Pierre Audi
RegisseurPIERRE AUDI (regie) werd in 1988 artistiek directeur van De Nederlandse Opera. Van januari 2013 tot september 2018 was hij directeur van De Nationale Opera. In de tijd dat hij leiding gaf aan De Nationale Opera en voorganger De Nederlandse Opera, is een van zijn verdiensten geweest dat hij Nederland een eigen operatraditie heeft gegeven. Visie en durf is de combinatie die hem respect bracht, in Nederland en ver daarbuiten. Als directeur én als regisseur.

Christophe Rousset
Muzikale leidingChristophe Rousset studeerde klavecimbel aan de Schola Cantorum van Parijs en aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Rousset wordt gedreven door een passie voor het vocale repertoire en stichtte in 1991 zijn eigen ensemble, Les Talens Lyriques, waarmee hij het Italiaanse en Franse barokrepertoire exploreert.
TEAM en CAST
- Muzikale leiding
- Christophe Rousset
- Regie
- Pierre Audi
- Decor
- Christof Hetzer
- Kostuums
- Robby Duiveman
- Licht
- Bernd Purkrabek
- Dramaturgie
- Klaus Bertisch
- Orkest
- Les Talens Lyriques
- Orfeo
- Juan Francisco Gatell
- Teti/Nisa/Lincastro/Euridice
- Cecilia Molinari
- Aurora/Fosforo
- Gaia Petrone
- Calliope
- Magdalena Pluta
- 3 Euretti
- Cecilia Molinari, Rosina Fabius, Magdalena Pluta
- Ireno/Apolline
- Emiliano Gonzalez Toro
- Mercurio/Bacco
- Kacper Szelążek
- Fato/Fileno
- Renato Dolcini
- Ebro/Giove
- Alexander Miminoshvili
- Furore/ Caronte
- Salvo Vitale
Founding Partners Opera Forward Festival
Productiepartner Opera Forward Festival
Partners Opera Forward Festival
'Mooi in al zijn eenvoud is de openingsscène, nog zonder muziek, waarbij in minder dan een minuut treffend wordt verbeeld wat aan La morte d’Orfeo voorafgaat. Audi verwijst hiermee ook naar de eerste opera’s die hij bijna dertig jaar geleden als artistiek leider van De Nationale Opera in Amsterdam regisseerde.'
'Het gestileerde chiaroscuro van de enscenering fonkelde, de choreografie van de zangers verried de meesterhand, de spiegeling van openings- en slotscène was vernuftig. Eurydices afwezigheid was van meet af aan zichtbaar, als een bloeiende boom die omgekeerd boven het toneel hing.' - NRC Handelsblad
‘Met zijn tienen zongen de zangers alle 21 rollen en ze fungeerden tevens als het ‘Griekse’ koor waarmee de vijf aktes afsluiten. Juan Francisco Gatell voldeed met zijn extroverte geluid prima als Orfeo, maar het was Renato Dolcini die als Orfeo’s broer Fileno met de vocale eer ging strijken.’